2019-10-03 18:55

Basaksehir - Mönchengladbach
1 - 1

Matchrapport: Basaksehir 1 - 1 Borussia Mönchengladbach. Sen kvittering i Istanbul
Det var en jämn match med mycket kamp som slutade 1-1 i Istanbul under torsdagskvällen.

Torsdagskvällen bjöd på en jämn match mellan två lag som båda har förhoppningar om att ta sig vidare från Europa Leagues gruppspel, för både Basaksehir och Borussia behövdes ett gott resultat efter första omgångens förluster för lagen

Marco Rose gjorde som väntat inga förändringar i sin startelva från helgen då man besegrade Hoffenheim med 0-3 på bortaplan. Hemmalaget Basaksehir ställde även de upp med mer eller mindre den förväntade startelvan.

Matchen var jämn och båda lagen hade i den första halvleken gott om goda målchanser, hade det inte varit för bra målvaktsspel av Yann Sommer och Mert Gunok hade det blivit en målgladare tillställning. Redan i den 3 minuten får schweizaren i bortalaget visa varför han under flera säsonger nu varit en av Bundesligas bästa målvakter. Basaksehir tar sig fram längs högerkanten, Caicara slår en riktigt hög boll in i straffområdet som nickas ner till en i straffområdet inrusandes Aleksic, serben tar emot bollen med högerfoten och skjuter sedan på volley ett hårt och välplacerat skott som Sommer får sträcka ut rejält på för att styra undan. Gladbach tog sig även de upp i lägen och Alassane Plea hade några hyfsade chanser, den första riktigt stora målchansen hade dock Marcus Thuram som på ett fint inlägg nådde högst och nickade bollen mot mål, nicken tvingade fram en riktigt fin parad av hemmamålvakten. I den 36 minuten tog sig Basaksehir fram igen, Kahveci fick oändligt med yta centralt i banan och drar till från långt håll. Bollen går i en otäck bana och Sommer kan inte göra annat än att bara styra ut bollen till en hörna.

Tidigt i den andra halvleken tar sig Borussia fram och ordnar en hörna, på den kommer Stefan Lainer först till bollen och styr den mot Basaksehirs mål, tyvärr blir det inte mer än en bra räddning igen från Gunok. Strax därefter vinner Enzo Crivelli i Basaksehir bollen vid halva plan av Oscar Wendt, sen ställer hemmalaget om i en blixtsnabb kontring där Edin Visca får bollen i djupled och blir helt fri mot Borussias mål. Bosniern är kylig och väntar ut Sommer och rullar enkelt in bollen intill stolproten, försvarets positionering bör ifrågasättas då de stod väldigt högt och inte hade många centimeters säkerhet bakom Wendt. Efter målet börjar Rose ändra om i laget för att hitta tillbaka in i matchen, han ändrar om endel i formationen och sätter in Bensebaini, Herrmann och Raffael. Det är också den trion som ska få sista ordet i matchen. Efter att Borussia vunnit en frispark på offensiv planhalva i den 91 minuten skickar man fram allt man har, Raffael slår in bollen i straffområdet, bollen letar sig igenom den klunga av spelare som finns och når till Bensebaini. Algeriern får fatt på bollen och lyckas få iväg ett skott som går via ribban och rakt ner framför fötterna på Herrmann som får öppet mål och kan trycka in kvitteringen.

Målet var otroligt viktigt för fortsättningen av gruppspelet, att åka från Istanbul tomhänta och ha två möten kvar med Roma hade varit en enorm uppförsbacke för Borussia och deras förhoppningar om vidare avancemang. Inte blev det bättre av att Wolfsberger dessutom fick med sig en poäng från mötet med Roma igår. Det krävs mer av Roses mannar om vi ska se ”Die Fohlen” spela Europeiskt även i vår!

Matchstatistik
Startelva Basaksehir: Gunok, Caicara, Ponck, Skrtel, Clichy, Aleksic (45´Azubuike), Tekdemir, Kahveci (89´Topal), Visca, Crivelli (78´Elia) , Gullbrandsen
Startelva Borussia: Sommer, Lainer, Ginter, Elvedi, Wendt (76´Bensebaini), Kramer (64´Herrmann) Zakaria, Neuhaus, Embolo, Plea (46´Raffael) Thuram.
Mål: 1-0 Visca (55´) 1-1 Herrmann (91´)
Bollinnehav: 45%-55%
Skott: 10-13