”Ensam behöver inte vara starkast” – så är livet i Leipzig efter Werner

”Ensam behöver inte vara starkast” – så är livet i Leipzig efter Werner

Timo Werner är sedan i somras inte längre kvar i Leipzig. Klubben verkar dock inte sakna superstjärnan alltför mycket sett till deras lovande start på säsongen.

Efter en längre tids flyttrykten blev det i somras slutligen klart att Timo Werner lämnade Leipzig för att testa sina vingar på de brittiska öarna och närmare bestämt i Chelsea.
 
Prislappen landade på strax över en halv miljard kronor och anfallaren blev därmed den kontroversiella föreningens näst dyraste försäljning efter Naby Keita.
Den första tiden i England har varit godkänd med tre fullträffar och två framspelningar på sammanlagt åtta framträdanden. Det råder inga tvivel om att han är en viktig pusselbit i Frank Lampards lagbygge då han tillsammans med sin landsman Kai Havertz förväntas stå för det mesta i offensiv väg.
 
Det är dock inte Werners utlandsäventyr den här texten ska handla om. Utan nej, vi ska fokusera på hur det ser ut i Leipzig efter att ha förlorat sin viktigaste spelare.

Redo att ta upp kampen om ligatiteln
Julian Nagelsmanns första säsong som tränare för klubben slutade med en tredjeplats i Bundesliga samt en åttondelsfinal i cupen. Desto mer imponerande var att man tog sig hela vägen till semifinal i Champions League innan PSG visade sig vara numret för stort. Då ska man komma ihåg att man inte hade Werner till sitt förfogande varken mot PSG eller i kvartsfinalen mot Atlético Madrid.
 
Ett oerhört tungt avbräck då 24-åringen hade gjort sitt livs bästa säsong. Målen fullkomligt trillade in och han stod på egen hand för en tredjedel av alla Leipzigs fullträffar. Ett bevis om något på hans stora betydelse.
 
Att ha mist sin överlägset tyngsta pjäs framåt i banan gjorde att många experter trodde på att Leipzig skulle ta ett steg tillbaka och snarare utmana om att kvalificera sig för spel i Champions League än om att lägga vantarna på ligatiteln. Lite mer än en månad sedan ligan sparkade igång kan vi konstatera att Nagelsmanns manskap ser ut att vara inställda på att än en gång ta upp kampen med Bayern München.



Det är nämligen så att Leipzig toppar tabellen efter fem omgångar och är än så länge obesegrade. Dessutom är man det lag som gjort näst flest mål och släppt in näst minst. Med andra ord har man haft en fenomenal inledning på säsongen.
 
Visserligen har man ännu inte ställts inför någon särskilt svårlöst uppgift bortsett från Leverkusen, som är den enda match man inte vunnit då den slutade oavgjort. Men självförtroendet i truppen lär vara vidsträckt och när det nu vankas tuffare möten mot först Manchester United och tre dagar senare Borussia Mönchengladbach tror jag inte det finns någon rädsla eller nervositet hos spelarna.
 
Målskyttet har varit utspritt där Emil Forsberg, Yussuf Poulsen och Angelino noterats för två fullträffar vardera medan fem spelare skrivit in sig i målprotokollet varsin gång. Av dem går det ännu inte att hitta Alexander Sørloth – som mot slutet av övergångsfönstret hämtades in som ersättare till Werner.

Krokiga karriärer ska rätas ut i Leipzig
Norrmannens karriär fick en explosionsartad utveckling under fjolårssäsongen då han lånades ut till Trabzonspor från Crystal Palace. Ingen visste riktigt vad man kunde förvänta sig av den reslige anfallaren, men det dröjde inte lång tid innan han presenterat sig nere i Turkiet. Målen duggade tätt och redan efter ett halvår började han kopplas samman med betydligt större klubbar, däribland Real Madrid, Bayern München och Dortmund.
 
Till slut blev det dock Leipzig som drog det längsta strået och ett femårigt kontrakt undertecknades. Ett tecken på att man kommer ha tålamod med sin nya målspruta, som så här långt haft en krokig karriär med höga toppar och djupa dalar sedan han lämnade Norge för snart fem år sedan.
 
En annan anfallare som anslöt under sommaren och som haft en ojämn karriär är Hee-chan Hwang. Sydkoreanen tog det klassiska steget från systerföreningen i Salzburg efter att ha visat upp sig från sin bästa sida. Året dessförinnan ansågs han vara för dålig och lånades ut till HSV där han inte fick mycket uträttat i positiv väg. Men nu är han tillbaka i Tyskland igen och hoppas med tiden kunna slå sig in i startelvan trots tuff konkurrens.
 
Nagelsmann har en fäbless för att rotera i startelvan och att experimentera med spelarnas positioner. Således kan vi förvänta oss att Hwang kommer användas både centralt och på båda kanterna.



Ensam behöver inte vara starkast
Den tredje renodlade anfallaren bredvid Sørloth och Hwang är Poulsen. Dansken är den som varit i klubben längst tid då han nu är inne på sin åttonde säsong. Det innebär att han varit med på resan från tredjeligan till Bundesliga och allt som allt har det blivit över 250 framträdanden och en bra bit över hundra poäng.
 
Poulsen är en spelare som kämpar och sliter, och även om det inte alltid visar sig i målprotokollet är han en viktig spelare för Leipzig. I början av oktober förlängde han sitt kontrakt och vi kan nog räkna med att få se honom kvar i klubben åtminstone några år till innan han är sugen på att testa något nytt.
 
Givetvis är det ett tomrum Werner lämnat efter sig som förmodligen kommer bli större ju längre säsongen lider – förutsatt att ingen av ovannämnde tre herrar börjar spruta in mål på löpande band. Men saknaden har hittills inte varit så stor som man hade kunnat tro och känslan är att Leipzig hittat ersättare som på sikt kommer fylla hans skor. Till dess får spelarna fortsätta ta ett kollektivt ansvar gällande målskyttet och förlita sig på att ensam nödvändigtvis inte behöver vara starkast.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-10-28 14:30:00
Author

Fler artiklar om Tyskland