Tuff period kommer vara definierande för säsongen

Dortmund i helgen sparkar igång den mest krävande period vi sett under säsongen. Nu ska vi visa vad vi går för.

Under den närmaste månaden kommer vi ställas mot ett halvt dussin synnerligen knepiga motståndare. Månaden kommer bli en period som kanske ia allra högsta grad får symbolisera vår säsong. Perioden kommer vara komplett avgörande för vår insats i Europa League, men även för vårt måhända fragila momentum i Bundesliga. Men hur ska vi på bästa sätt ta oss genom denna svåra period som väntar? 

Den börjar med Borussia Dortmund i helgen. Den fortsätter med en hemmamatch mot Borussia Mönchengladbach och en bortamatch mot Hanover, två matcher som på pappret ser svåra ut. Sedan ställs vi mot Shakhtar Donetsk i ett dubbelmöte som kan avgöra hela vår säsong. Denna månad kommer bli avgörande för allt. Det finns ett par taktiker för att hålla oss gående genom säsongen. Vi kan antingen försöka varva våra toppspelare med varandra, för att vila dem när det finns möjlighet. Likväl kan vi även se till att de får spela varje match, så de håller sig i prima form. Sedan kan de vila när perioden är över och de lite "enklare" matcherna kickar igång igen. 

Men jag skulle även vilja säga att det inte finns några matcher som egentligen är svårare än någon annan. En hemmamatch mot Borussia Dortmund är egentligen ingenting förutom ännu en hemmamatch. Det är med den otilltänkta attityden vi bör gå in i varje match under denna avgörande period. Annars finns det en stor risk att vi tas av situationens allvar och sväljer vår egen tunga innan vi ens hunnit komma till tals. Det vore synnerligen ödesdigert. Vi har gjort en alltför bra säsong, byggt upp alltför stort hopp, för att det ska släppas lös och kollapsa i februari. Vi är för bra för att kollapsa i februari. Vi är för skickliga. Vår bredd är för stor. Vi kommer klara av det. Men det är det psykologiska som kan bli utmanande. 

Vi har ju en taktik som är synnerligen uttröttande. Jag är ännu lite osäker på att taktiken kommer kunna hålla i tre-fyra månader till. Strategiskt sett är den klockren, vi vinner matcher med hjälp av den och plockar även poäng i ruskigt svåra matcher på grund av vår höga press och förmåga att göra motståndare skraja. Men den är fruktansvärt intensiv och när vi nu går in i den kanske mest intensiva och mest svårspelade perioden av säsongen måste vi hitta en medelväg som vi kan gå, ett lugn där vi kan spela fotboll utan att dö av utmattning.

Oavsett hur vi bär oss åt kommer säsongen definieras av denna månad. Månaden kommer kräva oerhört mycket av oss. Den kommer ta mycket energi och mycket kärlek. Men vi kommer ta oss förbi den. Hoppet är bara att vi är ett lika välmående och välpresterande lag när perioden är över.  

Axel Falkinstafalk@outlook.com@Falkfurt2019-01-29 17:08:06
Author

Fler artiklar om Frankfurt