Lagbanner

Klubbfakta


Fullständigt namn:
RasenBallsport Leipzig 
Smeknamn: Die Roten Bullen 
Grundad: 19 maj 2009
Ägare: Red Bull
Ordförande: Oliver Mintzlaff
Tränare: Jesse Marsch
Lagkapten: Marcel Sabitzer 
Klubbfärger: Vitt och rött
Arena: Red Bull Arena (tidigare Zentralstadion) med en kapacitet på 41 939. 
Flest matcher: Yusuff Poulsen (fortfarande aktiv)
Främste målskytt: Timo Werner (95) 
Flest assist: Yusuff Poulsen (58)

Kort om klubben 
Året var 2009 när Red Bulls delägare Dietrich Mateschitz till slut - efter flera års försök i bland annat Hamburg, Munchen och Dusseldorf - kontroversiellt köpte den lilla femtedivisionsklubben SSV Markranstädts licens. Bildandet av RasenBallsport Leipzig var ett faktum och nu skulle klättringen i seriesystemet påbörjas. Och fort har det gått. Redan säsongen 2016/17 gjorde klubben sin debutsäsong i Bundesliga när man minst sagt överraskande slutade tvåa och utmanade länge FC Bayern i toppen. Efter det har klubben etablerat sig i toppen av tysk fotboll. De senaste åren har man även börjat utmana ute Europa och tog sig säsongen 19/20 till kvartsfinal i Champions League där det blev respass mot PSG. 

En av klubbens största stjärnor och numer också en av klubbens mest rutinerade spelare är svenske mittfältsstjärnan Emil Forsberg. Foppa kom till klubben redan 2015 när man fortfarande höll till i Zweite. 2016/17 svarade svensken för åtta mål och 22 assist och vann Bundesligas assistliga i överlägsen stil. 

Stadens fotbollshistoria
Även om RB Leipzigs historia är tämligen kort så gäller inte detsamma för staden som helhet. Leipzig har nämligen en central del i den tyska fotbollshistorien eftersom det var här bildandet av det tyska fotbollförbundet (DFB) skedde år 1900. Dessutom var VfB Leipzig (idag 1. FC Lokomotive Leipzig, hemmahörande i Regionalliga Nordost) som 1903 blev första klubb att bli tyska mästare.  
 

Andreas Larssonandreaslarsson97@outlook.com@LaArssons2021-08-09 18:27:05
Author

Fler artiklar om RB Leipzig