Lagbanner
”Om Zlatan gjort comeback hade jag inte varit här” – intervju med Oscar Idemark inför Sveriges premiär

”Om Zlatan gjort comeback hade jag inte varit här” – intervju med Oscar Idemark inför Sveriges premiär

VM-reportern Filip Wollin har träffat SVT-journalisten och tillika Sverige-anhängaren Oscar Idemark, som just nu upplever sin stora dröm om att vara på plats under ett VM.


Turen har gått vidare till Nizhny Novgorod där Sverige i eftermiddag kliver in i mästerskapet när man ställs mot Sydkorea. Majoriteten av de svenska supportrarna var på plats redan kvällen dessförinnan, och en av dem var Oscar Idemark – till vardags journalist på SVT, med en bakgrund på SvenskaFans, och vars hjärta klappar för det svenska landslaget. Jag bestämde träff med honom på en restaurang i stadens centrum för att höra mer om hans supporterskap och tankar om det rådande mästerskapet.
 
Oscar kommer ursprungligen från Ystad, men flyttade till Stockholm strax efter gymnasiet för att studera journalistik och uppfylla sina drömmar att livnära sig på att arbeta inom media. Förutom att skriva, prata i radio och synas i rutan har han även ett enormt stort intresse för fotboll och har sedan barnsben följt ”Blågult” med start under VM 2002 efter att Anders Svensson gjort det klassiska frisparksmålet i mötet med Argentina.
– Det här blir mitt femte mästerskap jag närvarar på, men det första VM någonsin. Så det känns lite som att cirkeln är sluten nu då det var kring VM för 16 år sedan som mitt intresse för fotbollen startade.
 
Hur känns det att vara på plats i Ryssland?
– Så klart väldigt häftigt, det är kul att få besöka ett land jag aldrig tidigare varit i även om det bara blir en kort resa för min del.  Sedan gissar jag på att det kommer vara ganska likt de tidigare mästerskapen jag varit på, men det finns ändå inget större än ett VM.
 
Vad är dina intryck av landet så här långt?
– Jättesvårt att ha några intryck faktiskt, det är lite samma som när jag var i Ukraina och Polen för sex år sedan. Vissa ställen är väldigt fina och pampiga medan andra är rejält sjaskiga, så det är stora kontraster. Ryssland har väl aldrig stått högt upp på listan över resmål, men det är kul att skaffa sig en uppfattning i verkligheten och inte bara efter allt man tidigare hört.
 
Vad var det för bild av Ryssland du hade innan du åkte?
– En bild som egentligen är helt korrekt med mycket korruption, rasism och doping. Det finns stora demokratiproblem och allmänt strul, så mycket som är klandervärt. Sedan ska man komma ihåg att politiken som styr ett land inte nödvändigtvis styr hur ett land är.

När det stod klart att VM skulle arrangeras i Ryssland var det många kritiska röster som höjdes. På min fråga om det känns lämpligt att VM hålls i landet är Oscar säker på sin sak.
– Jag tycker det är oroväckande när ett land först får OS och sedan bara fyra år senare även får anordna ett VM. Det var likadant med Brasilien och om fyra år ska det hållas ett VM i Qatar. Det är inget annat än resultatet av korruption från både FIFA och Ryssland att VM spelas här, och det känns inget bra när man vet att det ligger mutor bakom. Sedan tycker jag inte bara det ska anordnas mästerskap i länder som England, Frankrike och Tyskland, men i det här fallet har det nog gått väldigt fult till.
 
Trots att drömmarna om att få se Sverige i VM på plats var det inte självklart att Oscar skulle åka till Ryssland, även om han var på plats i Milano där det stod klart att man kvalificerat sig.
– Först och främst är det jobbmässigt inte optimalt att säga att man drar iväg fyra veckor, sedan ska man komma ihåg att det är svindyrt och väldigt långa avstånd det handlar om. Man lägger mycket tid, energi och pengar på det, men till slut blev jag för sugen och kunde inte tillåta mig bara sitta hemma, så jag bokade resan hit för en vecka sedan, även om det bara blir en match för min del.
 
Såvida nu inte Sverige tar sig till final?
– Då finns det inga gränser på hur mycket pengar jag skulle kunna spendera. Det har jag tänkt på ibland, även om det är orealistiskt att Sverige går till final i EM eller VM. Men om det skulle ske måste jag ju vara där, för det kan man bara inte missa. Och skrällar sker ju, inte minst med Sverige 1994, Danmark 1992 och Grekland 2004. Det är ju lite därför man åker också, men hoppet om att Sverige ska skrälla.
 
– Jag minns när Sverige tog guld i U21-EM 2015. När Sverige gick till final efter att ha besegrat Danmark i semifinalen fick jag panik, för jag visste att jag inte skulle vara där och jag ville inte vara någon annanstans än i Tjeckien då.

Vad anser du är det bästa med att vara på plats under ett mästerskap?
– Att man kommer in i en psykosbubbla. Är man hemma blir det väldigt mycket TV, och visst blir det lite hype då också. Men här kan ingen kompis ens försöka övertyga en om att dra ut och göra något annat, utan här är det mästerskap som gäller till 100 procent.
 
Upplever du det bara som en enda stor fest, eller finns det några baksidor också?
– Överlag är det bara en enda stor fest. Men jag minns inför EM i Frankrike för två år sedan, då pratades det mycket om terrorhot och det var folk som varnade en för att åka. Sedan väl på plats var det bara ryssar och engelsmän som var det största orosmomentet. Så till 95 procent är det bara en massiv fest som pågår nonstop i en månads tid.
 
Förutom det svenska landslaget klappar Oscars hjärta också för AIK, och ska han välja går klubblaget före. Dock menar han på att supporterskapet mellan AIK och Sverige skiljer sig åt.
– Om jag måste göra prioriteringen väljer jag AIK först. Men samtidigt började allt med landslaget och jag går på alla hemmamatcher, det ska vara att jag är sjuk om jag inte är på plats. Så jag brinner absolut för landslaget, även om jag aldrig skulle få för mig att sätta på mig en Pippi-peruk eller en vikingahjälm. För mig är fotboll fotboll, inget tivoli eller cirkus. Sedan får folk gärna klä ut sig hur mycket de vill, de bidrar till väldigt bra stämning även om jag inte kan identifiera mig med dem.
 
Vilket är ditt bästa minne med landslaget?
– Målet i VM som startade allt är givetvis ett av dem. Sedan U21-EM 2009 är ett väldigt bra och fint minne. Jag var 17 år och en superfanatisk supporter som åkte till Malmö, Helsingborg och Göteborg med några polare för att kolla på fotboll. Men det bästa är kanske ändå när jag stod i Kungsträdgården efter att Sverige vunnit U21-EM. Jag tror aldrig jag varit med om så mycket gåshud och värme som då, så det var en otroligt häftig grej.
 
Det måste även varit häftigt när du väl fick åka på ett riktigt mästerskap utomlands för första gången?
– Självfallet. Det var nästan på dagen tio år efter det att jag blivit fotbollsintresserad, så det var förstår skithäftigt. Men sedan gick det som det gick där...
 
Hur tycker du att stämningen hos de svenska fansen överlag brukar vara?
– Ärligt talat tycker jag Sverige mest har en bra närvaro, lite som en elev i skolan som har mycket närvaro men trots det inte alltid gör bra resultat. När man är på Stade de France med 20 000 andra svenska fans och det sjungs tre olika ramsor samtidigt är det väldigt svårt att få ihop det. Så det är lite upp och ner beroende på motståndet, men överlag är det lite för mycket evenemang över att gå och kolla på Sverige än att faktiskt hålla på Sverige.
 
Vad tror du om det här mästerskapet för Sveriges del?
– Jag har tippat att Sverige blir trea och att det blir för tufft. Men skulle Sverige gå vidare, vilket är fullt möjligt, är det troligtvis Brasilien vi får möta och där kommer det tyvärr ta stopp. Så jag tror vi som bäst går vidare till åttondelsfinal, men jag motbevisas mer än gärna.
 
Vad är det som talar för respektive emot Sverige?
– För är att det är en väldigt sammanhållen grupp och de verkar trivas bra tillsammans. Janne Andersson verkar ha fokus på rätt saker, att då är då och nu är nu. Det är ofta det som krävs för att man ska nå framgångar. Det som talar emot är att det är lite oklar status på en del spelare. Till exempel har Ola Toivonen knappt spelat något i Toulouse och Robin Olsen har varit skadad under större delar av våren. De har knappt gjort mål i år, plus att det inte är världens bästa landslag, för det är något man måste inse.
 
Anser du att man förlitar sig för mycket på vinsterna mot Frankrike och Italien?
– Många säger att det var mest tur, men när man först vinner mot Frankrike och tar sig före Nederländerna i gruppen för att sedan besegra Italien i ett dubbelmöte, samtidigt som man slår Portugal i en träningsmatch däremellan, slutar det plötsligt vara tur. Det är därför man tagit sig hit, så det visar vilken stark enad kraft de kan få fram. Så nej, det tycker jag inte man förlitar sig för mycket på.
 
En het diskussion under våren har varit gällande om Zlatan ska vara med i truppen eller inte – trots att han själv sagt sig ha lagt landslagsskorna på hyllan. För Oscar är ämnet inte ens något som bör debatteras.
– Jag kommer ihåg i Frankrike när Zlatan meddelade att han skulle sluta, att jag bara tyckte det var skönt. Det var precis vad som behövdes och om Zlatan hade gjort comeback i landslaget hade jag inte varit här, för det hade jag inte velat se.
 
 – Det störde mig mycket att på alla hemmalandskamper där Zlatan var med, läste speakern upp alla spelarnas namn i nummerordning. Men Zlatan skulle ändå ropas upp sist och då kändes det som det aldrig blev något riktigt lag. Så jag är jätteglad att han inte spelar längre, trots att jag har stor respekt för honom. Men han och Erik Hamrén behövde verkligen försvinna.
 
Avslutningsvis, när du i framtiden ser tillbaka på det här mästerskapet, vad tror du att du kommer minnas bäst då?
– Att jag var på plats under ett VM är vad jag kommer ta med mig, det är det största man kan uppleva i fotbollssammanhang. Sedan har jag faktiskt aldrig varit med om att Sverige vunnit en match utomlands, så jag hoppas verkligen Sverige slår Sydkorea och att jag får vara med om min första seger i ett mästerskap.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2018-06-18 10:45:00
Author

Fler artiklar om Fans Corner VM 2018