Lagbanner
Krönika: Håller kartan på att ritas om?
Ricardo Ferretti.

Krönika: Håller kartan på att ritas om?

Håller en förändring att ske i den mexikanska ligafotbollen? Skribenten delar med sig om sina tankar kring detta.

I den mexikanska fotbollen pratas det ibland om de fyra stora - América, Pumas, Chivas och Pumas. Främst för att de har störst supporterandelar. Alla fyra är klassiska klubbar. Club América och Chivas har de två klubbarna som har vunnit ligan flest gånger med sina 12 ligatitlar vardera. Båda klubbarna har stor press på sig att säsong efter säsong vara en titelkandidat, hur truppen än ser ut och vem som än leder laget från tränarbänken. América har i nutid visat upp stabila resultat och även knytit till sig starka spelarnamn de senaste säsongerna. Chivas som kallas för det mexikanska folkets lag har historiskt sett även varit slagkraftigt, vilket ligatitlarna vittnar om, men de senaste åren har det varit tumult kring Guadalajara-klubben. En ligatitel från förra året har blandats med skandaler, riskerats att flyttas ner och en tränarkarusell som heter duga. Trots allt detta är attraktionskraften densamma som tidigare och det är prestigefyllt att spela i Chivas. Cruz Azul har de senaste säsongerna gjort tappra försök på spelarmarknaden. Vinterns satsning med Pedro Caixinha på tränarposten tillsammans med spelarnyförvärven Javier Salas, José Madueña och Carlos "Gullit" Peña såg sunda och förnuftiga ut. Allihopa hade tidigare presterat och kunde ligan. Men det är få säsonger av de senaste åren som Cruz Azul tagit sig till ligaslutspelet. Pumas har, precis som Chivas och América, en fin ungdomsakademi som har fått fram spelare som Héctor Moreno, Pablo Barrera, Efrain Juarez och Jesus Gallardo. Pumas har de senaste säsongerna blandat och gett, om än inte lika friskt som Chivas. Man har varken haft lika höga toppar som Chivas eller lika dramatiskt. 


Framgångar går ofta i cykler. Pachuca var tillexempel lyckosamma runt millennieskiftet. Då hade man spelare som Damian Alvarez, Andrés Chitiva, Jaime Correa, Ganriel Caballero och Miguel Calero i laget. Pachuca gjorde förändringar i scoutsystemet för ett antal år sedan och den satsningen har visat vara lyckosam. Héctor Herrera var den första guldklimpen som kom ifrån den satsningen. Ett kvitto på att det går att konkurrera med Chivas på den fronten. Sedan dess har man dessutom fått fram kvalitetsspelare som Erick Gutierrez, Rodolfo Pizarro och Hirving Lozano. Dessa tre var fundamentala till att "Tuzos" vann Clausuran 2016 och är regerande mästare i CONCACAF Champions League. Pachuca är en klubb med höga ambitioner, även om de inte har samma ekonomiska muskler som Chivas och América. Pachuca har de senaste säsongerna värvat smart i spelare som Keisuke Honda, Oscar Murillo och Erick Aguirre. Det långsiktiga tänket där ungdomsakademin gör att vi mycket väl kan komma att få se Pachuca ta ytterligare ett steg till det absoluta toppskiktet.


Tigres som kommer ifrån staden Monterreys enklare delar är en klubb som de senaste åren på allvar har etablerat sig i toppen. Sedan 2011 har klubben tagit fyra av sina sex ligatitlar, vunnit Champions League två gånger, varit nära att bli det första mexikanska laget att vinna Copa Libertadores och säsong efter säsong, likt América, tagit sig till slutspelet. Man har skapat kontinuitet i spelartruppen, men också på tränarsidan. Ricardo "Tuca" Ferretti sitter på tränarposten sedan 2010 och ger inte stjärnor utrymme för några divalator, vad det än må stå på baksidan av tröjan. Mixen av de stjärnorna Javier Aquino, Eduardo Vargas, Jürgen Damm, Gignac och Enner Valencia, mycket folk på matcherna och de fina resultaten gör att det osar storlag om de blåvita tigrarna redan här och nu. 


Håller mexikanska fotbollskartan på att ritas om? Går vi mot en förändring i toppskiktet inom klubbfotbollen?

Ossian Lindströmossianlindstrom@hotmail.com@OssianOsito2018-04-17 23:53:00
Author

Fler artiklar om Mexiko