2019-11-07 21:00

Mönchengladbach - Roma
2 - 1

Matchrapport: Borussia Mönchengladbach 2 - 1 AS Roma "Nytt mål på övertid gav viktig seger på Borussia Park"
Marcus Thuram fortsätter vara direkt avgörande för Borussia. I segern mot AS Roma stod fransosen för 1+1 och var den som i 95e minuten nickade in segermålet inför en jublande hemmapublik.

Det var som väntat ett otroligt härligt tryck på Borussia Park när lagen klev ut för match under torsdagskvällen. För Borussias del krävdes det att man orkade få med sig ett gott resultat från matchen.

Inför matchen spekulerade undertecknad kring huruvida Marco Rose skulle hålla kvar vid den 3-5-2 uppställning som var så lyckad mot Bayer Leverkusen i ligan eller om Rose skulle välja att gå tillbaka till sin annars ofta brukade 4-2-3-1 uppställning. Det blev det senare, startelvan innehöll egentligen bara en liten skräll och det var att Laszlo Bénes fick chansen från start som offensiv mittfältare bakom Lars Stindl.

Det hade inte gått mer än tio minuter innan gästerna hade en riktigt bra målchans, Jordan Veretout slog in en hörna som Zaniolo nådde högst på och nickade mot Sommers mål. Bollen gick strax över ribban men det var nära på ett exakt likadant mål som Roma gjorde i första mötet mellan lagen. Lars Stindl var uppe någon minut senare och hotade med ett distansskott som dock aldrig riktigt ställde Lopez på några större prov. Spanjoren i Roma fick dock sträcka ut desto mer minuten senare när Zakaria avfyrade ett riktigt fint skott från strax utanför straffområdet. Skottet smet tyvärr strax över ribban.

I den 31 minuten tog sig Stindl fram snyggt på vänsterkanten och satte upp Neuhaus i ett riktigt bra läge då han blev ståendes ganska fritt vid straffområdespunkten. Tyske U21 landslagsmannen tog dock för god tid på sig och Romaspelare kunde blocka hans försök till avslut. Minuterna senare kom dock det förlösande och välbehövliga målet som Borussia jagade, det var Marcus Thuram som tog sig fram längs vänsterkanten och bröt in i banan. Thuram försöker sen spela in bollen genom straffområdet mot den bakre ytan, Federico Fazio i Roma vräker sig för att förhindra inspelet men gör det inte bättre utan att han styr in bollen bakom Lopez i Romas mål till publikens stora glädje. Målchansmässigt hände inte mycket mer i den första halvleken utan hemmalaget kunde ta med sig ledningen in i halvlek.

Efter att Edin Dzeko haft ett avslut som inte direkt hotade Sommer i Borussias mål så skapade hemmalaget ånyo en chans som hade kunnat utveckla sig till något betydligt mer. Stekhete Thuram avancerade in i banan från sin vänsterkant och avlossade ett skott som täcktes av Romaspelare. Bollen flög då rakt upp i luften och damp ner väldigt fint till Lars Stindl inne i straffområdet, Stindl försökte sig på en volley i kamp med försvarare och lyckas inte få ordentlig träff på bollen som istället går utanför. Hade Stindl varit mer i matchform hade han definitivt kunnat göra det där bättre. Om inte annat hade han kunnat spela in till en fristående Florian Neuhaus som haft öppet mål, störmomenten från försvararen var helt enkelt för mycket att hantera för Stindl. I den 57e minuten hade Javier Pastore ett fint avslut som såg ut att leta sig in under ribban, Yann Sommer sträckte ut ordentligt och gjorde en fin räddning. Fem minuter senare kunde inte ens Sommer stå emot däremot, Kolarov piskade in en fin frispark som damp ner mellan Sommer och försvararna. Fazio, som så olyckligt gjort självmål i första halvlek möter bollen perfekt och trycker in 1-1 och revanscherar därmed sig själv. Efter målet märktes att Borussia blev lite mer ängsliga och kände behovet av att gå framåt med mera spelare. Ytorna öppnade upp sig endel och Kluivert hade bland annat ett fint skott som sånär kunnat hota Borussia ordentligt.

På övertid kom det så förlösande 2-1 målet efter att Denis Zakaria slagit in en lång boll in i straffområdet där Alassane Plea vinner duellen med sin försvarare och nickar in bollen mot Marcus Thuram. Thuram får oväntat mycket yta i straffområdet och kan nicka in bollen i målvaktens bortre hörn. Återigen lyckas Borussia ta tillvara på övertiden och göra mål i 95e minuten för att få med sig ett riktigt bra resultat mot AS Roma.

Läget i tabellen är nu något helt annat än innan, Basaksehir vann komfortabelt mot Wolfsberger och står nu som ledare i gruppen medans Borussia kliver upp och förbi Roma som nummer två i gruppen. Nu har man dessutom mött italienarna två gånger och ska möta Wolfsberger och Basaksehir, två lag som man hade stora problem med i de föregående mötena men som man bör kunna slå för att säkra avancemang från gruppen.

Det är bara att lyfta på hatten för Marco Rose och hans stab för hur de hanterar matcherna och får med sig resultat trots att laget är ganska skadeskjutet. Spelarna ska även de ha stort beröm över den höst de står för.

Matchinfo
Borussia: Summer Jantschke (28´ Hofmann), Ginter Elvedi - Lainer, Wendt (85´ Bensebaini) - Zakaria, Bees, Neuhaus (74´ Plea) - Thuram, Stindl
AS Roma: Pau Lopez - Santon, Fazio, Smalling, Kolarov - Mancini (59´Diawara), Veretout, Zaniolo (76´ Cengiz Ünder), Pastore (80´ Perotti), Kluivert - Dzeko
Mål: 1-0 Fazio (35´ eget mål), 1-1 Fazio (64´), 2-1 Thuram (95´)
Åskådare: 44 570
Domare: Gil Manzano (Spanien)