Argentinska fotbollen på väg att överge 51-regeln? -  Verón går bakom ryggen på medlemmarna

Argentinska fotbollen på väg att överge 51-regeln? - Verón går bakom ryggen på medlemmarna

Den argentinska fotbollen är en av få talangproducerande ligor som fortfarande lyckats med bedriften att behålla medlemsstyrda klubbar. Men snart kan det vara ett minne blott.

Höga löner, bra spelare, bra supportrar och föreningsdemokrati. Det är några av de mest eftertraktade sakerna inom fotbollsvärlden ur spelare och supportrars perspektiv, men få ligor klarar av att pricka av allt i sitt fotbollsbingo. Bra löner och bra spelare? Inga konstigheter. De bästa ligorna i världen har tokhöga löner i kombination med fantastiska spelare. Men det resulterar oftast i en obefintlig föreningsdemokrati och - ursäkta mig - rätt så tråkiga fans.

Argentina då? De kanske inte har de högsta lönerna, där dock storstjärnorna förstås blir mångmiljoner snabbt. Men däremot har de några av världens bästa supportrar, otroliga spelare och en talangfabrik som heter duga. Lägg därtill en föreningsdemokrati som faktiskt fungerar bättre än många sydamerikanska demokratier gör i stort. 

Men det kan snart vara ett minne blott, i alla fall om den sittande presidenten Javier Milei får bestämma. För er som har koll så var redan Simon Bank (tack för att du beslyser ett sånt viktigt ämne inom den argentinska fotbollen och samhället i stort) på Sportbladet inne på det här spåret. Den argentinska fotbollsdemokratin är på väg att dö ut.

Lagändringen redan i hamn - Boca Juniors kan bli aktiebolag

Faktum är att lagändringen redan är på plats. Den 1:e november 2024 genomfördes lagändringen i Argentina som gör att "civila organsiationer" kan omvandlas till aktiebolag. Det här innefattar bland annat fotbollsklubbar. Det finns dock ett antal positiva saker att ta med dig för fotbolls- och demokratiälskare: den argentinska fotbollen säger promt nej.

Argentina har länge varit ett splittrat land. Storstad mot landsbygd. Spansk- och italienskättlingar mot ättlingar till ursprungsbefolkningen. Och för att inte nämna de politiska sakfrågorna. Men det finns, som Bank också var inne på, något som väger tyngre än allt det i det argentinska samhället: fotbollen.

Trots att till exempel Boca Juniors skulle kunna förvandlas till ett aktiebolag redan imorgon, om de hade velat, är det tydligt nej. Först och främst från fotbollssupportrarna. Den enorma uppsamlingen som fansen gör för att den argentinska fotbollen ska fortsätta vara demokratisk är minst sagt imponerande. Men minst lika viktigt är att de tunga bjässarna står på klubbmedlemmarnas sida.

Det argentinska fotbollsförbundet slog ifrån sig direkt när lagförslag kom, och nekade bestämt till att några fotbollsklubbar ska bolagiseras. Klubbarna själva inledde enorma protester. Så väl stora som mindre fotbollsklubbar i Argentina protesterade högljutt. De största stjärnorna fegade inte heller ur. Istället för att ge mediatränade, dipolmatiska icke-svar uttryckte man tydligt sitt motstånd. "Låt klubbarna vara, låt fotbollen fortsätta".

Försöker använda storspelare i opinionen - vill ta bakvägen

Då så. Slutet gott, allting gott, med den historian? Nej, långt ifrån. Javier Milei och andra fantaster från Argentina har inte gett upp hoppet, och verkar ha flera planer på hur man ska lyckas. Det första är att använda gamla profilers namn för att vända på opinionen. Juan Sebastián Verón, denne bjässe på mittfältet i diverse europeiska storklubbar, har redan uttryckt sina sympatier med möjligheten att förvandla argentinska fotbollsklubbar till aktiebolag. Problemet? Verón är nyvald president för Estudiantes, en av "de fem stora" klubbarna i Argentina.

Så sent som i veckan gick han ut och stöttade utländska investerare till klubben. Vem? Foster Gillett. Ny delägare i Lyon, och son till före detta ägare i Liverpool. Verón berättade själv om projektet:

- Det här är mitt projekt. Om förslaget blir nedröstat av medlemmarna lägger jag det år sidan, sa han i en intervju med La Nación.

Slutet gott, igen? Om det vore så väl. Anledningen till att Verón vill acceptera Gilletts inflytande är enkel, och stavas pengar - och det samma gäller för Gillett. Stora investeringar på duktiga talanger, som sedan går för astronomiska summor till andra länder, ger förstås en rejäl avkastning till styrelsen och deras investerare. Just därför påstås det att Verón, tillsammans med Milei och andra inflytelserika personer, ska försöka gå bakvägen - och därmed bolagilisera Estudiantes utan en omröstning. Exakt hur det ska gå till är inte helt preciserat. Men det förväntas att Milei lägger fram ett nytt lagförslag där klubbarnas styrelser ska kunna ta besluten om omformerande själva.

Det ska poängteras att stöd för en sån här lag inte finns, inte ens hos den argentinska presidentens egna kongressledamöter. Men kan det komma att ändras? Argentina går inte till nytt presidentval förrän 2027, men redan i oktober i år kommer man ha folkomröstning i en av de två beslutsfattande kamrarna. En storseger för Milei där kan innebära rejäla förändringar, snabbt, något presidenten redan visat prov på.

Argentina, och framför allt den argentinska fotbollen, står inför en enorm utmaning. För hur skulle en bolagilisering se ut? Svaret har vi redan, och går enkelt att hämta ifrån England och Spanien, samt ett antal andra europeiska länder. Inveesterare går in med stora summor, medlemmarna förlorar makten. Lönerna och spelarinköpen blir dyrare, så även biljettpriserna. Skulle Boca Juniors eller River Plates identiteter överleva om priserna höjdes till den mån att deras arenor skulle fyllas av selfie-glada turister? Troligtvis inte. Det återstår att se var den argentinska, heliga fotbollen, hamnar till slut. Medlemmarna, klubbarna och förbundet är säkra på vad de vill, just nu. Men kan argentinarna komma att bli rånade på sin fotboll i framtiden?

Fredrik Sanz Lerenafredrik.sanz@hotmail.comTwitter: fredriksanz2025-02-14 15:15:00
Author

Fler artiklar om Argentina

Mario Kempes oväntade historia: "Lönen var 4000 euro på ett och ett halv år"

Spel utan konto innebär att man använder e-legitimation för registrering.