Lagbanner
Intervju med Ann-Helen Grahm (tidigare tränare för Tigres Femenil):"Fantastiskt att få uppleva 50 000 på Azteka Stadion!"
Ann-Helen Grahm.

Intervju med Ann-Helen Grahm (tidigare tränare för Tigres Femenil):"Fantastiskt att få uppleva 50 000 på Azteka Stadion!"

Redaktionen fick en pratstund med tränaren Ann-Helen Grahm. Ett samtal med fokus på hennes tid i Mexiko. Ann-Helen är en tränare med stor erfarenhet. Hon har både haft jobbuppdrag i Sverige och utomlands. Det är snart ett år sedan hennes kontrakt med Tigres Femenil gick ut.

Ann-Helen Grahm är född Österlen-tätorten Tomelilla, Skåne. Österlen som sedan många år tillbaka lockar till sig många turister på somrarna. Efter spelarkarriären fortsatte hon yrkeslivet inom fotbollen - som tränare. Sedan starten i Stattena IF, har hon bland annat hunnit med att vara huvudtränare i Hammarby, assisterande för Sverige och assisterande för Skottland. Med bas i Sverige, har hon även haft scoutuppdrag för Finland och ifjol det brasilianska landslaget inför VM. Brasilianska damerna med Pia Sundhage som förbundskapten.

Sensommaren 2022 plockade mexikanska storklubben Tigres UANL in henne. Carmelina Moscato var redan tillsatt som huvudtränare för damlaget. Ann-Helen tillsattes som assisterande tränare. Hon kom då till en relativt ung liga, då den startade 2017. Men en liga som också växer väldigt mycket. Intresset för ligan ökar, ligan har lyckats knyta till sig flera landslagsspelare och fler och fler tittar på matcherna. Grahms kontrakt sträckte sig över Aperturan. Varken kortare eller längre än vad som var överenskommet mellan parterna från början. 

Tigres Femenil hamnade trea i tabellen i seriespelet, i Aperturan förra året. Stadsrivalen Monterrey Femenil tog andraplatsen. Chivas Femenil vann seriespelet efter att ha tagit 43 poäng. Endast ett poäng mer än Monterrey Femenil. Tillsammans med Chivas, Monterrey och Tigres tog sig även América, Tijuana, Toluca, Pachuca och Cruz Azul till slutspelet. Toluca var en baggis för Tigres Femenil i kvarten. Tigres vann dubbelmötet med hela 9-0. Sedan blev det både tuffare och betydligt jämnare för den gulblåa klubben. I semifinalen vann de dubbelmötet mot Monterrey med knappa 3-4, sedan man vunnit det första semifinalsmötet med 1-2. I finalen ställdes laget mot América Femenil. América som med små marginaler hade slagit ut Pachuca Femenil i semin. Tigres vann första finalmötet med 1-0 sedan Lizbeth Ovalle gjort matchens enda mål. Tigres följde upp detta med att vinna returen i Mexiko City med 0-2. Lizbeth Ovalle gjorde 1-0 målet och Belen Cruz 2-0-målet. Det var lagets femte ligaguld! Dessutom blev den dåvarande Tigres-anfallaren Mia Fishel, numera i Chelsea, skytteligavinnare.

Ann-Helen har tidigare pratat om sin tid i Tigres Femenil i svensk media. Bland annat i webb tv-programmet Fotbollsmorgon och Fotbollskanalen. Det är med stor passion och glädje som hon pratat om äventyret i Mexiko.


Vad visste du om mexikansk fotboll innan du skrev på för Tigres?
- Inte mer än lite allmänt såsom att de ganska nyligen startat upp en liga som tilldrog sig extra intresse och publik, och den bekantskap man gjort med deras landslag i samband med och inför något VM.

Vad var det som lockade med tränarerbjudandet i Mexiko?
- Är nyfiken av mig på olika fotbollskulturer, olika sätt att spela och lära sig fotbollen och inte minst är jag nyfiken på människor.

Hur skiljer sig fotbollen i Mexiko jämfört med den i Sverige?
- Lite förenklat kan man säga att strukturen i Mexiko utgår från det individuella som sedan sammanförs till det kollektiva, jämfört med i Sverige där vi lite mer utgår från det kollektiva för att sedan fördjupa och förfina det individuella. Lite mer teknik och individuellt tänk i Mexiko och lite mer fysik och kollektivt tänk i Sverige. Men detta är mer de grundläggande förutsättningarna i miljöerna som respektive land fostrar sina spelare i. I respektive liga på damsidan skulle jag säga att fotbollen på plan präglas av nyttjande av spetsegenskaper snabba omställningar i Mexiko, medan kollektiv metodik och taktik råder i högre grad i Sverige.

I Mexiko spelar man två kortare säsonger (Clausura och Apertura) istället för en lång. Gör detta att man tänker och agerar annorlunda som tränare jämfört med ett vanligt ligaformat?
- Största skillnaden är mängden matcher i Mexiko som vid avancemang till final innebär 23 matcher på våren och 23 matcher på hösten. Ställer andra krav på periodisering. Sedan gör ju slutspelet (kvarts-, semi- och final-matcherna) en extra spets på avslutningen av ligan... Och då med ett ytterligare förhöjt massmedialt och publikt intresse!

Hur förbereder du dig inför matcher?
- "Stor fråga"... Förbereder mig på ett antal sätt för att vara bästa möjliga... inspiratören, observatören, taktikern... i den grad som varje match kräver.

Du har tränat både landslag och klubblag. Hur skiljer sig arbetet åt?
- Själva tiden man som tränare spenderar tillsammans med spelarna och övriga ledarstab när man väl är samlad är tämligen lik vartannat, men skillnaden blir ju att just den tiden är begränsad för ett landslag. Som klubbtränare kommer ju matcherna under säsongen hela tiden i en strid ström och därmed sker ju exempelvis analysarbete inför och efter egna matcher utan något längre avbrott medan detta jobb på landslagsnivå blir än mer koncentrerat till perioder och övriga perioder så ägnar man istället tid åt spelarbevakning, tränarkontakter, planering, utbildning med mera.

Hade du någon tränare som förebild som ung?
- Startade min tränarbana tämligen tidigt i min moderklubb Tomelilla IF där jag hade ett flertal äldre, erfarna ledare som jag lärde mig mycket av och som gav mig ovärderligt stöd. Likaså fick jag tidigt stöd och möjligheter att jobba tillsammans med Anna Signeul och Pia Sundhage som verkligen inspirerade mig med sin passion och helhetstänk. 

Du har jobbat med många duktiga spelare genom åren. Vem är den bästa spelaren du har jobbat med?
- Helt omöjlig fråga att besvara... Haft den underbara förmånen att få jobba med spelare i flera länder, med spelare i olika skeden av deras karriärer, i framgångsrika perioder, under tuffare perioder... fått lära känna dem som människor. Lotta Schelin, Caroline Seger och Caroline Weir är bara några, men jag är lika tacksam över exempelvis de 15-åringar jag nu jobbar med i min dagliga syssla för den skånska fotbollen. I Mexiko var också spelarna en av de absolut bästa delarna med jobbet. Stephany Mayor, Jackie Ovalle och Mia Fishel bara för att nämna några... var en ren glädje att få jobba med!

Vad behöver den mexikanska fotbollen förbättra för att utvecklas ytterligare?
- Jag skulle säga att vad gäller deras högstaliga på damsidan, så gör de många bra saker redan som kommer att få mer och mer utdelning. Deras landslag har också vänt på en negativ trend och visat på utveckling under det senaste året under nye förbundskaptenen Pedro Lopez (tidigare förbundskapten för Spaniens U20). Utan att ha någon mer detaljerad inblick så skulle jag ändå säga lite mer resurser och fokus på ungdomssidan såväl inom förbund som på klubbnivå hade möjliggjort att ta tillvara på all den potential som finns i landet.

Hur var livet utanför fotbollen i Mexiko?
- Det var en väldigt intensiv period med mycket arbete då just den säsongen var lite kortare (och mer kompakt) än vanligt på grund av herrarnas VM i december... Så inte mer än lite vanlig återhämtning, testa det mexikanska köket och umgås en del med kollegorna för att ta lite del av kulturen där den vägen.

Är det någon enskild händelse från tiden i Mexiko du bär med dig?
- Alla nya möten med spelare, kollegor i Tigres... och inte minst supportrarna... Los Incomparables, är oförglömliga! Älskade fotbollskulturen där och glädjen, ödmjukheten hos spelarna. Som enskilda tillfällen var så klart final-mötena mot América. Fantastiska att få uppleva, 50 000 på Azteka stadion och sedan avsluta med seger och ligaguld på hemmaplan inför fullsatta läktare, 42 000!!!

Nigerianskan Uchenna Kanu och Evelyn Ijeh hämtades båda till Tigres Femenil från OBOS Allsvenskan. Tror du att vi kan komma att få se fler spelare i Liga MX Femenil från Damallsvenskan?
- Det tror jag säkerligen. Fotbollsvärlden har öppnat upp sig och såväl spelare som klubbar har fler vägar att "bekanta" sig med varandra.

Det är snart ett år sedan kontraktet med Tigres tog slut. Är du öppen för en comeback i Mexiko? Kanske rent av i Tigres Femenil?
- Jag har fortsatt kontakt med några i klubben, och jag följer hur det går för dem... men nej, det är inget som är aktuellt i dagsläget.


Ett stort tack till Ann-Helen Grahm som tog sig tid att ställa upp på intervjun!

Ossian Lindströmossianlindstrom@hotmail.com@OssianOsito2023-11-27 22:40:00
Author

Fler artiklar om Mexiko