Veltins-Arena, 2021-10-03 13:30

Schalke 04 - FC Ingolstadt 04
3 - 0

Matchrapport: Schalke 04 - Ingolstadt

FC Schalke 04 slog på söndagsförmiddagen nykomlingen FC Ingolstadt 04 med klara 3-0. Målen gjordes av Marius Bülter, Mehmet-Can Aydin och Simon Terodde, där den sistnämnde gjorde sitt 153:e mål i den tyska andradivisionen. Anfallaren delar nu förstaplatsen över flest gjorda mål i ligans historia med Dieter Schatzschneider.

I Victor Pálssons fortsatta avstängningsfrånvaro tvingades tränare Grammozis till ändringar på innermittfältet, där Florian Flick fick chansen från start. Dries Wouters, som startade mot Hansa Rostock föregående omgång, ådrog sig i veckan en ankelskada och fick därmed nöja sig med en plats på läktaren. Precis som tidigare ställde laget upp i en 3-5-2 formation.

Schalke ägde inledningsvis mycket av bollinnehavet i matchen, medan bortalaget verkade fokusera på att ligga lågt och försöka få till kontringslägen. Die Königsblauen verkade i sin tur lägga sitt krut på vänsterkanten och Thomas Ouwejan, som försökte hitta in till Simon Terodde i boxen. Die Schanzer hade emellertid inga problem att reda ut dessa försök.

Med tiden växte Ingolstadt in i matchen, och efter kvarten spelad såg matchen hyfsat jämn ut. Martin Fraisl, som för dagen stod mellan stolparna för Schalke, utsattes dock inte för några större prövningar. Istället var det Schalke som skulle ta ledningen i matchen efter 25 minuter spelade. Mehmet-Can Aydin spelade bollen till Rodrigo Zalazar, som hittade Marius Bülter strax utanför straffområdet. Bülter drog till med ett hårt pressat skott längs marken som letade sig in i målvaktens högra hörn, och anfallaren har därmed gjort tre mål hittills denna säsong.

Tre minuter senare hittade Rodrigo Zalazar fram till Simon Teroddes panna, men Terodde lyckades inte få tillräckligt med tryck i avslutet för att ordentligt hota målvakten. Återstoden av den första halvleken bjöd inte på många fler chanser för något av lagen, och ställningen efter 45 spelade minuter var 1-0 till Schalke.

Andra halvlek tog vid på ungefär samma sätt som den första slutade, där framförallt Schalke hade problem med att få till den där sista passningen för att lyckas skapa något farligt. Bortalaget började dock ta sig till fler och fler farliga lägen, men Martin Fraisl och hans försvarslinje stod hela tiden på rätt plats vid rätt tillfälle. Ingolstadts vassaste chans kom genom Dennis Eckert Ayensa i matchminut 63, men Martin Fraisl stod bra placerad och kunde reda ut situationen.

Tre minuter senare stod dock unge Mehmet-Can Aydin för lite magi på Veltins-Arena i Gelsenkirchen när han utökade ledningen till 2-0. Thomas Ouwejan slog in en hörna från vänster, och en välplacerad Aydin drog till med ett makalöst avslut på volley, helt fristående i boxen.

Dryga tio minuter senare utnyttjade Schalke bortalagets slarv i försvarsspelet, när Thomas Ouwejan stjäl bollen från försvarande spelare, får vidare bollen till Marius Bülter, som i sin tur spelar fram Dominick Drexler i boxen. Drexler väljer osjälviskt nog att frispela Simon Terodde, som kan lägga in bollen i öppet mål. 33-åringen klev med det målet upp på 153 gjorda i 2. Bundesliga, och delar nu förstaplatsen med Dieter Schatzschneider.

Slutresultatet fastställdes i och med det målet, och de tre poängen stannade i Gelsenkirchen efter en stabil insats av Schalke. Som så många gånger tidigare känns det dock som att det är den individuella kvaliteten på spelarna snarare än taktiska direktiv som resulterade i denna vinst. När Schalke väl ställs mot lag av högre kvalitet (Ingolstadt innehar fortsatt jumboplatsen i ligan) skall det bli intressant att se vad som händer.

Simon Terodde fortsätter förstås ösa in mål, och leder skytteligan med sina 11 mål. Fortsätter han på detta vis har jag svårt att se att någon kommer kunna ta målrekordet från honom, än mindre skytteligatiteln. Jag känner mig dock fortsatt oroad över hur mycket vi förlitar oss på en spelare att vinna matcher, åker Terodde på en skada eller avstängning försvinner majoriteten av den offensiva spets som finns i detta lag.

Mehmet-Can Aydin gör på nytt en fantastisk insats som högerback, och krönte den med ett supermål. Försvarslinjen kändes stabil, där Ko Itakura och Marcin Kaminski växer för mig efter varje match som går. På det stora hela finns det inte mycket att anmärka på efter denna insats; Schalke gör det som krävs för att ta hem tre poäng. Det enda jag fortsatt reagerar på är avsaknaden av en riktig spelidé. När vi som idag ställs mot seriens jumbo är det inga problem, men mot mer högkvalitativt motstånd är det inte hållbart att förlita sig på drömmål av juniorer eller att "Torodde" ska frälsa oss.

Hur som helst, tre nya poäng för Schalke innebär en fjärdeplacering efter 9 spelade omgångar, endast tre poäng från förstaplatsen.

Härnäst väntar landslagsuppehåll. På torsdag den 7/10 möter Schalke VfB Lübeck i en träningsmatch på bortaplan. Nästa ligamatch sker även den på bortaplan, då man ställs mot Hannover 96 fredag den 15/10, klockan 18:30.