Lagbanner
Marco Rose ny tränare i Mönchengladbach
Marco Rose är klar som ny tränare för Borussia Mönchengladbach. 42-åringen lämnar därmed Österrikiska mästaren RB Salzburg.

Marco Rose ny tränare i Mönchengladbach

Förändringens vindar blåser i Mönchengladbach som snart återsamlas inför en ny Bundesliga säsong. Dieter Hecking ledde laget till en stabil femteplats och Borussia spelar åter ute i Europa kommande säsong men denne har nu lämnat laget och istället har Marco Rose tagits in som ny tränare i klubben.

Efter att det länge såg ut som att ”Die Fohlen” var på gång mot ett Champions League äventyr tappade man istället farten under våren medförluster mot Düsseldorf, Wolfsburg och Stuttgart. Man fick istället nöja sig med en femteplats och Dieter Heckings avsked aviserades snabbt inpå säsongens avslut. Marco Rose har nu tagits in från Österrikiska RB Salzburg där han gått och vunnit ligan senaste två säsongerna samt tagit en cup-skalp. Under säsongen 2017/2018 imponerade hans lag även stort i Europa League då man tog sig till semifinal där Marseille dock visade sig vara aningen för tuffa för Salzburg. 
 
Sportchef Max Eberl säger att man genom att ha tagit in Marco Rose hoppas kunna förändra lagets struktur och spelsätt från grunden, något som man vill ska spegla klubbens långsiktiga planer. ”Vi har haft en bra tid med Dieter Hecking, vi har dessutom de senaste åtta åren landat på övre halvan vilket inte någon garanti. Vi har varit framgångsrika med vårt spelsätt men nu vill vi genomföra en ny stil på laget, vi vill förändra oss. Därför ville vi ha en ny tränare som utvecklar laget med sin grundläggande idé för att ta oss vidare mot nya framgångar”
 
Vad är det då vi kan vänta oss av den 42-årige tysken? Som alla andra som tidigare arbetat med Jürgen Klopp förväntar sig många att det ska handla om ”gegenpress” fotboll för fullt, något som Rose säger sig ha tagit del av. ”Om man har jobbat under en längre tid med en tränare och haft en bra tid med denne så är det klart att man påverkas lite”. Rose vill dock inte dra för stora liknelser med Klopp utan säger sig stå på sina egna ben och att han har hittat ett eget arbetssätt. Vi kan dock se att det finns undertoner i Roses spelsätt som definitivt är inspirerade av Klopp, Rose vill nämligen att ”laget ska vara väldigt aktiva med bollen och springa mycket. Vi vill vinna bollen högt så att vi har kort avstånd till motståndarnas mål. Har vi bollen vill vi spela en dynamisk och aktiv kombinationsfotboll”.
 
Marco Rose har skrivit på ett 3-årigt avtal med Gladbach och kommer ta med sig sin högra hand Alexander Zickler till klubben, Zickler som vunnit Champions League som spelare kommer framförallt att arbeta med de offensiva spelarna. 
 
Undertecknad är riktigt glad över Roses anställning, det har pratats högt och brett om flera stora klubbar efter Roses fina insatser i RB Salzburg och det ska bli spännande att se om han kan få klubben att ta klivet upp till Champions League igen.  

Richard Östlund2019-06-27 20:35:00
Author

Fler artiklar om Mönchengladbach