Lagbanner
2016-09-21 20:00

RB Leipzig - Mönchengladbach

Inför: RB Leipzig-Mönchengladbach
Thorgan Hazard är i grymt fin form för tillfället, orkar han hålla i den emot formstarka Leipzig?

Inför: RB Leipzig-Mönchengladbach

Det är dags för ”engelsk vecka” i Tyskland då det spelas veckomatcher. För Mönchengladbach väntar ett möte med RB Leipzig, nykomlingen som hittills har imponerat stort i Bundesliga.

Matchen som spelas ikväll, onsdag, är speciell på flera plan, dels är det faktiskt första gången som klubbarna RB Leipzig och Borussia Mönchengladbach möts och det är också matchen då Raffael gör sin 100e match för ”Die Fohlen” i Bundesliga. Matchen spelas på Red Bull stadium i Leipzig och ska vara utsåld till sista stolen vilket innebär ungefär 42.000 åskådare. I inledningen av årets ligaspel har det funnits klubbar som rest till Leipzig utan att ha med sig en stor andel supportrar som har valt att bojkotta matchen för att sända ett tydligt budskap till både RB Leipzig och Bundesliga, man gillar verkligen inte strukturen i östklubben som drivs av Red Bull. Gladbach reser dock med fullt stöd från sina supportrar, alla 5.000 platser är utsålda, dock så kommer klubbens supportrar att vara helt tysta under matchens första 19 minuter för att protestera mot hemmalaget.
 
Mönchengladbachs senaste möte var en stark 4-1 seger emot Bremen, det kändes viktigt att klubben snabbt studsade tillbaka efter att ha förlorat mot Freiburg med 2-1 och dessutom åkt på en rejäl holmgång emot Manchester City i Champions League, ett möte som slutade i 4-0 förlust. Emot Bremen stod Thorgan Hazard och Raffael åter i centrum för Gladbach, de gjorde varsina två mål och har under inledningen på den här säsongen varit otroligt effektiva, Hazard står redan på sex gjorda mål och har dessutom tre assist på sju matcher. Han känns otroligt jämn rakt igenom matcherna nu istället för att kunna vara fantastiskt emellanåt och sedan försvinna ur matcherna snabbt, detta kan nog bli året då han på riktigt etablerar sig som en stjärna hos ”Die Fohlen”. Raffael har ju alltid varit stark hos Gladbach men frågan är om inte den här säsongsstarten är bland det bättre han stått för, han står på samma siffror som Hazard, nämligen sex mål och tre målgivande passningar på sju matcher, dock finns en risk att han missar detta möte, han har ådragit sig en liten skada som skall undersökas, förmodligen testas brassen sent inpå mathen. Patrick Herrmann är ett annat  frågetecken inför matchen, hans skada förväntas vara helt läkt när som helst nu och även här testar man spelaren dag för dag för att se om han kan spela. I övrigt är det väl de vanliga skadorna av längre karaktär på Drmic, Doucoure och Dominguez som fortfarande hägrar.
 
RB Leipzig är då matchens hemmalag, nykomlingen som helt och hållet klivit in i Bundesliga utan respekt för de större lagen utan har kört på med sitt spel och övertygat rejält. Man kommer närmast från en stark 4-0 seger emot Hamburg SV och har innan dess tagit poäng av Hoffenheim och dessutom vunnit över Dortmund. Laget tränas denna säsongen av Ralph Hassenhüttl som förra säsongen gjorde succé i Ingolstadt, Hassenhüttl var bland annat obesegrad mot Gladbach förra säsongen. Leipzig är ett ungt lag, fullt av talang som gillar att spela snabb och offensiv fotboll, något som de gör otroligt bra. Offensivt har de skickliga spelare som Emil Forsberg och Timo Werner som hämtades från Stuttgart och som ser ut att nu ta nästa kliv i utvecklingen, i övrigt finns namn som Davie Selkie, Yussuf Poulsen och skotten Oliver Burke att ta hänsyn till för Mönchengladbach. Som tidigare nämnt så är RB Leipzig något av en ny hatklubb i Tyskland, de rör upp känslor i stort sett överallt, jag är nog en av få personer som faktiskt tycker att det är kul med att ha dem i Bundesliga. Jag gillar starkt när klubbar har en tydlig idé på hur de ska utvecklas, när man tydligt har en plan på hur man ska värva och sedan fullfölja detta. Leipzig är ju otroligt noga med att värva unga spelare för att sedan utveckla dem på plats, något som jag är svag för. Visst klubben har ett kapital utifrån som många andra ej kan jämföra sig med men dom pengarna har ju inte enbart gått till spelare utan de har också vart noga med att utveckla infrastrukturen kring klubben med en ny toppmodern träningsanläggning. Klubbar som Leipzig tror jag behövs för att ytterligare dra Bundesliga framåt. 
 
Matchen sänds klockan 20.00 på Eurosport 1.

Richard Östlund2016-09-21 08:35:30
Author

Fler artiklar om Mönchengladbach