Lagbanner
Sydkorea – Målvakterna
Lee Woon-Jae kommer att vara sydkoreas förstemålvakt under VM i Tyskland.

Sydkorea – Målvakterna

En presentation av de målvakter som är aktuella för truppen till VM 2006 i Tyskland.

Inledning

De målvakter som har en realistisk chans att komma med till VM-truppen i sommaren är de sex som jag prestenterar nedan, som samtliga spelar i Sydkoreanskaligan, K-league. Sydkorea har för tillfället inga målvakter i Europa och har heller inte haft det tidigare. Korea är inte direkt kända för att producera bra målvakter, men Lee Woon-Jae gjorde en stark insats i VM senast och han kan förhoppningsvis göra en minst lika bra insats igen. Ser man till återväxten är det närmast Cha Ki-Seok och Kim Young-Kwang som ska ta över efter Lee.


Målvakterna


Lee Woon-Jae - Suwon Samsung (K-league)
32 år, 92 lkp
182 cm, 88 kg

Lee har varit Koreas första målvakt sedan VM 2002 och kommer att vara det även under VM i Tyskland. Sedan VM 2002 har Lee tagit över kaptensbindeln från Hong Myung-Bo och han har också lagt på sig en hel del extra kilon som dess värre inte är muskler. Hans styrkor ligger i positionsspelet och kommunikationen med försvaret, medan hans svagheter är spelet i luften samt långsamma förflyttningar. 


Kim Young-Kwang - Chunnam Dragons (K-league)
22 år, 5 lkp
184 cm, 85 kg

Om Sydkorea tar sig till VM 2010 är det med största sannolikhet Kim som kommer att vakta Sydkoreas mål då. Kim fanns inte med i truppen till VM 2002, utan etablerade sig i landslaget under 2003 och har sedan dess varit ständig backup bakom Lee. Under OS i Aten 2004 stod Kim samtliga matcher där Sydkorea nådde kvartfinal. Styrkorna hos Kim är hans otroliga reflexer, följsamhet och spänst. Till spelstilen påmminer han en hel del om Iker Casillas.


Kim Byung-Ji - FC Seoul (K-league)
35 år, 60 lkp
184 cm, 77 kg

Kim var Sydkoreas förstemålvakt under VM 1998, men till VM 2002 valde Guus Hiddink att satsa på Lee i stället och Kim fick nöta bänk. Under VM-kval och kval till Asiatiska Mästerskapen var Kim backup enstaka gånger, men det var ett bra tag sen han fick spela matcher i landslaget. Kim påminner en hel del om Fabien Bartez genom att ganska ofta blanda jätteräddningar med mindre bra ingripanden. Det som är mest utmärkande fysiskt med Kim är att han färgar sitt hår blont och föredrar att ha hockeyfrilla.


Cha Ki-Seok - Ulsan Hyundai (K-league)
19 år, 0 lkp
195 cm, 83 kg

Sommaren 2005 fick Cha chansen att provspela med PSV Eindhoven när de var på träningsläger i Sydkorea, visserligen fick han inget kontrakt men PSV säger sig noga följa Chas karriär. Cha är Sydkoreas största målvaktslöfte på länge och var uttagen i truppen till Asiatiska Mästerskapen 2004 som 17 åring. Medan Jon Bonfrere var förbundskapten för Korea blev Cha uttagen i landslagstruppen med jämna mellanrum för att han skulle få rutin inför framtiden. Men sedan Advocaat tagit över har Cha än så länge inte fått chansen att visa vad han går för. Cha är annars ordinarie i u-20 landslaget och var förstemålvakt vid u-20 VM i Holland 2005. Något som är anmärkningsvärt med Cha är att han är 195 cm vilket är väldigt långt för att vara koreansk målvakt.


Cho Jun-Ho - Jeju United (K-league)
32 år, 0 lkp
185 cm, 78 kg

Väldigt ny i landslaget och blev uttagen för första gången till landslaget under turnén i mellanöstern, Hong Kong och USA som ägde rum mellan januari-februari 2006. Under turnén fick han inte speciellt mycket speltid utan var tänkt som tredjemålvakt bakom Lee och Kim. Cho är en traditionell målvakt som inte direkt har några styrkor, men inte heller någa direkta svagheter.


Kim Yong-Dae - Seongnam Ilhwa (K-league)
26 år, 14 lkp
189cm, 83 kg

Har sedan VM 2002 varit backup lite från och till under Humberto Coehlo och Jon Bonfreres tid som tränare i landslaget, men har efter Dick Advocaats tillträde än så länge inte fått chansen. Styrkorna hos Kim är reflexerna, spänsten och hans ledarskap medan det han behöver förbättra är att bli resolutare.


Sammanfattning

Till VM är det tre målvakter som ska åka och två av dem platserna är vikta åt Lee Woon-Jae och Kim Young-Kwang. Efter det är det en ganska öppen affär vem som ska ta en tredje och sista platsen. Enligt mig så kommer det att bli en kamp mellan Kim Byung-Ji och Cho Jun-Ho. Det som talar till Kims fördel är hans rutin från tidigare VM-slutspel, men eftersom Cho varit tredjemålvakt vid de senaste uttagningarna verkar det som att Advocaat kommer ge Cho den sista målvaktsplatsen. 

Själv skulle jag helst se att 19 åriga Cha Ki-Seok får platsen som tredjemålvakt för att kunna se och lära inför framtida turneringar, eftersom Cha tillsammans med Kim Young-Kwang är Koreas framtid på målvaktssidan. Lee Woon-Jae kommer tveklöst att bli den som kommer att vara nummer ett och trots viktökningen hos Lee ska det till en allvarligt skada för att Kim Young-Kwang ska få stå i VM till sommaren.

Dick Westin2006-03-12 10:30:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea