Lagbanner
Mexiko klara för VM
Gerardo Martino.

Mexiko klara för VM

Mexiko kommer att medverka i VM i Qatar senare i år.

Mexiko har kvilificerat sig till VM i Qatar! Det här blir den åttonde VM-upplagan i rad Mexiko lyckats kvala in. "El Tri" kom tvåa i tabellen, etta kom överraskningen Kanada. Det blir därmed inte samma tunga väg till VM som Mexiko hade till VM i Brasilien. Brasilien som stod som värdland 2014. Då tvingades Mexiko spela play oss-spel mot Nya Zeeland, efter ett mediokert kval. Det hade kunnat sluta med ett totalfiasko. Raul Jimenez hade en nyckelroll att Mexiko ens lyckades ta en play off-plats. I den näst sista omgången av vad som då var Hexagonal-fasen, nu ersätta till Octagonal-fasen, ordnade han tre poäng mot Panama med den här cykelsparken, när det bara återstod några minuter, som innebar 2-1. Ett av de kändaste målen som gjort genom tiderna i landslaget. 

Att Mexiko har lyckats ta sig till VM i Qatar är knappast någon överraskning i sig. Tvärtom. Någonting annat finns inte på kartan. Det vore ett stort misslyckande att inte lyckas ta sig dit med tanke på konkurrensen. Trots andraplatsen, så finns det en del att önska. Förbundskaptenen Gerardo Martino har inte varit pigg så pigg på att testa nyare spelare när chanserna har funnits. Istället har han varit fokuserad på att ha ett bra facit för sin egna del med bra resultat - även i vänskapsmatcher. Spelmässigt har Mexiko inte imponerat. Tempot har varit för lågt. Spelet har i många matcher varit för statiskt där man haft svårt att spela sig igenom motståndarna på deras planhalva. Spelarna har då löpt för lite utan boll. Variationen på anfallen har varit för enformiga. Det är i VM Mexiko behöver hävda sig - inte i CONCACAF-regionen. 

Cesar Montes och Uriel Antuna har ökat sina chanser att komma med till VM, i de senaste matcherna. Cesar Montes har ingen fast plats i landslaget. Han har spelat i de fem senaste VM-kvalmatcherna. Och det från start. En spelare som undertecknad velat se i landslaget länge. Tyvär har hans karriär kantats av skador. Annars är han en intressant spelare med sin längd (194 centimeter) och passningfot i högerfoten. Framförallt de längre passningarna. Uriel Antuna var Mexikos bästa spelare senast mot El Salvador. Skulle en VM-trupp tas ut idag skulle han förmodligen tas ut, trots att inte heller han har en fast plats i truppen. Han spelar ofta med ett stort självförtroende och kan skapa målchanser på egen hand. Antunas klubbbyte i vintras har gynnat honom. Han har varit ännu bättre i Cruz Azul. En spelare som har gått från att inte ha debuterat till att vara given i truppen är Carlos "Charly" Rodriguez. "Tata" Martino tillsattes som förbundskapten i januari 2019. I mars samma år gjorde Carlos Rodriguez landslagsdebut. Sedan dess brukar han finnas med i landslagstruppen för jämnan. Och det med all rätta. En taktisk och passningsskicklig spelare. Han är bland det bästa som hänt landslaget sedan "Tata" tog över. 

Den centrala anfallspositionen har inte varit så stark som man skulle kunna tro. Raul Jimenez har varit det självklara namnet på topp i startelvan sedan 2019. Förra säsongen åkte han på en allvarlig skada. Den gjorde att han blev borta länge ifrån spel. Han har inte kommit tillbaka till formen han hade innan skadan. Den mesta målgöraren genom tiderna, Javier Hernandez, har inte gjort någon landskamp sedan sommaren 2019. Carlos Vela har avslutat sin landslagskarriär. Henry Martin har varit den som konkurrerat om speltid i landslaget med Raul Jimenez. 

Ossian Lindströmossianlindstrom@hotmail.com@OssianOsito2022-04-01 23:53:00
Author

Fler artiklar om Mexiko