Matchrapport: Young Boys-Mönchengladbach 1-3. Bra utgångsläge i CL kvalet!
Mönchengladbach tog under tisdagen en stark seger borta mot Young Boys i Champions Leauges play-off spel!

Under gårdagskvällen inleddes Play-off rundorna till Champions Leagues gruppspel, Borussia Mönchengladbach stod för en stark insats när man på bortaplan slog Schweiziska Young Boys med 3-1.

Inför ett utsålt Stade De Suisse med ungefär 30,000 åskådare och med 5,400 Mönchengladbach supportar inleddes så igår tävlingssäsongen för Gladbach. Tränare André Schubert mönstrade sitt lag i 3-4-3 system, ett system som Schubert under ett antal matcher testade ifjol, blir det såhär vi kommer få se laget spela främst under säsongen? Det nya spelsystemet innebar att Oscar Wendt fick en högre utgångsposition och istället nu spelar ”wing-back” med Ibrahima Traoré på den andra kanten. Lagets nye försvarsgeneral Jannick Vestergaard fick trots tre mittbackar inleda på bänken, Andreas Christensen, Nico Elvedi och Tony Jantschke var trion som spelade framför Sommer i målet. Andra nyförvärv som Tobias Strobl och Christoph Kramer spelade ihop som centralt mittfält medans Raffael, Thorgan Hazard och nye lagkaptenen Lars Stindl spelade tillsammans på de tre offensiva platserna.

Matchen fick för gästande Mönchengladbach också en kanonstart, redan i den elfte minuten tog man ledningen, Thorgan Hazard stod för en mycket fin löpning längs högerkanten där han tog sig förbi två hemmaspelare, hans inlägg nådde Raffael i bortre delen av straffområdet, brassen fick inte riktigt med sig bollen som han ville utan han kom längre ut i straffområdet, ett hårt och välplacerat högerskott var dock tillräckligt för att spräcka målnollan, skottet satt längs vänstra stolproten. Hazard hade även han ett bra skott efter att Traoré slagit en låg hörna till Hazard som befann sig utanför straffområdet, skottet var hårt men satt ganska rakt på målvakten som gjorde en bra räddning. Första halvlek kändes kontrollerad av Gladbach, mittfältarna Kramer och Strobl har fått väldigt mycket beröm för deras insats och det var riktigt svårt att spela sig igenom dessa. Young Boyes fick dock en gyllene chans att kvittera precis innan halvtid när lagets målspruta Hoarau vann en luftduell emot Christensen, skarven gick in i Gladbachs straffområde och där får inte ”Die Fohlen” riktigt undan bollen utan Hoarau kommer in med full fart och klipper till bollen på halvvolley, skottet smiter dock precis utanför Sommers högra stolpe.

Gladbach har i inledningen av den andra halvleken också ett nytt bra läge, denna gången är det Stindl som sätter huvudet på Raffaels frispark, bollen går dock rakt i famnen på Mvogo i hemmalagets mål. Young Boys kommer sedan upp och kvitterar genom Miralem Sulejmani efter ett mycket fint anfall av hemmalaget. De tar sig upp längs högerkanten och trär sedan in bollen bakom Oscar Wendt, när laget spelar med tre mittbackar skall den som ligger närmast Wendt också vara med på detta och täcka upp bakom men där fångar man aldrig riktigt upp löpningen som kommer, bollen spelas sedan in hårt mot straffpunkten där Gladbachs mittbackar Jantschke och Christensen missar att plocka upp nämnde Sulejmani som enkelt rakar in bollen bakom Sommer. Hemmalaget spelar sedan riktigt bra, man använder ofta korta och fina kombinationer och Mönchengladbach får kämpa på bra för att hänga med i matchen. Hoarau har ytterligare en farlighet när han vinner en nickduell i straffområdet men bollen går ånyo strax utanför Sommers stolpe. I den 66e minuten kommer André Hahn in för Gladbach och det dröjer inte mer än två minuter innan han sätter 1-2 bakom Mvogo efter att Lars Stindl fått fram bollen till Hahn efter inte mindre än två vunna ihopsparkar, ett riktigt ”brunkarmål” som det kallas. Direkt efter kommer också 1-3 för Gladbach, Oscar Wendt får bollen högt upp på vänserkanten och slår in ett högt inlägg som möts med en volley av Raffael, bollen touchar sedan en hemmaförsvarare och går in i mål . Mellan andra och tredje målet skiljde sig inte ens 100 sekunder! Med det känns också matchen mer eller mindre klar, luften går väl ur hemmalaget lite och några större chanser efter detta finns inte att rapportera om.

Man får lugnt säga att Mönchengladbach har skaffat sig ett drömläge inför returen hemma på Borussia-Park! Kul att André Hahn direkt kommer in och gör mål, hans form från i våras verkar hålla i sig.

Match Fakta
Young Boys: Mvogo – Sutter, Vilotic, Rochat, Lecjaks – Gajic (73’ Zakaria), Bertone – Ravet, Sulejmani (86’ Schick) – Kubo (73’ Frey), Hoarau
Borussia: Sommer – Jantschke, Christensen, Elvedi – Wendt, Traoré (79’ Vestergaard) – Strobl, Kramer – Hazard (66’ Hahn), Stindl (81’ Johnson), Raffael |Unused subs:Sippel, Dahoud, Hofmann, Herrmann
Mål: 0-1 Raffael(11’), 1-1 Sulejmani (56’), 1-2 Hahn (68’), 1-3 Rochat o.g. (70’)
Publik: 30,224
Domare: Nicola Rizzoli (Italy)
Gula kort: Rochat – Traoré, Hazard