Lagbanner
Sydkorea – K-league

Sydkorea – K-league

En presentaion av Sydkoreas proffsliga i fotboll, K-league och en genomgång av samtliga lag som håller till där.

Högstaligan i Sydkorea går under namnet K-league och är Asiens äldsta proffsliga i fotboll. Den startade 1983 med de fem lagen Hallelujah, Daewoo, POSCO, Yukong Elephants och Kookmin Bank, där tre av lagen idag spelar i K-league men under andra namn. Sedan starten 1983 har det tillkommit lag med några års mellan rum och idag 2006 består ligan av 14 lag. 

Namnen på lagen är ganska logiska då första delen av namnet på klubbarna i regel berättar vilken stad laget kommer ifrån och andra delen är ofta knutet till ett stort företag som håller till i staden och äger klubben. Det händer ständigt mycket kring lagen K-league och något som inte är direkt ovanligt är att klubbarna byter namn och flyttar till andra städer oftast på grund av att de blir uppköpta av andra företag.

K-league har sedan starten varit en stängd liga men till nästa säsong 2007 är det sagt att lag ska kunna degraderas och flyttas upp mellan K-league och National-league. National-league är ligan under K-league och hette tidigare K2-league men till den här säsongen fick ligan sitt nya namn på grund av att man tyckte att K2-league klingade dålig och man trodde att ett namnbyte skulle ge ligan mer status. Även en tredje liga är planerad inom en ganska snar framtid och ryktas bära namnet K3.

För att K-league inte ska bli invaderat av utlänningar har Koreanska fotbollsförbundet gett klubbarna en begränsning att det endast får finnas tre utländska spelare i truppen. Fram till 2006 fick man ha 4 utländska spelare i truppen, men till den här säsongen ändrade sig Koreanska fotbollsförbundet eftersom utlänningar tidigare tagit för mycket plats och man ville främja att klubbarna skulle satsa på unga koreaner istället. I K-league finns representanter från sex olika länder Portugal, Kroatien, Serbien & Montenegro, Colombia, Rumänien och Brasilien. Sammanlagt finns det 37 utländska spelare i ligan där 30 av dem kommer från Brasilien.

Säsongen är uppdelad på ett ganska komplicerat sätt genom att man spelar serien i två delar och där koreanska cupen spelas under uppehållet mellan första och andra delen. Både första och andra delen av K-league spelas som en rak serie där alla lagen möter varandra två i respektive del.

Sen i slutet av säsongen spelas ett slutspel där vinnaren av första delen respektive andra delen får en plats i semifinalen där också de två lagen som presterat bäst i första och andra delen sammantaget får de två resterande semifinalplatserna. Semifinalerna spelas med dubbelmöten liksom finalerna och segraren i finalen blir K-league mästare och får en plats i ACL (Asiens Champions League). Även vinnaren i Koreanska cupen får en plats i ACL. Säsongen spelas på samma sätt som i Sverige vår/höst med start i mitten på mars och finalerna spelas i slutet av november. 



Klubbarna


Suwon Samsung Bluewings

Bildades: 1996
Tidigare namn: -
Stad: Suwon, 1 100 000 invånare
Arena: Suwon World Cup Stadium (Big Bird)
Kapacitet: 43,900
Tränare: Cha Bum-Keun
Nyckelspelare: Kim Nam-Il, Cho Won-Hee, Lee Woon-Jae, Mato Neretljak

Titlar
K-League: 1998, 1999, 2004
Koreanska Cupen: 2002
Asian Champions League: 2001, 2002

Suwon är en stormakt inom koreansk klubbfotboll och laget är också väldigt välkänt i hela Asien mycket tack vare sina segrar i ACL, trots att laget bara funnits i 10 år. Staden Suwon brukar kallas fotbollens huvudstad i Sydkorea på grund lagets popularitet hela landet. Staden ligger väldigt nära den riktiga huvudstaden Seoul och det tar bara en timme att ta sig från Suwon till centrala delarna av Seoul. Ser man på pappret har Suwon kanske den bästa truppen i hela K-league med en hel del spelare som håller till i det koreanska landslaget och laget bör vara med i toppstriden i årets K-league. Tränaren Cha Bum-Keun är troligen den största legenden inom koreansk fotboll då han hade många framgångsrika år som anfallare i tyskland under 80-talet. Cha har tidigare tränat Sydkoreas landslag under VM 1998 och tog över Suwon 2004, men då det för närvarande går trögt för laget i början av säsongen och det har börjat höras röster från diverse håll att Cha borde avgår.


Busan I.Park

Bildades: 1983
Tidigare namn: Daewoo, Daewoo Royals, Busan Daewoo Royals, Busan I.Cons
Stad: Busan (Pusan), 3 700 000 invånare
Arena: Busan Asiad Stadium
Kapacitet: 53,800
Tränare: -
Nyckelspelare: Popo (Brasilien), Somalia (Brasilien), Im Kwan-Shik

Titlar
K-League: 1984, 1987, 1991, 1997
Koreanska Cupen: 2004
Asian Champions League: 1986

Busan håller till i Koreas näst största stad och var en av storklubbarna fram till mitten på 90-talet då det började gå ut för. Men laget såg ut att vara på väg mot en ny storhetstid när man vann Koreanska cupen 2004 och fick då chansen att spela i ACL år 2005 och nådde en semifinalplats. Efter det har laget gått spikrakt neråt och den skotske tränaren Ian Porterfield som var aktuell att ta över Sydkorea i höstas fick i början på april 2006 sparken efter att ha spelat 22 matcher i rad utan att lyckas vinna med sitt lag. För närvarade harvar laget i bottenträsket av K-league vilket är lite dåligt med tanke på vad laget presterat tidigare, men laget har förlorat några viktigare spelare och får i år räknas som ett av de sämre lagen i K-league. I vintras blev klubben uppmärksammad när man värvade en spelare vid namn Ahn Young-Hak som blev förste Nordkorean att få speltid i K-league.


Gwangju Sangmu Phoenix

Bildades: 2003
Tidigare namn: -
Stad: Gwangju, 1 400 000 invånare
Arena: Gwangju World Cup Stadium
Kapacitet: 44,000
Tränare: Lee Kang-Jo
Nyckelspelare: Chung Kyung-Ho, Nam Koong-Do

Titlar
K-League:-
Koreanska Cupen:-
Asian Champions League: -

Gwangju har en extremt stor omsättning på sina spelare vilket har sin naturliga orsak. Laget tillhör nämligen den Koreanska militären och de spelare som tillhör klubben gör sin värnplikt i samband med att man spelar för klubben. Varje säsong är det 15 spelare som kommer till klubben för att under två år göra sin värnplikt för att sedan kunna återvända till den K-league klubb man tillhörde innan värnplikten. I Sydkorea är nämligen den tvååriga värnplikten helt obligatorisk och det finns knappt inga undantag för att slippa undan. Ett undantag var spelarna som var med i VM truppen 2002 där samtliga spelare fick en förkortad värnplikt som endast var 4 veckor lång på grund av deras semifinalplats i turneringen. Det är en ganska stor spridning på ålders fördelning för de spelarna som gör värnplikten, men de flesta är någonstans mellan 20-30 år. Med anledning av sin militära status får Gwangju inte skriva kontrakt med några utländska spelare. För det mesta brukar laget hålla till i botten av tabellen och det laget presterat i inledning av årets säsong tyder allt på att 2006 inte blir något undantag.


Seongnam Ilhwa Chunma

Bildades: 1989
Tidigare namn: Ilhwa Chunma, Chunan Ilhwa Chunma.
Stad: Seongnam, 1 000 000 invånare
Arena: Seongnam City Stadium
Kapacitet: 21,000
Tränare: Kim Hak-Bum
Nyckelspelare: Kim Young-Chul, Woo Sung-Yong, Kim Do-Heon, Mota (Brasilien)

Titlar
K-League: 1993, 1994, 1995, 2001, 2002, 2003
Koreanska Cupen: 1999
Asian Champions League: 1996

Seongnam har sedan mitten på 90-talet konstant varit ett topplag och är nästan alltid med och fajtas i slutspelet och nådde semifinal förra året. I år leder laget K-league efter 8 omgångar i utklassningsstil med 9 poäng ner till tvåan Daejeon Citizen. Den som blommat ut på nytt nu i början av säsongen är 32 årige Woo Sung-Yong som redan gjort 7 mål och har landslags meriter sedan tidigare. Seongnam har en oerhört bra bredd på vilket gör att laget har en hög lägsta nivå och kan spetsa det med några riktigt duktiga brassar, vilket gör de till ett av topplagen i K-league. De som ändå är viktigast för laget är mittfältaren Kim Do-Heon och försvararen Kim Young-Chul som troligtvis kommer med till VM i Tyskland 


FC Seoul

Bildades: 1984
Tidigare namn: Lucky-Goldstar Hwangso, LG Cheetahs, Anyang LG Cheetahs.
Stad: Seoul, 10 000 000 invånare
Arena: Seoul World Cup Stadium (Sangam)
Kapacitet: 66,000
Tränare: Lee Jang-Soo
Nyckelspelare: Kim Byung-Ji, Kim Dong-Jin, Baek Ji-Hoon, Park Chu-Young

Titlar
K-League: 1985, 1990, 2000
Koreanska Cupen: 1998
Asian Champions League: -

På pappret är Seoul tveklöst ett topplag, men i praktiken så går det inte lika lätt för laget. Trots 5-6 landslagsspelare har Seoul de senaste åren inte varit med i toppskiktet utan varit ett ganska stabilt mittenlag. Med en sån målskytt som Park Chu-Young är det svårt att förstå vad som inte står rätt till hos Seoul. En anledning kan vara att laget kring 2003 bytte namn och stad från Anyang till Seoul och att man inte riktigt hunnit ställa om sig helt än. Till den här säsongen har man fått en ny tränare i Lee Jang-Soo som än så länge inte varit något lyft för laget då man för tillfältet ligger i mitten av tabellen. Den mest kända spelaren som kommer från klubben är Lee Young-Pyo som tillhörde klubben 2003, men numera spelar i Tottenham.


Pohang Steelers

Bildades: 1973
Tidigare namn: POSCO, POSCO Dolphins, POSCO Atoms, Pohang Atoms
Stad: Pohang, 500 000 invånare
Arena: Steelyard Stadium
Kapacitet: 20,200
Tränare: Sergio Ricardo de Paiva Farias
Nyckelspelare: Lee Dong-Guk, Adre Luiz Tavares (Brasilien), Choi Tae-Uk

Titlar
K-League: 1986, 1988, 1992
Koreanska Cupen: 1996
Asian Champions League: 1997, 1998

Pohang har gjort ganska blandade insatser genom åren, men hade sin klart bästa period några år efter starten av K-league 1983 då man gick under namnet POSCO efter företaget Pohang Iron och Steel Company som ägde klubben. Staden Pohang är känt just för sin stål- och järn industri så namnet de har idag Pohang Steelers känns ganska naturligt. Nu för tiden är man ett mittenlag men laget har potential att komma högre om lagets store fixstjärna Lee Dong-Guk presterar på sitt max. Lee började säsongen strålande med 6 mål på sina 7 första matcher, men tyvärr har han åkt på en allvarligt skada och blir borta minst 6 veckor. I värsta fall kan Lee till och med missa VM i Tyskland så det kommer att bli en kamp mot klockan. I Lees frånvaro kommer Tavares få ett stort ansvar på mittfältet och det är mycket upp till honom hur Pohang kommer att prestera framöver.


Ulsan Hyundai Horang-i

Bildades: 1983
Tidigare namn: -
Stad: Ulsan, 1 000 000 invånare
Arena: Ulsan World Cup stadium (Munsu)
Kapacitet: 44,400
Tränare: Kim Jung-Nam
Nyckelspelare: Lee Chun-Soo, Lee Ho, Yoo Kyoung-Youl, Leandro Machado

Titlar
K-League: 1996, 2005 
Koreanska Cupen: -
Asian Champions League:
-

Förra årets mästare Ulsan brukar alltid ha varit med och kriga om ligatiteln och laget har fem gånger lyckats komma på en andra plats i K-league. På pappret har Ulsan ett väldigt intressant lag och ska även i år vara med i slutstriden om ligatiteln. Två spelare som betyder oerhört mycket är Lee Chun-Soo och Lee Ho som båda är givna i VM truppen till sommaren. Lee Chun-Soo hade en fantastisk sommar och höst i Ulsan förra året och behöver upprepa den bedriften om laget ska kunna försvara sin liga titel. I årets K-league har laget börjat väldigt dåligt och har endast 2 vinster på sina 8 första matcher och laget hittas först på en 9: e plats i ligan.


Jeju United FC

Bildades: 1983
Tidigare namn: Yukong Elephants, Bucheon Yukong, Bucheon SK
Stad: Seogwipo, 100 000 invånare
Arena: Seogwipo World Cup Stadium
Kapacitet: 42,200
Tränare: Jung Hae-Sung
Nyckelspelare: Cho Jun-Ho, Cho Yong-Hyng, Boris Raic (Kroatien)

Titlar
K-League:
1989 
Koreanska Cupen: -
Asian Champions League: -

Med endast veckor kvar till seriepremiären av K-league hette laget Bucheon SK och man höll till på Sydkoreas västkust endast en timmes bilväg från Seoul. Men laget blev uppköpta och flyttade till staden Seogwipo på ön Jeju som ligger en bit utanför Koreas sydkust. Trots att laget varit med i K-league sedan starten har laget knappt inga framgångar alls och på pappret har laget en väldigt medioker trupp den här säsongen. Allt annat än en plats i bottenträsket skulle vara en jätteskräll och i inledningen av årets säsong har laget infriat alla förväntningar genom att man ligger på en jumboplats med 4 poäng efter 8 omgångar.


Chonbuk Hyundai Motors

Bildades: 1995
Tidigare namn: Buffalo, Dinos
Stad: Jeonju, 650 000 invånare
Arena: Jeonju World Cup Stadium
Kapacitet: 43,300
Tränare: Choi Kang-Hee
Nyckelspelare: Choi Jin-Chul, Yoon Jung-Hwan, Kim Kyung-Ryang, Botti (Brasilien)

Titlar
K-League:
Koreanska Cupen: 2000, 2003, 2005
Asian Champions League: -

Chonbuk har än så länge inte vunnit K-league men man har lyckats vinna Koreanska Cupen tre gånger vilket ingen annan klubb lyckats med. Spelarmaterialet håller den kvalitén att det ska räcka för att ta en stabil plats i mitten av tabellen. Den spelare som är oerhört viktigt är Choi Jin-Chul som även kommer att bli Sydkoreas viktigaste back i VM till sommaren. I år spelar Chonbuk även i ACL vilket gör att spelschemat blir tufft och K-league kan bli lidande av detta, men så hör långt har laget spelat ganska bra och ligger på en 6:e plats i K-league.


Daejon Citizen

Bildades: 1997
Tidigare namn: -
Stad: Daejon, 1 400 000 invånare
Arena: Daejeon World Cup Stadium
Kapacitet: 65,000
Tränare: Choi Yoon-Gyum
Nyckelspelare: Lee Kwan-Woo, Choi Eun-Sung, Adriano Neves Pereira (Brasilien)

Titlar
K-League: -
Koreanska Cupen: 2001
Asian Champions League: -

Daejeon är brukar hålla till i mitten av tabellen och sett till spelartruppen kommer laget troligtvis göra det även i år. Lagets två viktigaste spelare är målvakten Choi Eun-Sung som var tredjemålvakt i VM 2002 och mittfältaren Lee Kwan-Woo som är en riktig tekniks och spelskicklig spelare som är kul att titta på. Den här säsongen har laget börjat ovanligt bra genom att lägga sig på en 2: a plats, men det är många lag som flåsar Daejeon i nacken genom att bara ligga enstaka poäng efter och det skulle förvåna mig oerhört mycket om Daejeon ligger tvåa när första delen av K-league är färdigspelad.


Chunnam Dragons

Bildades: 1995
Tidigare namn: -
Stad: Gwangyang, 140 000 invånare
Arena: Gwangyang city Stadium
Kapacitet: 15,000
Tränare: Huh Jung-Moo
Nyckelspelare: Kim Young-Kwang, Sandro Hiroshi (Brasilien), Adrian Neaga (Rumänien), Yang Sang-Min

Titlar
K-League:-
Koreanska Cupen:
1997
Asian Champions League:-

Chunnam har sedan sin ankomst till K-league mest hållit till i mittregionen av tabellen. Största profilen i laget är tveklöst målvakten Kim Young-Kwang som är backup i Koreanska landslaget. Även anfallaren Sandro Hiroshi kommer troligtvis att bli en viktig spelare för Chunnam den här säsongen. Årets säsong har börjat hyfsat för laget då man ligger på en 7:e plats vilket ganska bra speglar spelarmaterialet man har.


Incheon United FC

Bildades: 2003
Tidigare namn: -
Stad: Incheon, 2 500 000 invånare
Arena: Incheon World Cup Stadium (Munhak)
Kapacitet: 52,000
Tränare: Jang Woe-Ryong
Nyckelspelare: Dzenan Radoncic (Serbien & Montenegro), Jasmin Agic (Kroatien), Jeon Jae-Ho

Titlar
K-League: -
Koreanska Cupen: -
Asian Champions League: -

Incheon är en av de nyaste klubbarna i ligan och är en hamnstad som ligger högt upp på Sydkoreas västkust. Förra säsongen lyckades laget ta sig till final i K-league och dit kom man genom att vara ett av lagen som hade flest poäng sammantaget från första och andra delen av K-league vilket var en skräll, sedan vann man semifinalmötet mot Busan. I finalen blev det dock en klar förlust med sammanlagt 6-3 mot Ulsan. Tittar man på truppen ser den ut att sakna de riktiga topparna och det skulle behövas några stjärnor till laget för att man ska kunna etablera sig i övre halvan av tabellen i år. För närvarande ligger man i mitten av tabellen efter de inledande matcherna i årets säsong.


Gyeongnam FC

Bildades: 2005
Tidigare namn: -
Stad: Changwon, 550 000 invånare
Arena: Changwon City Stadium
Kapacitet: 27,000
Tränare: Park Hang-Seo
Nyckelspelare: Rogerio Pinheiro dos Santos (Brasilien), Harry Castillo (Brasilien)

Titlar
K-League: -
Koreanska Cupen: -
Asian Champions League: -

Gyeongnam spelar sina matcher i staden Changwon som ligger på Koreas sydostkust ganska nära Busan. Laget gör sin debut säsong i K-league och har ett ganska anonymt lag på pappret och kommer att få det väldigt tufft att undvika en placering i bottenskiktet på tabellen. I säsongsinledning har laget faktiskt gått lite bättre än väntat men laget ligger ändå fjärde sist från slutet och laget kommer troligtvis att falla tillbaka ännu mer i tabellen.


Daegu FC

Bildades: 2003
Tidigare namn: -
Stad: Daegu, 2 500 000 invånare
Arena: Daegu World Cup Stadium
Kapacitet: 65,000
Tränare: Park Jong-Hwan
Nyckelspelare: Oh Jang-Eun, Gabriel Lima (Brasilien), Na Hee-Keun

Titlar
K-League: -
Koreanska Cupen: -
Asian Champions League: -

Även Daegu är ett relativt färskt lag i ligan och har inte riktigt etablerat sig ännu. Tidigare säsonger har man haft stora problem med försvarsspelet och kommer troligen få det även i år. En stor förlust till den här säsongen är att den brasilianske/japanen Sandro Hiroshi som imponerade stort förra säsongen har lämnat klubben för spel i konkurrenten Chunnam. Med största sannolikhet kommer Daegu att hålla till i de nedre regionerna av tabellen och sett till säsongsinledning verkar det stämma ganska bra då laget ligger på en 10: e plats.

Dick Westin & Johnny Portefaix2007-12-08 19:38:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea