Lagbanner
Fakta – Sydkorea

Fakta – Sydkorea

Diverse fakta om Sydkorea, allt från befolknigsmängd till kostnader för biobiljetter. Även en historisk inblick hur Sydkorea blev självständigt.

Land: Republiken Korea
Land (officiellt): Daehanminguk
Statsskick: Republik
Huvudstad: Seoul (10 miljoner utan förorter)
Största städer: Seoul, Busan, Daegu, Incheon, Ulsan
Invånare: 48,6 miljoner (2004)
Folkgrupper: Koreaner 99,9 %, övriga 0,1 % 
Nationaldag: 15 Augusti
Språk: Koreanska
Valuta: Won
Religion: Kristendom 27 %, Buddhism 22 %, Övriga 1 %, Ej religiösa 50 %
Medellivslängd: Män 72 år, kvinnor 80 år
Läskunnighet: 98 % 
Internetanvändare: 25.6 miljoner (2002)
Biobiljett kostnad: 35-40 kronor
Registrerade fotbollslag: 658 (Maj 2002)
Registrerade spelare: 18 337 (Maj 2002) 



Historia

Under slutet av 1800-talet såg Japan sin möjlighet att ta över Korea för en framtida koloni och en språngbräda till vidare erövringar. Detta lyckades Japan med tack vare vapenmakt och att Korea hade en väldigt konservativ regim vilket innebar att landet inte var lika utvecklat och moderniserat som Japan vid denna tidpunkt. Men japanerna var inte ensamma om vilja att ta makten i Korea. Även Ryssland och Kina såg möjligheter i att med att ha kontrollen över Korea. 

Detta lede till kinesisk-japanska kriget 1894-1985 där japanerna gick segrande ut striden. Ett nytt krig bröt ut mellan åren 1904-1905 där Ryssland nu försökte komma åt Korea, men japanerna vann även detta krig. I Korea ledde detta till det koreanska språket blev förbjudet och alla koreaner blev tvungna att byta till japanska namn. År 1910 upphörde Korea som stat och gick nu under namnet Generalguvernementet Chosen. Japan styrde nu Korea på ett brutalt sätt, där alla uppror blodigt slog ner och under andra världskriget tvingades miljoner koreaner till Japan som slavar.

Efter Japans kapitulation 15 augusti 1945 tog sovjetiska trupper kontrollen över Korea norr om 38:e breddgraden och amerikanska trupper tog kontroller söder om 38:e breddgraden. Vid ett möte i december 1945 i Moskva hade utrikesministrar från USA, Storbritannien och Sovjet samlats för att diskutera situationen i Korea och kom fram till att en förmyndar regering skulle styra Korea i 5 år på grund av koreas bristande erfarenhet av demokratiskt självstyre. Men detta kunna inte genomföras eftersom det blev våldsamma protester i Korea. 

Den provisoriska uppdelningen som nu hade uppstått såg ut att bli en permanent lösning till följd av det kalla kriget. Förhandlingar fortsatte mellan USA och Sovjet i Seoul och Pyongyang, men de blev resultatlösa. Detta ledde till att FN gick in på amerikanskt initiativ och begärde att allmänna val skulle hållas med översyn av FN. Med anledning av motstånd på norrsidan kunde val endast hålla i södra delen. Valresultaten ledde till en nationalförsamling valdes som i sin tur valde Syneman Rhee till landets första president. Den 15 augusti 1948 utropades så i landets södra del Republiken Korea (Sydkorea), och 9 september samma år utropades i Pyongyang Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea) under ledning av Kim Il Sung


Källor - Världens Resor, Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin, FIFA, Koreanska fotbollsförbundet.

Dick Westin2007-12-08 22:15:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea