Borussia Mönchengladbach enkelt vidare i DFB-pokal
Marcus Thuram i en målsituation och bollen letar sig in mellan benen på målvakten

Borussia Mönchengladbach gjorde processen kort med SV Oberachern som krossades. Matchen slutade 9-0 och det kändes som matchen var avgjord innan den ens hade börjat.

Matchen hann knappt börja innan SV Oberacherns målvakt fick hämta ut bollen ur nätet. Det var en boll som spelades i djupled som hittade fram till Marcus Thuram som var klinisk i sitt avslut med en bredsida intill stolpen. SV Oberachern huserar vanligtvis i Oberliga Baden Wuerttemberg, det kan likställas vid division fem. De hade oerhört svårt i första halvlek. Borussia Mönchengadbach började matchen på inspirerat sätt med hög intensitet, med fina kombinationer. SV Oberachern ville hela tiden rulla bollen bakifrån målvakten och det kunde Borussia Mönchengladbach straffa med sin höga press.
Under hela matchen var Marcus Thuram en fantastisk uppspelspunkt och såg verkligen ut att vara på spelhumör, så därför var det inte förvånande när han han gjorde 2-0 i den 21:e minuten ifrån ett inspel från högerkanten som Jonas Hoffman. Under andra delen av första halvlek rann det iväg och till pausvila kunde Mönchengladbachspelarna gå med en betryggande 6-0 ledning. Marcus Thuram fick göra ett äkta hattrick, vilket är bra för hans självförtroende inför kommande bundesligapremiär.

Den andra halvleken började i samma intensitet och Borussia Mönchengadbach gjorde återigen ett tidigt mål. Senare in i halvleken fick även SV Oberachern göra ett tröstmål, vilket kan tyckas inte har någon betydelse förutom i protokollet. Men det är viktigt att visa stabilitet bakåt. För det kommer tuffare matcher och då är det viktigt att försvarsspelet sitter. Resten av halvleken spelades av och det kunde emellanåt mer kännas som en träningsmatch istället för tävlingsmatch.

Det var Daniel Farkes första tävlingsmatch som tränare för Borussia Mönchengladbach. Det var därför intressant att följa matchen utifrån tränarperspektivet. Vilket spelsätt han vill spela? Och hur han vill angripa vissa ytor på en fotbollsplan? Vissa mönster kunde man se och det ska bli mer spännande att se när Borussia Mönchengladbach får möta mer kvalificerat motstånd. En grunduppställning i 4-2-3-1 fanns men i vissa sekvenser av matchen övergick den mer i en 4-2-2-2. Det var framförallt i den centrala delen av planen och sedan utifrån det kunde man jobba med överbelastningar. Det kändes som det spelsystemet passade spelarna och dess främsta kvaliteér och man hitt väldigt fina ytor mellan linjerna. Det ska bli intressant att följa laget under säsongen och nästa helg i bundesligapremiären får vi svaret på var Borussia Mönchengladbach står.

Den andra omgången av DFB-Pokal kommer att äga rum den 18:e och 19:e oktober, med lottning den 4:e september.

STATISTICS:
Oberachern: Redl; Fritz, Zwick (72’ Dietrich), Leberer, Ludwig, Asam; Durmus (64’ Barnick), Gueddin, Güzelcoban (83’ Knobelspies), Awell (64. Ambri); Huber (83’ Stefotic)
Borussia: Nicolas; Scally (75’ Lainer), Itakura, Elvedi, Bensebaini (75’ Netz) – Neuhaus, Kramer; Plea (82’ Borges Sanches), Stindl (60’ Herrmann), Hofmann (75’ Reitz); Thuram
Goals: 0-1 Thuram (3’), 0-2 Thuram (22’), 0-3 Thuram (36’), 0-4 Hofmann (37’), 0-5 Bensebaini (45’), 0-6 Hofmann (45+3’), 0-7 Stindl (47’), 0-8 Scally (59’), 1-8 Huber (61’), 1-9 Neuhaus (78’)
Attendance: 13,000