Backman och Dalian Aerbin - del 2

Dalian Aerbin är en av många rika klubbar i Kina och man skulle kunna argumentera att de har dålig framförhållning när de tvingas värva spelare under de två sista veckorna innan transferfönstret stänger för att fylla upp de så viktiga utländska platserna. Dålig framförhållning och kortsiktigt tänkande är något man ofta stöter på här i Kina så det gäller inte bara fotbollbollsklubbar.

Detta tillsammans med konkurrensen från europeiska klubbar (många spelare väntar nog ut de stora fönstren innan de skriver på för ett kinesiskt lag) gör att värvningarna ofta sker efter de stora transferfönstren stängt. Med andra ord är det inte omöjligt att vi får se fler spelare lämna Allsvenskan de närmsta två veckorna. Samtidigt som man konstaterar detta är det ju förstås så att svenska klubbar vill ha bra betalt för att släppa en spelare kort tid innan det svenska fönstret stänger. Pengar är dock inga problem för kinesiska klubbarna och jag hoppas verkligen de svenska sportcheferna inser detta och tar rejält betalt för sina spelare. Dessvärre värvas ofta spelare på fri transfer eller spelare vars kontrakt snart går ut, vilket såklart gör det betydligt svårare att förhandla upp priset. De svenska klubbarna saknar troligen också kunskap om hur man bedriver affärer i Kina och hur klubbarnas ekonomi ser ut vilket gör att det troligen blir mindre lukrativa affärer för de svenska klubbarnas del. Däremot kan jag tänka mig att svenska agenter och spelare är mycket nöjda med att göra affärer med Kina då de ofta får den största delen av kakan.

Det kinesiska transferfönstret stänger i slutet av februari och många klubbar har öppna platser kvar för att fylla ut kvoten med antal tillåtna utländska spelare. Man får ha maximalt fem utländska spelare i truppen, varav en av dessa måste ha härkomst från Asien (och då utanför Kina givetvis). Det är därför kinesiska lag gärna värvar spelare med dubbla pass spelandes i exempelvis Allsvenskan, även om det på senare tid blivit alltmer attraktivt att värva koreanska spelare för att fylla ut denna plats.
 
Vad jag har hört betalar kinesiska klubbar generellt bättre än någon annan liga i Asien varför många spelare ser det som attraktivt att komma hit. Ligan är fylld med framförallt brasilianare och platsen för asiater utgörs främst av koreaner och australiensare. 12 av 15 kommer från något av dessa två länder.
 
Det ska hursomhelst bli intressant att följa den resterande tiden av transferfönstret och vilka spelare som gör Backman sällskap i Dalian Aerbin. Gör de svenska spelarna bra ifrån sig så kan vi nog få se ännu fler spelare från Allsvenskan till CSL nästa säsong. 

Utländska spelare som lämnat och tillkommit
 
Det för oss osökt in på vilka utländska spelare som finns att hitta i Dalian Aerbin. Jag var själv och såg Dalian förra säsongen och minns framförallt förra Barcelonaspelaren Fabio Roschembacks något våghalsiga spel på innermittfältet. Han blandade fint passningsspel med vågade dribblingar och hisnande kapningar och ibland rent håglöst uppträdande. Ett inte helt ovanligt fenomen bland sydamerikanska spelare i den kinesiska ligan. Han har dock lämnat klubben inför kommande säsong och spelar nu för cypriotiska Anorthosis Famagusta.
 
Zlatans fd lagkamrat (man har ju hört att man bör nämna Zlatan minst en gång i en svensk text om fotboll), anfallaren Guillaume Hoarau, har också lämnat klubben efter endast en misslyckad säsong. En annan mer välkänd spelare som också lämnat klubben efter den förra säsongen är Seydou Keita. Hans tid i klubben har inte varit så lyckosam som många hoppades på och de släppte honom nyligen till Valencia som bosman. De tidigare värvningarna säger en hel del om finanserna i Aerbin och det skulle förvåna mig om inte en namnkunnig spelare dyker upp inom kort.
 
Sedan tidigare har den i Qingdao Jonoon så lyckosamme brasilianske anfallaren Bruno Meneghel anlänt på fri transfer och man har även irakiska playmakern Nashat Akram i truppen. De har alltså utrymme att värva två utländska spelare till. Kanske de även kan plocka upp någon spelare som står utan kontrakt. Det ryktas ju att Ruud van Nistelrooy ska snöra på sig skorna igen. Eller varför inte Kennedy Igboananike som borde passa på att flytta efter sin lyckade fjolårssäsong. Värdet kommer minska markant om han gör ett misslyckat 2014. 
 
Den tragiska upplösningen av Dalian Shide
 
Det går inte att diskutera Aerbin utan att nämna rivalen Dalian Shide och deras tragiska öde. 30 november 2012, strax efter säsongens slut (de spelar vår-höst likt Allsvenskan) skickades pressmeddelandet ut som lät meddela att den nuvarande ägaren Zhao Mingyang, tillika styrelseordförande för Aerbin Group, köper rivaliserande lokalkonkurrenten Dalian Shide FC. Detta genom att ta över deras skuld på 330 miljoner RMB, vilket motsvarar ungefär samma belopp i svenska kronor. Dalian Shide, en klubb med traditioner sedan 1982 (vilket är gammalt vad gäller kinesisk fotboll), den mest framgångsrika klubben sedan Chinese Super League bildades och med en av de mest hängivna supportergrupperna, går alltså upp i rök. 

Om den lokala fotbollen ska få fotfäste i landet, och utmana basket som den mest populära sporten, så måste klubbarna och kinesiska FA börja inse att fotboll bygger på tradition, passion och tillhörighet. Det är naturligtvis vansinne att i ett politiskt spel eller av kortsiktigt ekonomiskt tänk, flytta klubbar eller göra sammanslagningar som strider mot långa traditioner och en fungerande situation både sportsligt och ekonomiskt. Det är tyvärr inte helt ovanligt att klubbägare i Kina ser klubben som sin personliga leksak att göra vad man vill med. Vi har sett liknande utveckling i England nyligen. Jag har svårt att se att man kan locka publik om klubbarna varken har tradition eller en stark profilering. Och utan publik är fotbollen död. Så enkelt borde det vara.

Prognos 2014 

Eftersom flera av klubbarna inte värvat färdigt är det väldigt svårt att sia om hur det kommer gå för Dalian Aerbin den kommande säsongen. Klasskillnaden mellan de kinesiska och utländska spelarna är ofta stor och det kan vara helt avgörande vilka 5 utländska spelare klubbarna har. Jag skulle gissa att Aerbin, med truppen de innehar nu, hamnar någonstans i mitten eller på nedre halvan. Med så pass många nya spelare samt ny tränare är det svårt att tro att de kommer lyfta direkt. Backman kommer få mycket göra i försvaret som släppte in fjärde mest mål förra säsongen och då hade man de defensivt skickliga Keita och Roschemback framför backlinjen.
 
Går det riktigt illa för laget får ofta de dyra utländska spelarna skulden och i så fall är det vanligt förekommande att helt enkelt sluta betala ut lönen för att forcera ut spelaren från klubben och landet. Det händer också att spelare inte kan anpassa sig till Kina, familjen kanske vantrivs, vilket får till följd att spelaren till varje pris vill bryta kontraktet. Det är betydligt lättare för utländska spelare att anpassa sig till de mer västerländskt anpassade städerna, Guangzhou, Shanghai och Beijing varför dessa tre klubbar bör ha enklare att locka till sig kvalitetsspelare.
 
Aerbin tränas av den fd spelaren Ma Lin som efterträdde bosniern Simo Krunic i december förra året. Bosniern blev sparkad efter en säsong då laget slutade på en respektabel femte plats. Ofta är det politik bakom vilka som får vara kvar eller inte och resultatet på planen är tyvärr inte alltid avgörande. Ma Lin tränade förra året Liaoning Whowin. En klubb där han varit i 6 år med blandat resultat. Sedan han ledde laget till högsta serien har de kommit på plats 7, 3, 10, 10, detta i en liga som likt Allsvenskan har 16 lag. Nu är inte Liaoning den rikaste klubben och resultaten får väl ses som godkänt. 

Anders Ahlström2014-02-18 09:00:00
Author

Fler artiklar om Kina