Krönika: Ärligt talat, Expressen
Lämnar MLS för den publikfattigare skotska ligan?

Krönika: Ärligt talat, Expressen

Expressens Robert Börjesson levererade igår (måndag) ett riktigt journalistiskt bottennapp där han skrev om Fredrik Ljungbergs eventuella flytt till Celtic. I egenskap av någon slags självutnämnd fanbärare för MLS i Sverige kunde jag inte hålla mig från att skriva några rader som svar på artikeln.

Efter två års intensivt följande av MLS börjar man så smått bli van vid att få sin favoritliga bespottad av diverse förståsigpåare som aldrig sett en sekund MLS-fotboll men som ändå på något märkligt sätt har en glasklar uppfattning om ligans styrkor och svagheter (mest svagheter). Det är dock minst sagt nedslående när en journalist på en av landets största tidningar vräker ur sig en text som inte bara bygger på fördomar om USA och dess fotboll, den är även i sitt raljerande direkt felaktig och verkar inte bygga på någon som helst fakta.
 
Artikelförfattaren Robert Börjesson skriver i ingressen: ”Fredrik Ljungberg är inte gjord för tysta tomma läktare. Han hör inte hemma på basebollplaner. Men framför allt, Fredrik Ljungberg behöver fans som tycker att fotboll är större än livet. Celtic är en lysande klubb för en ålderman som fortfarande hatar att förlora.” Redan här förstår man som MLS-fan att det här är en artikel som kommer att göra en till en lite olyckligare människa om man fortsätter att läsa. Redan i första meningen skriver Robert Börjesson om ”tysta tomma läktare”, och även om han inte ordagrant beskyller MLS för att lida av detta så är det väl inget snack om att han menar just att läktarna i MLS är tysta och tomma? I alla fall tolkar jag det han skriver på detta sätt. Robert Börjesson skriver vidare: ”Varenda gång jag har frågat Fredrik Ljungberg om hur han vill spendera sina sista år i karriären har han alltid sagt samma sak. Han är ointresserad av att spela i mindre sammanhang. Han vill ha viktiga matcher och fullsatta arenor. Ljungberg sa samma sak redan när han hade rött hår och precis hade fått smeknamnet "Kid Vicious" i Arsenal. Därför kändes det fel att höra Ljungberg berätta om bortamatcher på basebollplaner senast jag träffade honom i USA.”
 
Jag kan inte låta bli att fråga mig var han har sett dessa tysta tomma läktare. Jag har under mina två år som MLS-redaktör här på Svenska Fans sett uppskattningsvis 150 matcher i MLS och adjektiven ”tom och tyst” är inte särskilt väl beskrivande för de matcher jag sett. Eftersom jag vågar sätta en ansenlig summa pengar på att Robert Börjesson aldrig har sett en endaste match från MLS så utgår jag från att han tänker ”USA, där gillar de ju inte fotboll, därför är läktarna på MLS-matcherna säkert tomma”. Och även om han nu inte tänker så, utan bara uttrycker sig på detta sätt för att understryka sin poäng, att USA är ett skitland vad gäller fotboll och Skottland är mycket, mycket bättre, så kvarstår vissa frågetecken. Hur kan MLS, med ett publiksnitt på 16,675 åskådare, ha ”tomma läktare” i jämförelse med skotska ligan vars publiksnitt i skrivande stund är 10,641, och där hälften av lagen har ett snitt under 6,000? Ljungberg är alltså på väg till en liga med klart LÄGRE publiksnitt än MLS! Och hur ställer Robert Börjesson sig till att Seattle, det lag som Ljungberg spelade för under tre fjärdedelar av sin tid i MLS, har ett publiksnitt på drygt 36,000 åskådare? ”Fredrik Ljungberg behöver fans som lever för sitt fotbollslag.” skriver Robert Börjesson. Ja, vad ända innerst i Nikobarerna (för att citera en serie i ”Kalle Anka & Co.”) kan man säga om Seattles fans om inte just detta?! Den här meningen är verkligen helt absurd! Robert Börjessons åsikt och den röda tråden i texten tycks vara "Ljungberg har spelat två år i en asrackig liga i USA, nu ska han tillbaka till Europa och få spela riktig fotboll. Äntligen blir det lite jävla ordning på hans karriär igen!" Ett rätt trist och obefogat "von oben"-perspektiv tycker jag!
 
Möjligen menar Robert Börjesson att Ljungberg passar väl in i en klubb som Celtic, med sitt publiksnitt på dryga 47,000 och stekheta derbymatcher mot Rangers. Ja, det må väl vara hänt. Men hur lattjolajban kommer han att tycka att det är med bortamatcher mot Hamilton, på New Douglas Park inför i snitt 2925 åskådare? Ska han hoppa över de matcherna och bara spela derbyn och välbesökta hemmamatcher och istället sitta och fika medan lagkamraterna åker och vinner med 6-0 borta mot Hamilton?
 
Robert Börjesson tar upp att Ljungberg har spelat matcher på baseballplaner. Till att börja med är det fel att säga baseballplanER, eftersom (mig veterligen) bara ett lag i MLS spelar på en arena som även används till baseball, nämligen Sporting Kansas City (tidigare Kansas City Wizards). Vad Robert Börjesson dock verkar ha glömt att nämna är att man när Kansas spelar anpassar läktarna och planen för just fotboll. Han glömde även att ta upp att just Kansas har en riktig kanonarena på G som planeras att stå klar i sommar och vars prislapp ligger på en dryg miljard kronor. Visst, det är kanske lite risigt att spela på en arena som även används till baseball, men är det verkligen värre än att spela t.ex. på en arena som används för friidrott och monstertrucks (Stockholms Stadion), och detta i landets huvudstad? Någon måtta får det fan vara på trivialiteter att dissa MLS för! Om man dissar MLS för att en (!) arena även används för baseball så blundar man för t.ex. Red Bull Arena och Rio Tinto Stadium, arenor som vilken allsvensk klubbchef som helst hade sålt sina barn för i utbyte.
 
Man kan inte kräva av vanligt folk, och inte ens vanliga sportjournalister, att de ska sitta inne med enorma kunskapsreserver om MLS. Detta helt enkelt för att MLS inte är en stor grej överhuvudtaget i Sverige och det vore orimligt att ställa krav på en vanlig fotbollssupporter eller sportjournalist att på stående fot göra en megautläggning om typ D.C. Uniteds andremålis. Men när man som journalist ger sig i kast med att skriva en artikel/krönika i en rikstäckande tidning så tycker jag ändå att man ska ha mer på fötterna än att man levererar en text av den här typen. Det är direkt löjeväckande att en sån här artikel får se dagens ljus när den uppenbarligen bygger på fördomar och/eller direkta faktafel. Det är verkligen enormt tröttsamt att stereotypen kring USA som fotbollsointressets förlovade land än idag hänger kvar, när man efter en halv minuts googlande kan ta reda på att det inte alls stämmer. Varför vill man från Expressens sida befästa en sån stereotyp? Ligger det inte i deras intresse att ge ett seriöst intryck och inte publicera direkta felaktigheter? Jag förstår det verkligen inte! När ska medierna börja ta poäng hos konsumenterna genom att ge en korrekt bild av fotbollen i USA, istället för att för sjuhundranittioelfte gången slå på ”amerikaner gillar inte fotboll”-trumman? Tycker man att det finns ett värde i att bibehålla den här stereotypen, och vad består det värdet i såna fall av? Vem vinner på att hålla stereotypen vid liv, annat än lata sportjournalister som istället för att offra femton minuter åt faktaresearch kan spela lite Counter-Strike på arbetstid? 

Ärligt talat, Expressen i allmänhet och Robert Börjesson i synnerhet, vill ni racka ned på MLS så har ni all rätt i världen att göra det, men gör det då i såna fall för Guds skull på sakliga och korrekta grunder! Anmärk på att spelarkvaliteten är ojämn, att en 24-åring kan anses vara ung och lovande eller att systemet med drafts och trades är extremt invecklat. Artiklar av den här typen gör er bara till åtlöje inför oss som faktiskt kan en del om MLS. Och de läsare som faktiskt tror på det Robert Börjesson skriver och nu än mer än tidigare ser USA som ett land med 300 miljoner fotbollshatare kan väl få göra det. Den typen av ignoranta fotbollssupportrar klarar ”vi” (MLS-fansen) oss utan!

Om jag nu tycks på ett Marcus Birroiskt sätt tolka Robert Börjessons artikel på det mest negativa tänkbara sättet i syfte att få orera om hur synd det är om mig som MLS-supporter så ber jag om ursäkt. De tolkningar jag gör av Robert Börjessons text är faktiskt de jag spontant gjorde när jag läste den för första gången, så jag försöker inte sätta mig i någon slags offerposition. Avslutningsvis KAN jag inte låta bli att påpeka att MLS All Star-matchen 2007 gick mot just Celtic. Hur det gick? MLS All Star vann med 2-0!

Johan Dykhoff@johandykhoff342010-12-28 06:30:00
Author

Fler artiklar om USA