De afrikanska derbyna

De afrikanska derbyna

Afrika är en stor kontinent. Många språk, kulturer, länder, folkslag, bakgrunder och färger. Ibland möts en del av dessa i en vidunderlig kaskad och skapar panik, glädje, show, livfullhet, hat och tro. I Europa har vi massor av intressanta derbyn som det pratas om. Det är "old firm", "El Clasico", "North London Derby", "Istanbul-derbyt mellan Besiktas och Galatasaray" "Derby della Capitale" med flera. Men dessa finns naturligtvis på den afrikanska kontinenten också och jag misstänker att ni via en del sajter har följt de största färgprakterna i Casblanca(röda Wydad och gröna Raja) och Kairo, där röda al Ahly möter vita Zamalek. Men det finns så många andra derbyn att hålla koll på och nedan finns det ett axplock av de största derbyna på den afrikanska kontinenten. Inte i inbördes ordning utan som en enkelt lista. 

* Al Ahly - Zamalek 
Det stora egyptiska derby är över 100 år gammalt och bygger på motsättningar från det nationalistiska Al Ahly och det mixade utländska och egyptiska folket, som ville spela fotboll. Al Ahly betyder"National" och Zamalek betyder "mixed". När Al Ahly bildades var det en nationalistisk rörelse i ett kolonialt Egypten, som ville bli mer självständigt och den naturliga fienden var Zamalek. 
Detta derby drar 50 miljoner framför TVn varje år och det är våldsamheter, pyroteknik, färger och hetleverade möten inför matchen. 27 November 2020 nådde detta Derby den absoluta kulmen. Då exploderade Egypten, Sfinxen vred sig på sin pediestal och pyramiden rämnade. Det var nämligen Champions League final mellan lagen. Det stod 1-1 länge i matchen i Kairo innan Ali Maaloul fick fram bollen till Mohamed Magdy i Al Ahly och denna avgjorde matchen. 2-1 till Al Ahly och explosion. Det blir aldrig större rivalitet mellan dessa två lag. 

* Wydad- Raja
Troligtvis Afrikas största derby och ett derby som Erik Niva på ett förtjänstfullt sätt beskrivit i en av sina resor i Aftonbladet. I Casblanca färgas himlen ömsom röd , ömsom grön. Rivaliteten mellan lagen är total,. En historisk duell som bottnar i ett marockanskt klass-samhälle, där överklassen)Wydad) ställs mot arbetarna(Raja). Lagen har aldrig åkt ur högsta divisionen och delar staden. Ett av världens största derbyn med hat, känslor, historia, kamp och upptåg.

* Club Africain - Esperance de Tunis
Man kan jämställa detta med Turinderbyt. Två lag från samma stad som delar samma arena. De är också bildade med ett års mellanrum och har det klassiska klass-samhället bakom sig. Med överklassen i Club Africain och den undre klassen i Esperance. Det sistnämnda laget har dock de senaste året varit rätt mycket starkare och sprungit ifrån Club African i fråga om meriter och styrka. Fortfarande en stor rivalitet mellan lagen. Det intressanta är att matchen inte spelas på hemmaplanen utan äger rum i en närbelägen större arena som tar 15000 mer åskådare. 

* Simba SC - Yanga
The Dar es Salaam Derby mellan klassiska och nyrika Simba FC och klassiska Young Africans är ett av de derbyn i östra Afrika som drar mest folk. Lagen har inte bara fans i Tanzania utan i länderna runt omkring också. Yanga har primärt fans i Uganda, Burundu och Rwanda medan Simba FC plockar poäng i Sudan, Kenya och Zambia. Lagen är 90 år gamla. Simba bröt sig loss från Young Africans och döpte sig först till Queen Elizabeth FC, sedan Sunderland innan de 1971 tog namnet Simba FC. Lagen spelar på Benjamin Mkapa National Stadium, vilket adderar till rivaliteten. När de möts så är arenan uppdelad i Yangas grön-gula och Simbas röd-vita färger, En explosion av färger. 

* orlando Pirates - Kaizer Chiefs
Ett av de absolut största derbyna i Afrika ärSoweto-derbyt mellan Orlando Pirates och Kaizer Chiefs. Två historiska och framgpngsrika klubbar som båda finns i Soweto. Här finns en arena som tar 90000 och historiskt så har det varit mycket våld, bråk och upplopp när fansen möts utanför arenan. Två händelser exempelvis gav 40+ döda vid tillfällens. 

* Al Mereikh - Al Hilal
Derbyt i Omdurman lamslår hela Sudan. Startade 1932, "Derby of the Two Niles" är mellan Sudans bjässar Al Hilal och Al Merreikh. Arenorna ligger 300 meter från varandra där den blå och vita Nilen går ihop. Den kallas också för Green Grass Derby eftersom de första matcherna spelades på en gräsplätt där floderna gick ihop. Även fast lagen slåss om titlar år efter år, så kan man inte hitta massor av våld och bråk kring matcherna utan det verkar vara en fotbollsmässig fejd snarare än ett våldsamt bråk. Det är naturligtvis glädjande. Samtidigt är det stora sportsliga strider om herraväldet i Sudan. Lagen går nästan varje år till Champions League-slutspelet och någon gång ibland kravlar de sig vidare till en kvartsfinal. 

* Mc Alger - JS Kabylië
Den algeriska klassikern är en match mellan två folkslag och områden. Det är algerier och kabyler. De sistnömnda lever som berber och folkslag i de algeriska bergen och är en minoritet. Här finns dock JS Kabylié, som är algerisk fotbolls mest framgångsrika lag och MC Alger har fått vara i bakvattnet trots huvudstadens storlek. Derbyts känslor härstammar från en händelse 1962,då lagens supportrar drabbade samman och det blev anmälningar och fängelsestraff. Efter det har det varit lugnare, men just det faktum att det är två delar av landet med olika folkslag gör att derbyt ibland blir hetsigt. 

* Gor Mahia - AFC Leopards
Det äldsta och kanske mäktigaste derbyt på hela östra sidan av Afrika. "the Shemeji Derby" i Nairobi mellan Gor Mahia och AFC Leopards drar enormt mycket folk och handlar mycket om två folkgruppers kamp. Folkgruppen Luo håller på Gor Mahia och Luhya är med AFC Leopards. Dessa matcher urartar ofta med slagsmål, bråk med polis och inte ofta blir det upphåll i matcherna. Ofta drar det så mycket folk att man lyfter matchen till nationalarenan. Derbyt drar upp emot 60,000 personer och har hållit på sedan 1968. 

Det händer saker i Afrika. 

Magnus Falk2024-11-24 09:21:00
Author

Fler artiklar om Ghana