Red Bull Arena, 2021-11-03 21:00

RB Leipzig - PSG
2 - 2

Straffstöld (?) när Leipzig spräckte poängnollan

Straffstöld, straffmiss och straffmål. Det var händelserikt på Red Bull Arena när Dominik Szoboszlai räddade poäng på tilläggstid från straffpunkten. Det var dock en annan straff som fångade de flestas uppmärksamhet i Leipzig denna kväll.

Välfyllda läktare (något vi aldrig ska ta för givet numera) och måstematch för Die Roten Bullen när det var dags för returmöte med parisarna under onsdagskvällen. Emil Forsberg var tillbaka i startelvan jämfört med matchen på Parc des Princes. Det var ett också ett rödvitt hemmalag som satte tänderna i gästerna direkt från start. Willi Orban fick exempelvis Neymar att tugga gräs tre gånger under de första fem minuterna. PSG hade under den inledande kvarten stora problem med Leipzigs höga press och fick slita för att ta sig ur egen planhalva. Den höga pressen bar också frukt när höstens succéman Christopher Nkkunku mötte ett vänsterinlägg från André Silva perfekt med pannan i den 8:e minuten. 1-0 och en perfekt start.

Bara minuten senare blir Silva nedriven i straffområdet efter ett fint Leipzigs-anfall. Kvällens svenske huvuddomare Andreas Ekberg, som hade en svettig kväll på jobbet, tvekade inte med att peka på straffpunkten. Dags för Forsberg att återigen kliva fram från elva meter. Det var åtminstone vad de flesta hade förväntat sig. Istället greppade den nyss nedrivne portugisen åt sig bollen och släppte den inte ifrån sig till en något förvånad svensk lagkamrat, som samtidigt inte valde att göra en stor grej av situationen. Forsberg knallade därifrån och kunde sedan se Silva slå en usel straff som den väldige Gianluigi Donnarumma utan några som helst bekymmer kunde rädda. Lite symboliskt skulle sedan båda två bli utbytta tidigt i den andra halvleken ersatta av Szoboszlai och Olmo.

Istället för 2-0 och vittring på en livsviktig tre-poängare fick hemmapubliken se gästerna från Paris äta sig mer och mer in i matchen. Det skulle räcka med matchens första målchans för Pochettinos mannar för att utjämna. Mbappe rann igenom och kunde spela fram Wijnaldum som rakade in 1-1. I den 39:e minuten skulle holländaren återigen hålla sig framme och nicka in 1-2 i efterdyningarna av en PSG-hörna. Tungt, tungt för hemmlaget som ändå svarat för en bra första halvlek. Problemen i försvarsspelet fortsätter dock att gäcka Leipzig. 13 insläppta mål på fyra Champions League-matcher denna höst. Då utmanar man inte om något avancemang när motståndarna heter PSG och Man City.

De rödvita ska däremot ha en rejäl eloge för sin andra halvlek. En halvlek där man verkligen pressar ner PSG i jakten på en kvittering. En kvittering som tillslut skulle komma. När klockan passerat 90 tilldelar domare Ekberg Leipzig sin andra straff för kvällen efter ordentligt klumpigt försvarsspel. Med både Forsberg och Silva utbytta stegade Dominik Szoboszlai fram från elva meter. Trots en Neymar som gjorde allt för att psyka ungraren var det inget snack. Bombsäkert ner i Donnarummas högra gavel och en poäng som gör att tredjeplatsen och ett Europa League-slutspel lever i allra högsta grad när Club Brügge står på schemat i den femte omgången.