2021-03-01 20:30

St. Pauli - Hamburger SV
1 - 0

Vart är Hamburg på väg?
Ny blek derbyinsats av Hamburg när laget föll med 1-0

Vart är Hamburg på väg?

Kryss mot Fürth, nederlag mot tabelljumbon och förlust i stadsderbyt. HSV har återigen lyckats med konststycket att dribbla bort sig själva när det verkligen gäller.

Istället för en sedvanlig matchrapport tänkte undertecknad vädra sina egna åsikter kring måndagens derbyfiasko och klubbens framtidsutsikter. För er som mot förmodan missade matchen kan jag berätta att HSV föll med ett mål emot noll och vi slår fast att inte heller den här säsongen lyckas Hamburg slå sin värsta antagonist. För att säga något om matchen så var det en relativt jämn tillställning. Även om spelet under stora delar av matchen var uselt lyckades de bägge lagen skapa en del farliga målchanser.

För bara ett par veckor sedan skrev jag att HSV går in i ett avgörande skede på säsongen. Jag ställde frågan: ”Kommer spelarna att börja darra efter två raka kryss eller hämtar man hem en bergsäker trea i nästa omgång?” Den bergsäkra trean uteblev, det blev istället en pinsam förlust mot tabelljumbon Würzburger Kickers. Inför måndagens match skrev Filip Wollin om ett ”säsongsdefinierande stadsderby”, vad som komma skall, en fingervisning om vart klubben är på väg.

Ikväll fick vi svaret. Klubben är inte på väg någonstans, eller den är i varje fall definitivt inte på väg tillbaka till den tyska fotbollens finrum. Inför varje säsong i 2. Liga är snacket detsamma, klubben ska upp, punkt slut. Vi pratar om förutsättningarna, truppen och klubbens historia. Och visst, känslan är att det funnits fog för att ha höga förväntningar och en stark tro på att ” i år är året”. Med vad är Hamburg i realiteten? Det är nog hög tid att vi börjar se på klubben på samma sätt som vi ser på till exempel Bochum, Hannover eller för all del Karlsruher.

Undertecknad har själv predikat för att laget ”sett tyngre ut”, ”mer stabilt” och ”bättre än övriga konkurrenter”. Men efter ytterligare en apatisk insats är det bara att inse fakta, jag hade fel. Att erkänna misstag är att tillstå att man blivit klokare, den här gången hade jag dock klarat mig bättre utan den visdomen.

De två senaste säsongerna har Hamburg varit med i toppstriden inför slutomgångarna, väl där har man skjutit sig själva i foten. Samma mönster tycks nu återupprepa sig även i år och då måste man ställa sig frågan; hur är det möjligt? Givetvis kan man misslyckas en gång, men inte två och absolut inte tre. Det enda logiska svaret är att laget helt enkelt inte är tillräckligt bra. En annan slutsats är att ”det har satt sig i väggarna”, spelarna klarar helt enkelt inte av pressen när det verkligen gäller. Om svaret är det senare så är HSV sannerligen illa ute. Det finns gott om exempel på tyska jättar som fallit långt ner i seriesystemet och som fortfarande befinner sig där.

Hamburgs två kommande matcher är nu Holstein Kiel hemma och Bochum borta. Vikten av dessa matcher behövs nog knappast beskrivas närmre. Just nu finns det ingenting som talar för att HSV ska vinna dessa möten, tvärtom. Hamburg har gått ifrån att se ut som självklara uppflyttingskandidater till en klubb i kris på mindre än en månad. Skulle även detta år mynna ut i ytterligare ett misslyckande är jag är rädd att steget till 3. Liga kommer vara närmre än steget till 1. Bundesliga.

Samuel Zurawski2021-03-02 09:45:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV