Vem ska göra målen nästa säsong?
Återvänder Pohjanpalo eller ska vi behöva förlita oss på en målsumpare?

Vem ska göra målen nästa säsong?

HSV är i stort behov av en målskytt av rang och Filip Wollin har valt ut två spelare han tror hade varit som klippt och skurna för att ösa in mål nästa säsong.

Trots att försäsongen rullat igång även i Hamburg sedan snart ett par veckor tillbaka är entusiasmen inte särskilt stor. Blott en månad återstår innan den nya säsongen går av stapeln, men det kommer ske inför tomma läktare och med en ny virusvåg i antågande lär det dröja innan det blir aktuellt med publik igen.
 
Något annat som gör att intresset just nu är svalt är att det är stendött gällande nyförvärv. Några enstaka rykten finns här och där, men inga konkreta sådana. Den nytillträdde tränaren Daniel Thioune verkar vilja testa samtliga spelare ordentligt innan han beslutar sig för var det behövs nytt blod – vilket det uppenbarligen gör såväl offensivt som defensivt.
 
Bakåt i banan är Lasse Sobiech det hetaste namnet som ryktas till oss, och det räcker för att jag inte ska orka gå närmare in på den lagdelen. Utan jag väljer bara att säga att jag innerligt hoppas att Lasse inte kommer.
 
I stället ska vi fokusera på offensiven och närmare bestämt vem eller vilka som ska stå för målen under den kommande säsongen. För det är för tillfälligt en fråga som det inte finns något självklart svar på.
 
Den nuvarande anfallsbesättningen består av Lukas Hinterseer, Manuel Wintzheimer och Bobby Wood. Alltså en målsumpare av rang, en oslipad yngling och ett vedervärdigt träben till fotbollsspelare. Med andra ord inget material man kan luta sig tillbaka mot i jakten på den där efterlängtande återkomsten till Bundesliga som just nu ser ut att vara längre bort än någonsin.
 
Lyckligtvis har vi fortfarande Sonny Kittel kvar, som förra säsongen vann den interna skytteligan med sina elva fullträffar trots sin position som kantspelare. 27-åringen är en av ligans bästa spelare när han väl är i form, vilket han dessvärre inte var under våren – vilket var en av många anledningar till att det sket sig i slutändan.
 
Thioune har redan uttalat sig om att Kittel kommer utgöra en av grundpelarna i det nya lagbygget (som sannerligen ligger på is) och personligen hade jag väldigt gärna sett honom i nummer tio-rollen i stället för den trötte och slutkörde Aaron Hunt. Kittel vet både hur man gör mål och spelar fram till dem, och med en riktig målmaskin framför sig är jag tämligen säker på att han hade utfört stordåd.
 
Den stora frågan är bara vem den målmaskinen ska vara. En del verkar hoppas på att Hinterseer ska revanschera sig efter sin undermåliga säsong, men det är allt annat än säkert att österrikaren blir kvar då han varit på tapeten för en flytt. HSV behöver pengarna och kanske vore det bästa för Hinterseer själv att tacka för sig efter bara ett år med tanke på vilken besvikelse han var förra säsongen.
 
Själv tror jag att det bästa vore att plocka in en ny spelare ämnad för rollen som skyttekung och i mina ögon finns det just nu två spelare som jag är säker på hade levererat.

Spelare nummer ett är ett bekant ansikte. Joel Pohjanpalo har nämligen fått veta att han inte längre ingår i Bayer Leverkusens framtidsplaner och är ombedd att söka sig om efter en ny klubb. Med tanke på finländarens succéfyllda lånesejour i HSV vore det givetvis trevligt om han ville återvända till Hamburg för att fortsätta ösa in mål. 
Men så var det ju det där med övergångssumman och lönen som ställer till det eftersom HSV är så pass luspanka att man först måste sälja innan man kan värva nya spelare. Så även om det bör finnas ett genuint intresse är frågan om Pohjanpalo har råd att vänta på att HSV ska försöka skrapa ihop tillräckligt med pengar för att kunna finanserna en övergång.
 
Spelare nummer två är en spelare jag tidigare tjatat om. Simon Terodde uppges ha beslutat sig för att han vill lämna Köln och om man ska tro den inte alltid så pålitliga tabloiden Bild har han ställt in siktet på HSV. Det är inte utan att man får ett leende på läpparna när man läser något sådant, men frågan är hur pass sant det faktiskt är. Sedan är det ju precis som i fallet Pohjanpalo ekonomin som ställer till det. Hade inte Wood suttit på sin äckligt höga och allt annat än välförtjänta lön hade det inte varit några problem. Men nu är verkligheten som den är och det är inte mycket man kan göra åt det.
 
Förmodligen slutar det med att varken Pohjanpalo eller Terodde kommer eftersom det kommer ta för lång tid för HSV att lösa den ekonomiska biten. I stället blir det säkert något osexigt och tveksamt namn som trillat in några bollar i tredjedivisionen.
 
Så nej, jag ser inte särskilt ljust på framtiden och står kvar vid att en mindre munter säsong väntar trots att konkurrensen är blek. Thioune är oprövad, truppen saknar spets och hela föreningen lider av en kronisk förlorarmentalitet.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-08-15 15:00:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV