2019-12-12 21:00

Mönchengladbach - Basaksehir
1 - 2

Matchrapport: Borussia Mönchengladbach 1-2 Istanbul Basaksehir "uttåg ur EL"
Det blev en tung kväll för Oscar Wendt och hans lagkamrater. Enzo Crivellis mål i 90e minuten innebar förlust och att Basaksehir kliver om Gladbach och går vidare i EL.

Borussia klev ut inför dryga 40.000 åskådare på Borussia Park för att säkra avancemanget till slutspelet i Europa League men kvällen slutade istället med att man som enda tyska lag inte tar sig vidare i Europa.

Marco Rose gjorde inte mindre än fem förändringar i startelvan efter segern mot FC Bayern Munchen. Wendt, Kramer, Neuhaus, Herrmann och Embolo fick chansen från start istället för Bensebaini, Bénes, Hoffmann, Stindl och Plea.

Det var Borussia som direkt klev ut och tog tag i taktpinnen, inledningsvis hade Borussia hela 70% bollinnehav. Känslan var att laget snabbt ville gå ut och döda matchen och säkra vidare avancemang. Målchansmässigt hade man redan efter 4 minuter en bra möjlighet efter att Embolo och Thuram kombinerat sig fram innan bollen nådde till Florian Neuhaus vars skott sedan blockades i sista stund. I den 24e minuten hade Herrmann även han ett fint läge att spräcka målnollan. Borussia fick däremot vänta ytterligare några minuter innan Marcus Thuram stöter in 1-0. Denis Zakaria nådde ut till Stefan Lainer på högerkanten, försvararen slog en väl avvägd passning in i straffområdet som Thuram enkelt kan stöta in. Fransosen blev märkligt ensam på den bakre stolpen då bollen smet förbi hela Basaksehirs försvar.

Basaksehir hinner kvittera precis innan halvlek, det är ett mål som kommer slumpmässigt fram från ingenstans. Borussia är på väg framåt i planen men tappar boll på offensiv planhalva. Basaksehir ställer om men gör det inte särskilt fort utan Borussia hinner komma på rätt sida bollen med sitt försvar, det hindrar dock inte Irfan Kahveci från att ta sig fram centralt i banan och få iväg ett distansskott. Skottet såg inte ut att besvära Sommer nämnvärt men på något sätt så lyckas han i landningen tappa bollen som tack vare en rejäl bakåtspinn lyckas rulla in i mål ändå mellan stolproten och Sommers fingrar. Det är utan tvivel en rejäl tavla som den annars så pålitlige målvakten ska ta.

Det är Borussia som är närmast att ta ledningen även i den andra halvleken. Patrick Herrmann får ett gyllene läge efter en fantastisk boll från Florian Neuhaus. Herrmann hamnar väldigt nära Gunok i Basaksehir målet och lyckas inte förvalta det fina läget. Efter det här började målchanserna radas upp för båda lagen. Enzo Crivelli hade först ett fint läge att ge gästerna ledningen men då står Sommer för en stark fotparad. Crivelli är även involverad i nästa fina chans för gästerna, den gången går dock skottet strax utanför stolpen. Alassane Plea byts in för Borussia och är den som kommer närmast till att sätta spiken i kistan. I den 87e minuten får fransosen ett gyllene läge med en nick från nära håll. Gunok står dock för en fantastiskt fin räddning och ser på något sätt till att rädda sitt lag den gången,

I matchens 90 minut får Basaksehir frispark långt ute till höger. Bollen skickas in och skapar stor oreda i Borussias straffområde, man lyckas freda sig i första läget och får ut bollen till vänster om straffområdet. Basaksehir är först att vinna bollen åter och Gael Clichy slår in ett väl avvägt inlägg. Nico Elvedi vinner sin luftduell, bollen dimper dock inte bättre ner än till Enzo Crivelli som blir helst själv framför Yann Sommer och kan enkelt sätta in 1-2 vilket också blir slutresultatet som innebär att Basaksehir gör Roma sällskap till slutspelet och att Borussia, ligaledaren i Bundesliga blir enda tyska laget som inte tar sig vidare från gruppspelet. Det ska naturligtvis inte få ske att man inte klarar av att räkna in spelarna i straffområdet och hålla koll på motståndarna när man är några få minuter från avancemang.

Förlusten var tung, det kändes i stora delar som att Borussia hade läget under kontroll. Marco Rose var efter matchen riktigt upprörd och besviken då han påtalade hur viktigt man hade tyckt att avancemang hade varit. Frågan är om förlusten däremot i det långa loppet kanske kan vara av godo för lagets chanser att fortsätta prestera bra i ligan? Nu ska de andra konkurrenterna fortsätta slåss på flera fronter medans Borussia kommer kunna lägga fullt fokus på att behålla sin ligaledning.