Lägesrapport inför säsongen

Lägesrapport inför säsongen

Det börjar äntligen dra ihop sig till seriestart i Zweite Bundesliga igen. En liga som i år är ännu hetare än förra året iom att Köln åkte ur. I och med detta är de största klubbarna i tre av de fyra största städerna hemmavarande i Zweite. Utöver det finns även Schalke kvar. Jag är inte förvånad om Zweite kommer ha ett högre publiksnitt än 1. Bundesliga i många omgångar denna säsong.
För KSC:s del har försäsongen handlat mycket om att hitta ersättare till de tio spelare som lämnat inför denna säsong. Inte nog med att det var tio, majoriteten av dessa var dessutom stöttepelare i laget.

Inför denna säsong har nya sportchefen Sebastian Freis valt att satsa på en ny strategi. Laget ska föryngras och man hoppas kunna gå den väg som många lag väljer att gå idag. Köpa ungt och utveckla för att sedan sälja dyrt och investera vinsten i nya spelare. En strategi som kan vara bra men som också medför en hel del risker. Att ha en obeprövad ung trupp kan komma att visa sig dumdristigt i Zweite där lag med högre medelålder ofta varit de som klarat sig bäst.

Jämför man namnen som lämnat med de som kommit så ger det mig kalla kårar. Ska det här laget verkligen klara sig i Zweite? Ska de verkligen kunna ersätta spelare som Paul Nebel, Lars Stindl, Jerome Gondorff och Igor Matanovic?

Innan träningsmatcherna drog igång var min känsla att KSC mycket väl kan åka ur i år. Träningsmatcherna har dock resulterat i klara vinster mot 1860 München, TSG Hoffenheim och Racing Strassbourg. Som alltid är det svårt att dra några större växlar av träningsmatcher men det ger trots det hopp och drömmar.

Viktigast inför säsongen kan nog vara att tränare Eichner med team är kvar. Det ryktades om både Hertha BSC och St. Pauli men som tur var så blev han kvar. Han har dock bara ett år kvar på kontraktet och har ännu inte valt att skriva på något nytt vilket är lite oroväckande inför framtiden.
Inför seriestarten har Eichner denna trupp till förfogande

Målvakt

Max Weiß – vårt unga målvaktslöfte som kommer ersätta Patrick Drewes som såldes till VFL Bochum. Finns stora förhoppningar på Max.

Försvar

David Herold/Lasse Günther – Herold kom på lån förra säsongen från Bayern och KSC valde att utnyttja den köpoption man hade och köpte loss honom för rätt dyra pengar. Potential finns i killen som dock är skadad nu i början av säsongen. Günther har lånats in från Augsburg och var förra säsongen utlånad till Wehen Wiesbaden. Han har sett riktigt bra ut på försäsongen och vänsterbackspositionen känns trygg inför säsongen.
Marcel Beifus/Robin Bormutch – Beifus kom från St. Pauli förra året och fick spela en del mot slutet när Robin Bormuth drog korsbandet. Robin ser inte ut att kunna spela mer i år så Beifus lär få fortsatt förtroende. Robin har under sin skadefrånvaro tagit plats som en stående medlem i fanpoden ”Die Wildpark-Bruddler”.
Marcel Franke/Christoph Kobald – Här finns det rutin. Marcel Franke har varit vår kanske bästa mittback senaste åren och har mycket rutin. Kobald har varit i klubben många år men aldrig riktigt tagit chansen
Sebastian Jung/Benedikt Bauer – Lagets äldsta spelare och även en av de mest tongivande förra året. Bakom honom är det dock tunt, Bauer är egentligen vänsterback men kommer fungera som backup till höger.

Mittfält

Mittfältet är lite mer flytande där flera spelare kan vara på flera olika positioner.
Marvin Wanitzek – Fussballgott som tar över kaptensbindeln i år. Hade en lite sämre säsong förra året men som varit otrolig under försäsongen. En Wantizek i toppform är en av Zweites bästa spelare.
Nicolai Rapp – Köptes från Werder Bremen under vinteruppehåller den gågna säsongen. Visade direkt upp en aggressivitet och fysik på innermittfältet som länge saknats. Kommer med största sannolikhet bli viktig i år.
Leon Jensen – Leon är en av de som varit längst i klubben och blivit allt viktigare men inte riktigt klarat av att ta steget fullt ut till att bli given startspelare. Kan mycket väl få chansen i år men frågan är om han lyckas behålla den hela säsongen.
Dzenis Burnic – Kom från Heidenheim förra året. Hade det tufft på hösten men fick allt men tog för sig allt mer under våren. Blir spännande att följa i år. Kan bli topp men också lika gärna flopp.
Robin Heusser – Årets mest profilstarka nyförvärv, vilket säger en hel del om från vilken hylla KSC värvat. Heusser kommer från två år i Wehen Wiesbaden där han gjort det bra. Känns som den naturlige ersättaren till Nebel och Stindl.
Noah Rupp – Årets mest obegrlipliga nyförvärv på pappret. En 20 åring som knappt spelat i FC Luzern i Schweiz. Lär inte få många minuter i år.
Ali-Eren Ersungur – Kommer från KSC:s egen akademie och var den som fick mest minuter av KSC:s egna tonåringar förra året. Blir spännande att se om han har mentaliteten och talangen att ta ytterligare kliv i år.
Bambasé Conté – På lån från TSG Hoffenheim där han mest hållt till i andralaget. Oskrivet kort än så länge och inget namn som jag har speciellt höga förväntningar på på förhand. Perfekt läge för honom att bevisa att han har vad som krävs på denna nivå.

Anfallare

Budu Zivzivadze – Georgiern med det fantasiska namnet gör alltid mål när han får spela. Är inte speciellt delaktig i spelet och kan se allmänt loj ut men så fort en målchans dyker upp så är han klinisk. Belönades med en plats i EM där han fick några kortare inhopp.
Fabian Schleusener – Älskar Fabian Schleusener på många sätt. Ger alltid hundra procent och tar sig ofta till massor av målchanser. Chanser som han tyvärr för det ofta bränner. Hade han haft bättre avslut hade han varit startman i ett Bundesligalag. Ryktas bort men med tanke på våra alternativ så ser jag inte hur vi kan sälja honom.
Andrin Hunziker – Årets låneanfallare kommer från FC Basel. Senaste två åren har vi haft Mikkel Kaufmann och Igor Matanovic på lån. Både behövde en höstsäsong innan de började leverera under våren. Kan Andrin gå samma väg?
Stefano Marino – Stefano kommer från egna akademin och var förra säsongen utlånad till FC Astoria Walldorf i Regionalliga där han gjorde det helt ok. Lär få nöja sig med inhopp till att börja med.

Marcus Abrahamsson2024-07-28 16:31:23
Author

Fler artiklar om Karlsruher SC