Historien om VfB #28: Stadion

Historien om VfB #28: Stadion

Kärt barn har många namn. 
I folkmun heter den fortfarande Neckarstadion och det är väl det bästa namnet. Den ligger vid den pulserande Neckar och ger stadion en härlig inramning. Nuförtiden heter den MHParena, men det kära barnet har haft andra mer svartmålade namn. 
Historien kommer nedan. 

Som beskrivet i början av denna långa resa så tog det ett tag för VfB att hitta sitt hem. Det spelades på olika mindre områden vid Olga-sjukhuset och vid Stockach innan man i mitten av 20-talet insåg att Cannstatt var hemmet för klubben och det var helt enkelt här man behövde hitta en plats. På andra sidan Karls-Brücke, nära Cannstatter Wasen hittade man en öppen plats. Ett fält där det redan 1914 funnits en liten arena för sport, men som endast fanns i tre månader innan den brann ned. Nu startade en ny plan, kring den plats som kallades "An die drei Pappeln". Det var dåtidens ordförande Erich Rerichsgraf von Beroldingen som tillsammans med en arkitekt Pfeiffer började rita upp någon form av område för sport och det var inledningen till arenan och man köpte loss området av Canstatter Stadt. Från 1925 fanns VereinStadion Stuttgart,
men man behövde en ny arena, en verklig sak och två av dåtidens mest prominenta arkitekter kallades in. 
Paul Bonatz och Friedrich Scholer. De fick uppdraget. Den förstnämnde har haft fingar med i Stuttgarts bubliotek, diverse universitetsbyggnader, Hannover Stadthalle med mera. Efter att Neckar med hjälp av teknisk expertis reglerats och man därigenom kunde konstatera att området kring Wasen inte skulle kunna bli övesvämmat,så skapade man visioner och fick in pengar. 2,5 Miljoner DeutschMark lades fram och mellan 1929 och 1933 byggdes Stuttgarter Kampfbahn upp. Med ett 14 meter stortr betongtak över sittplatserså var arenan nydanande och den 25 Juni 1933 invigdes den med en vänskapsmatch mellan Stuttgart och Nürnberg-Fürth. Tyskland var dock i förändring efter att NSDAP tagit makten i början av 1933 och lagom till en stor friidrottstävling, så dök tysklans ledare upp i Staden och man döpte arenan till Adolf-Hitler-Kampfbahn. Dagen var 13 Juli 1933 och det var en stor turnering för atleter på arenan. Om man tror att detta var unikt för Stuttgart, så ingalunda; ett 20-tal arenor hade samma namn i Tyskland.En kurInledningsvis tog den 30,000 åskådare, men när Max Schmeling skulle boxas mot Alfred Heuser så byggde man ut den till det dubbla. 
Sedan kom kriget. 
Arenan klarade sig mirakulöst väl från bomberna som föll. Stuttgart bombades ju bara 50 gånger. 

Efter kriget kom de allierade. Arenan döptes om till Century Stadion och amerikanerna använde det till baseball. Parallellt hette det Neckarstadion. Det finns affischer från 1945 som beskriver baseballmatcher mellan olika amerikanska regementen som spelar på Century Stadion och Neckarstadion. Efter kriget blev dock snabbt Neckarstadion det namn man använde och arenan växte nu med intresset för fotboll. Stuttgart blev centrum för fotboll, hade match om tyska mästerskapet 1950 och faktiskt spelade Efterkrigstyskland sin första landskamp här 1950. Match mot Schweiz inför nästan 100000.  
1959 spelades även Europacupfinalen mellan Real Madrid och Stade de Reims här. 1962 spelades omspelet till cupvinnarcupfinalen här. 
Då fotbollen i landert stabiliserades. VM vanns 1954 och fotbollen organiserades i Bundesliga så fylldes Neckarstadion gång-på-gång. Med sitt utseende och placering vid Neckar var den en ypperlig arena för idrott. 1971 hade man västtyska mästerskapet i Frididrott och under VM 1974 spelades inte mindre än fyra matcher på arenan. 
*Polen-Argentina 3-2
*Argentina-Italien 1-1
*Polen-Italien 2-1
och så Sverige-Polen 0-1 och den match som är mest känd för att Staffan Tapper brände straffen. 
1976 spelade även Rolling Stones här. 

Under 80-talet fortsatte fotbollen oförtrutet. Ligatiteln 1984, olika koncerter med U2, Tina Turner och så Fridirotts-EM 1986. Just det mästerskapet är för evugt berömt då ryske Jurij Sedych kastade sin slägga 86m och 74cm, vilket fortfarande är världsrekord. Våren 1988 vann PSV Europacupen här och under EM 1988 spelade England mot Irland här och även semifinalen mellan Sovjet och Italien. 
Bara två år sedan kom historien tillbaka till staden. 1989 föll muren och då Efterkrigstyskland spelade sin första match i Stuttgart så gjorde även det förenade Tyskland detta. Precis som 1950 mötte man Schweiz. Det var en match som slutade 4-0 till Tyskland och man noterar i uppställningen att fyra f.d DDR-spelare fanns med; Sammer, Doll, Kirsten och Thom. 

1992 såg jag själv tre matcher på Neckarstadion och fastnade för Stuttgart, men lagom till säsongen efter behövdes arenan byggas om- dels för att man inte gjort det på ett tag och dels för att förbereda den inför Friidrotts-VM 1993. Pengar hämtades delvis från Daimler-Benz och samtidigt döpte man om arenan till Gottlieb-Daimler Stadion. En hypermodern frididrottsarena byggdes och VM1993 var en stor succé,

Sedan var det förhållandevis lugnt ,ed ombyggnation. VfBs finanser var inte de bästa och nästa stora ombyggnad skedde 2008, då man via pengar från Mercedes byggde om stadion komplett. Under några år sjänk maxkapaciteten med 20,000 till 42,000 och man tog bort löparbanorna från arenan. Arenan döptes också om till Mercedes-Benz-Arena. Arenans kapacitet var nu 60,449 personer. 
Numera, efter några nya modifieringar tar man in 60,058 personer och nyligen fick arenan namnet MHPArena, 

Man kan enkelt säga att man har fyra olika sektioner på läktaren
*Haupttribune - där VIP. Lounger finns bland annat
*Gegentrïbune - Fans
*Cannstatter Curbve- VfB-fans
*Untertürkheimer Curve - motståndarlaget 

 

Magnus Falk2025-03-20 20:54:00
Author

Fler artiklar om VfB Stuttgart