Lagbanner
Sydkoreanska legender – Yoo Sang-Chul

Sydkoreanska legender – Yoo Sang-Chul

Yoo Sang-Chul är en av de största inom koreansk fotboll som med sin lojalitet och vilja blev en av de populäraste koreanska spelarna någonsin. I VM 2002 blev han uttagen i "all star" laget och var en stor bidragande orsak till semifinalplatsen.

Yoo Sang-Chul

Position:
Mittfältare
Föddes: 18 oktober, 1971
Klubbar: Ulsan Hyundai, Kashiwa Reysol (Japan), Yokohama F Marinos (Japan)
Landskamper/mål: 122 lkp/18 mål

Höjdpunkter

• Debuten i landslaget 3 mars 1994 mot USA
• Uttagen i FIFA’s ”all-star” lag i VM 2002
• 2-0 målet som han gjorde mot Polen i VM 2002 som innebar Sydkoreas första vinst i VM sammanhang någonsin 
• Skytteliga vinnare i K-league 1998
• Kapten för Sydkorea i VM 1998 
• K-league vinnare 1996 med Ulsan Hyundai

Karriär

Yoo Sang-Chul föddes 1971 i Sydkoreas huvudstad Seoul. Yoo debuterade för Ulsan Hyundai i K-league 1994 som 23 åring, tidigare hade han representerat Konkuk University. Det blev succé direkt för honom och redan samma år gjorde han debut i en landskamp mot USA, men tyvärr räckte det inte för en plats i VM-truppen 1994. Ändå fram till sommaren 1998 var Yoo sitt Ulsan troget då det blev ett dramatiskt klubbyte som Yoo sent ska glömma. 

Upprinnelsen till det dramatiska klubbytet var Yoos lysande spel i VM 1998. Trots att Korea inte vann någon match och åkte ut redan i gruppspelet så visade Yoo att han var redo för större uppgifter efter att bland annat gjort mål i sista gruppspelsmatchen mot Belgien genom att slänga sig och glida in i stolpen samtidigt som han lyckades styra in bollen i mål. Det var efter detta som Yoo fick sitt riktiga genombrott och skulle bli Koreas starkast lysande stjärna för många år framöver. 

När VM var över så kom självaste FC Barcelona med ett erbjudande om provspel vilket Yoo självklart skulle ha slängt sig över om det inte vore för att han strax innan hade skrivit på för Japanska Giurare Yokohama. Vissa källor påstår att Yoo inte hade skrivit på för Yokohama när Barcelona kontaktade honom och att Yoo i själva verket nobbade Barca. Vilket påstående som är sant låter jag vara osagt.

Inför sin andra säsong i Yokohama skolades Yoo om till anfallare och trots att han var skadad 2 månader under säsongen 2000 på grund av fotledsskada så mäktade han med 21 mål på 31 matcher, vilket innebar en tredjeplats i skytteligan det året. Året efter bytte Yoo klubb till Kashiwa Reysol där han tillsammans med Hwang Sun-Hong och Hong Myung-Bo utgjorde en fruktad Koreansk trio. Det som gjorde Yoo till en sån populär och duktig fotbollsspelare var i första hand hans otroliga fajter inställning men även hans lojalitet till laget. 

Ett prov på hans otroliga kämpa glöd kom i en match med Sydkorea där laget var tvunget att vinna för att hålla sig kvar i turneringen. I matchens första halvlek råkade Yoo ut för ett svårt näsbensbrott, men trots ett brutet näsben var Yoo dumdristig nog att fortsätta matchen. När matchen var slut skulle det visa sig att Yoo blivit utsedd till matchens spelare då han med bara sekunder kvar av matchen lyckades att nicka in segermålet samtidigt som han riskerade att förvärra näsbrottet. 

Yoo var även drömspelaren för vilken manager som helst eftersom han var en sån allround spelare som nästan kunde spela lika bra i försvaret som i anfallet. Men allra bäst kom han till sin rätt på innermittfältet där han kunde spela som både defensiv och offensivmittfältare och leverera sina precisa passningar till sina medspelare. Vid VM 2002 spelade Yoo som för det mesta på innermittfältet och gjorde troligen sitt livs bästa matcher liksom hela Sydkorea och av hans 18 landslagsmål var troligen 2-0 målet mot Polen det viktigaste av dem alla. 

Direkt efter VM 2002 flyttade Yoo tillbaka till Korea och fortsatte att vara Ulsan troget, men redan sommaren 2003 återvände han till sin första Japanska klubb Yokohama. Där blev han kvar fram till slutet av 2004 då han än en gång flyttade tillbaka till Ulsan. 

Sommaren 2004 fick han också chansen att som en av fyra överåriga att spela för Sydkorea i OS. Säsongen 2005 drog Yoo på sig en allvarlig knäskada som inte riktigt ville läka. I början av mars 2006 meddelade Yoo att han efter månader av plågsamma funderingar till slut bestämt sig att lägga ner sin karriär. Yoo berättade att han verkligen hade sett fram emot att få avsluta sin karriär med ett VM slutspel, men eftersom knäskadad till varje pris inte ville läka hade han till slut inte något val. Innan Yoo officiellt hade meddelat sin pensionering fick han trots sin skada erbjudanden från Japanska klubbar och även från Australien vilket visade att Yoo fortfarande var ett stort namn i Asien.

Dick Westin2006-05-06 11:00:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea