Spelarna med utgående kontrakt – vilka lämnar i sommar?

Spelarna med utgående kontrakt – vilka lämnar i sommar?

Sju stycken spelare sitter på utgående kontrakt med Hamburger SV. Undertecknad resonerar kring vilka som bör erbjudas nytt kontrakt och vilka som bör lämna.

Ett oerhört tungt och turbulent 2019 är nu till ända och i stället blickar vi fram mot ett förhoppningsvis desto mer angenämt 2020. Trots en fiaskoartad avslutning på det gångna året lever hoppet om en uppflyttning fortfarande i allra högsta grad för HSV.
 
Dock har man först en vårsäsong att genomföra där det kommer avgöras om det blir en återkomst till Bundesliga eller inte. Samtidigt måste styrelsen planera truppen för den kommande säsongen och besluta vilka åtgärdar som ska vidtagas under sommaren för att stå redo inför spelåret som följer – oavsett om det är i Bundesliga eller Zweite.
 
Prioritet nummer ett är att slå fast vilka av spelarna med utgående kontrakt man ska inleda förhandlingar med och vilka man ska låta gå efter säsongens slut. I dagsläget gäller det sju spelare och undertecknad ska nu försöka resonera sig fram till hur sportchef Jonas Boldt rimligtvis resonerar.

Aaron Hunt, Christoph Moritz, Jairo Samperio, Timo Letschert, Tobias Knost, Adrian Fein och Martin Harnik är spelarna det handlar om. De två sistnämnda är inlånade från Bayern München respektive Werder Bremen och deras öden är mer eller mindre redan fastställda. 
Fein förlängde nämligen nyligen sitt avtal med Bayern München efter att ha imponerat i Hamburg, och kommer därmed inte vara aktuell för en permanent övergång. Däremot kan det mycket väl bli så att han stannar ytterligare en säsong på lån då han av allt att döma ännu inte är redo för att utmana om speltid hos rekordmästarna.
 
I fallet Harnik är det sagt att om HSV lyckas ta steget upp till Bundesliga flyttar österrikaren till Hamburg permanent. Skulle man däremot än en gång gå miste om en uppflyttning är det inte längre lika säkert att 32-åringen blir kvar. Alltså kommer hans vara eller icke vara i Hamburg avgöras först när vi vet vilken serie HSV spelar ifrån och mest i höst.



När det kommer till Moritz och Samperio förutsätter jag att det blir ett adjö för båda. Ingen av dem är tillräckligt bra för att slå sig in i startelvan och har således inget att hämta i Bundesliga. Inte heller vid ytterligare en säsong i Zweite kan jag se vad de kan tillföra förutom att bredda – något jag mycket hellre ser yngre förmågor får chansen att göra.
 
Knost är en talangfull ytterback men som ännu inte är redo för spel i varken Bundesliga eller Zweite. Väljer man att förlänga med honom hoppas jag få se honom lånas ut till en klubb i 3. Liga för att få mer speltid och erfarenhet. Aaron Opoku är ett exempel på en lyckad sådan utlåning då han den här säsongen håller till hos Hansa Rostock och gör det fullt godkänt.
 
Letschert är ett knepigt fall. Mittbacken kostade inte mer än tio tusen euro (!) att köpa loss från italienska Sassuolo. Dock kan summan stiga till runt 700 000 euro beroende på om HSV når en uppflyttning och hur pass mycket speltid holländaren får. Hittills har det blivit nio framträdanden och känslan är att Dieter Hecking fattat tycke för 26-åringen. Dock är den stora frågan om han är bra nog för Bundesliga. Nog för att han har erfarenhet av både Serie A och Eredivisie, men av det vi så här långt sett av honom ställer jag mig högst tveksam till att han är värd att satsa på vid en uppflyttning. Hecking – förutsatt att han sitter kvar som tränare vid säsongens slut – lär ha sista ordet i det här fallet.



Sist men inte minst har vi lagkapten Hunt kvar – spelaren som har för vana att dela supportrarna i två läger. Det finns nämligen de som anser honom vara oerhört viktig med sin stora rutin och erfarenhet, medan det finns de som är ordentligt trötta på hans ständigt återkommande skador och inte ser på honom med samma beundransvärda ögon när han väl befinner sig på planen.
Det ska sägas att undertecknad tillhör lägret som inte är särskilt förtjust i 33-åringen och inte tycker han gör någon större skillnad. Därmed anser jag det vara hög tid för Hunt och HSV att gå skilda vägar i sommar, något annat vore i mina ögon direkt dumdristigt.
 
Samtidigt skulle jag inte bli ett dugg förvånad om han ändå erbjuds förlänga sitt kontrakt ytterligare en säsong. Dock har jag inte en aning om vad styrelsen förväntar sig få ut av det med tanke på hur mediokert han uppträtt egentligen ända sedan han anslöt till klubben för snart fem år sedan.
 
Under våren lär de första besluten tas och om jag får gissa skulle jag tro det blir att Moritz och Samperio kommer lämna till sommaren. Därefter kan man alltid hoppas att det basuneras ut att Hunt inte längre har en framtid hos HSV.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-01-01 08:00:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV