Huvudstadens huvudlösa arenaprojekt
Estádio Nacional i Brasília är det galnaste av de sex arenaprojekten som genomförts till Confederations Cup. Men det kan aldrig bli galnare än själva staden den står i.
Brasilien förbereder tolv fotbollsarenor till VM nästa sommar, varav sex kommer att användas under Confederations Cup. Utan att gå in på detaljer och kostnader kan man konstatera att vissa av dem är efterlängtade och välbehövliga, som i jättestäderna São Paulo och Rio.
Andra arenor är mer tveksamma och överdimensionerade. Arenan i Brasília däremot, är fullkomligt vettlös. Däremot kan man till arenans försvar alltid hävda att den aldrig kan bli ett galnare projekt än staden själv än gång var. Det kanske också är det enda försvaret för att bygga en stadion för 71.000 åskådare i en stad utan fotbollslag i landets två högsta divisioner, där det bästa av de halvbra lagen dessutom redan på en arena med kapacitet för 30.000 åskådare. Å andra sidan är staden ett så galet projekt att jag tycker vi börjar med den.
Den nya huvudstaden
När fotbolls-VM spelades i Brasilien förra gången 1950 var Rio de Janeiro huvudstad i världens sjätte största land. Dagens huvudstad Brasília fanns inte ens som en plan på pappret. Där staden med 2,6 miljoner invånare ligger idag fanns inte ens en by utan bara savann. Juscelino Kubitschek, kallad JK, gick till presidentval på att bygga en helt ny huvudstad för att ta Brasilien in i framtiden. Han vann valet och sen var det bråttom. I Brasilien gäller det att genomföra sina projekt inom mandatperioden eftersom efterträdare ofta river upp dem, hur långt gångna de än är för att genomföra sina egna idéer.
JK vann valet 1956 och ordnade en tävling där det vinnande förslaget lämnats in av den flygrädde stadsplaneraren Lucio Costa. Han hade ritat en stad som ovanifrån ser ut som ett flygplan och baserades på teorier om den funktionella staden. Teorier i ett av krig sargat Europa bara testats i praktiken under byggandet av Vällingby.
Nationalarkitekten Oscar Niemeyer kallades in för att rita de offentliga byggnaderna och torgen. Sen blev det sällan skådad action och den 21 april 1960 kunde den nya staden invigas. Än idag kan man från luften se konturerna av Lucio Costas flygplan. Runt den världsarvsskyddade stadsplanen löper en buffertzon där det råder byggförbud, men utanför zonen har mindre planerade satellitstäder växt fram. Innanför stadsplanen är genomsnittsinkomsten högst i Brasilien och stan är mer eller mindre immun mot lågkonjunkturer då lönerna sätts genom politiska beslut och inte av marknaden.
Arenan utan lag
När Confedations Cup invigs den 15 juni är det Brasílias nya arena, Estádio Nacional (kallad Mané Garrincha, men det får den inte heta officiellt under turneringen) som står värd. Det är den näst största av de tolv VM-arenorna och den klart dyraste. Redan den budgetade kostnaden på 700 miljoner real (2,3 miljarder kronor) var hutlös för en stad som under finalen i fjolårets delstatsmästerskap (stans viktigaste titel) inte kunde stoltsera med fler än 970 betalande åskådare. Sedan har kostnaderna växt medan de framskjutna tidsplanerna för invigningen har avlöst varandra. När Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke besökte arenan efter att den äntligen invigts den 18 maj fick den toppbetyg. Och det kan man väl förvänta sig eftersom den hittills kostat hissnande fyra miljarder kronor. Till det kan läggas en miljard för områdena kring själva stadionbyggnaden. Erfarenheter från andra projekt antyder att slutpengen kan hamna på över 6,5 miljarder kronor!
Frågan är vem som ska använda arenan efter fotbolls-VM. Estádio Nacional ses allmänt som en av de starkaste kandidaterna att bli en så kallad ”vit elefant”, en övergiven betongkoloss. Visserligen saknas inte fotbollsintresse i staden, men folk håller på storlagen från Rio och São Paulo, inte de lokala. I premiären av brasilianska ligan kom Flamengo och Santos på besök, vilket förövrigt blev Neymars avskedsmatch till den brasilianska fotbollen, och intäkterna från matchen var de största genom tiderna i brasilianska ligan. Men det blir nog ett svårt sätt att fylla stadion i längden.
Cláudio Monteiro som fått det omöjliga uppdraget att hitta ekonomi i arenan efter VM hävdar till och med att det är en fördel att den inte bokas upp av ett fotbollslag. Bristen på en trygg och återkommande kund från vecka till vecka, menar han i en intervju, underlättar för att locka till sig världens största artister. Enligt Monteiro står redan Beyoncé och hennes kollegor i artistbranschen i kö för att få ge konserter i Brasília. Kanske inte helt sant, men vad ska han säga?
Politiken bakom projektet
Brasília spelade ett högt spel dömt att förloras när man hoppades på att få inviga fotbolls-VM 2014. Finalen är såklart högstatusmatchen nummer ett under ett VM, sen kommer invigningen. Det var emellertid inte aktuellt att invigningen skulle hamna någon annanstans än i landets ekonomiskt viktigaste stad São Paulo även om man ville tro det i Brasília.
Det krävdes dock inga långa överläggningar för att få grönt ljus för arenan. Projektet godkändes efter ett tjugo minuter långt möte där arkitekten Castro Mello presenterade en förstudie för guvernör José Roberto Arruda 2007. Samme guvernör som senare greps av den federala polisen i en antikorruptionskampanj (som visserligen inte hade direkta kopplingar till fotbollsarenan).
I sin valkampanj 2010 kritiserade sedan Agnelo Queiroz hårt de absurda kostnaderna för projektet, men som vald guvernör drev han sedan med hårda nypor igenom den egentligen omöjliga finansieringen. Alla tyckte att den tänkta arenan (som fortfarande inte börjat byggas) var alldeles för stor och man hade hellre sett minimimåtten för en VM-arena på 40.000 åskådarplatser. Att de 71.000 knallröda stolarna arenan så småningom fick var i samma färg som Queiroz regerande arbetarparti hävdade man var en slump.
Hade då arenaprojektet som innehåller mer betong (177.000 kubikmeter) än Petronas Towers, tvillingtornen i Kuala Lumpur, kunnat genomföras till en lägre kostnad frågar sig den brasilianska tidskriften Istoé? Ja, bland annat kunde ju kostnader för regnjackor till ett värde av 17 miljoner kronor för säkerhetspersonalen att användas torrperioden och toalettskyltar för 70.000 kvadratmetern kunnat minskas något.
Enbart invigningsmatchen Brasilien-Japan den 15 juni spelas i Brasília.