SC Freiburg gör debut på SvenskaFans

Förra året överraskade Freiburg alla tyska fotbollsfans med sitt fina spel i Bundesliga, och nu har det äntligen blivit dags för SCF att lämna tyska gränserna och landa här på Svenskafans, så att vi ska kunna följa vårt lilla favoritlag från den varma Schwarzwald. Jag vill därför välkomna er alla till Sport-Club Freiburgs nya fotbollssida.

Bundesliga har sedan sin början präglats och dominerats av dem stora lagen från storstäderna. Denna dominans har sällan lämnat något utrymme för dem mindre lagen att glänsa. Men då och då hände det att balansen rubbades och smålagen fick chansen att visa upp sig för tyska fansen och visa att Bayern München, Dortmund & Co inte var dem enda lagen som kunde sparka boll. SC Freiburg är ett av dem tyska lagen som ofta slagit underifrån och på så sätt förtjänat respekten från topplagen.

Klubbhistoria

Klubbens 107 år långa historia tar sin början i lilla staden Freiburg im Breisgau, i den varma Schwarzwald. Det är marsmånad 1904 och staden har precis fått sitt första fotbollslag, Freiburger Fußballverein 04, men rätten att kalla sig för stadens enda fotbollslag försvinner väldigt snart, när de bara två månader senare får en lokal konkurrent i form av FC Schwalbe Freiburg. Åren går, båda lagen har genomfört flera namnbyten när vi når året 1912. De två klubbarna, som vid den tidpunkten heter SV Freiburg och Union Freiburg tar ett gemensamt beslut att slå ihop sina två lag, för att tillsammans bilda stadens stora fotbollslag, Sport-Club Freiburg. Detta var året, som blev startskottet för klubbens moderna historia. Men de första problemen lät inte vänta på sig. Interna stridigheter på 20-talet och nazismens frammarsch under 30-talade pressade klubben. I och med de allierades seger upplöstes alla tyska föreningar och klubben slutade existera helt. Detta varade dock inte längre, då klubbarna redan ett år senare fick tillstånd att återuppta sin verksamhet, men denna gång under nya namn. Klubben hette därför VfL Freiburg fram till 1952 då man tilläts att ta sitt gamla namn igen.

Under sin historia har klubben tidigare bara spelat i amatördivisioner, men när den nu legendariske Achim Stocker tog över presidentposten i klubben 1972 förändrades nästan allt. Under Stockers starka ledarskap lyckades klubben säsongen 1978-79 för första gången ta sig upp till 2. Bundesliga. Klubben förblev i andra liga i över 10 år, och inget talade för att det skulle ändras. Men Stocker stod för ännu ett genialiskt ledarskapsunder, då han 1991 presenterade Volker Finke som den nye tränaren för laget. 
Det dröjde inte längre innan Freiburg började prestera på riktigt och lyckades redan säsongen 1993-94 ta sig upp till 1. Bundesliga för första gången någonsin. Volker Finke skrev in sig Freiburgs historieböcker. Under sin första säsong lyckades klubben med nöd, undvika nedflyttning till andra ligan. Därför kom det som en stor överraskning för hela Tyskland, när Finke bara säsongen efter, ledde dem till en historisk tredjeplats i ligan. En placering som gav dem en plats i UEFA-cupen året efter. Året 1997 gick det dock sämre och klubben åkte återigen ner i andra ligan, men lyckades ta sig direkt upp den kommande säsongen. 2001 kunde laget återigen kvalificera sig för UEFA-cupen, vilket än idag ses som en av de största framgångarna i klubbens historia. Resten av 2000-talet blev dock inte så lyckat som många hade hoppats på och klubben åkte återigen ner i andra ligan 2003. Man lyckades förvisso ta sig upp året efter, men vistelsen där blev kortvarig. När Finke misslyckades att ta upp klubben för andra året i rad, fick han, efter ett väldigt kontroversiellt beslut av klubbledningen avgå 2007. Detta trots att klubben var nära att gå upp båda säsongerna. Sen dess har SC Freiburg betraktats mer som ett jojo-lag som pendlar mellan första och andra ligan.

Förra årets framgångar med Robin Dutt vid rodret har återigen satt Freiburg på fotbollskartan i Tyskland. Laget slutade på en nionde plats och lagets stora målskytt Papiss Cissé slutade tvåa i skytteligan efter Mario Gomez. Dagens Freiburg saknar stora profiler, men har trots det många bra spelare som tidigare spelat i mer namnkunniga klubbar. Laget spelar ofta med stort hjärta och när skickligheten inte räcker till, tar kämparandan över. Till årets säsong har man lyckats behålla Cissé och andra nyckelspelare från förra säsongen. Det tyngsta tappet inför årets säsong var tränaren Dutt som försvann till Leverkusen och samtidigt tog med sig talangbacken Ömer Toprak, som imponerade i fjol och sågs som ett stort framtidslöfte.

Korta fakta om SC Freiburg

Namn: Sport-Club Freiburg
Smeknamn: SCF, Breisgau-Brasilianer
Ort: Freiburg im Breisgau
Grundad: 30 maj 1904
Stadion: Badenova-Stadion (Dreisamstadion)
Kapacitet: 24.000
Klubbfärger: Rött och vitt
Klubbpresident: Fritz Keller
Tränare: Marcus Sorg
Kända spelare: Joachim Löw, Sebastian Kehl, Levan Kobiashvili, Alexander Iashivili, Alain Sutter, Sascha Riether, Cha Du-Ri.

Fraiburg im Breisgau ligger i Tysklands sydvästra hörn, en timme bort från franska och schweiziska gränsen. Staden  ligger mitt i den varma Schwarzwald skogen, som är en del av bundeslandet Baden-Württemberg. Staden är byggd under medeltiden och är framförallt känd för sin katedral (Freiburg Münster) och sitt gamla universitet. Idag bor det ca. 224.000 invånare i staden. 

Jag som kommer ansvara för Freiburgs sida här på SvenskaFans heter Nikolai von Schlippenbach. Jag har sedan lång tid tillbaka varit ett stort fan av tysk fotboll, både landslaget och ligan. Mitt intresse för SC fick jag förra året, när jag studerade tyska i staden under ett års period. Freiburg blev min första Bundesliga upplevelse på plats, atmosfären i staden kring matcherna var väldigt speciell och upplevelsen på arenan var något utöver det vanliga för en så liten stad. SC Freiburg och fansen charmade mig och fick mig att stanna. Idag är jag tillbaka i Sverige, men en del av mig kommer nog alltid vara nere i varma Freiburg.

Nikolai von Schlippenbach2011-08-29 19:20:00

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II