Lagbanner
Sydkoreas VM-målvakter
Kan Lee Woon-Jae hitta tillbaks till storspelet från VM 2002?

Sydkoreas VM-målvakter

En presentation av Sydkoreas tre målvakter i VM 2006.

Lee Woon-Jae

Position: Målvakt 
Tröjnummer: 1
Födelse: 26 April 1973
Längd: 182 cm
Vikt: 88 kg
Klubb: Suwon Samsung (K-league)
Tidigare klubbar: Gwangju Sangmu (K-league)
Landskamper/Insläppta mål: 92 lkp/- 82 mål
Tidigare VM: 1994, 2002

Styrka: Positionsspelet, spelet med fötterna, kommunikationen
Svaghet: Spänst, snabbheten, räckvidden

Kommentar: Vid VM 2002 stod Lee samtliga matcher och har varit ohotad etta i målet efter VM. Fram till årsskiftet 2005/2006 hade Lee gått upp 5-6 kg i vikt, men numera verkar det som att Lee tränat bort lite av extra kilona inför VM. Lees starkaste sida är troligen positionsspelet där han är väldigt bra på att alltid stå rätt i målet. Men även vid luftdueller är Lee duktig och föredrar ofta att boxa bollen. Kommunikationen med backarna är också något som Lee klarar av med bravur. Däremot saknar Lee lite av den fysiska delen genom smidigheten, spänsten och snabbheten som många av dagens toppmålvakter har. Formen den här säsongen har dessvärre inte varit lika bra som vid VM 2002, men vid stora matcher brukar Lee ha en förmåga att kunna höja sig fler snäpp och i kombination med rutinen från 92 landskamper är Lee sten säker etta i målet.

Kim Young-Kwang

Position: Målvakt 
Tröjnummer: 21
Födelse: 28 Juni 1983
Längd: 184 cm
Vikt: 85 kg
Klubb: Chunnam Dragons (K-league)
Tidigare klubbar: -
Landskamper/Insläppta mål:
 5 lkp/- 2 mål
Tidigare VM: -

Styrka: Spänst, utkast, reflexer
Svaghet: Utrusningar, luftspelet, orutin

Kommentar: Kim kommer att gå in i VM som andramålvakt bakom Lee. Kim har sedan 2003 varit en given backup bakom Lee i landslaget. Det som Kim lever på i sitt målvaktsspel är hans fina fysik, tack vare smidigheten, spänsten och snabbheten som han klarar av många svåra situationer. Det som Kim behöver jobba mer med är att värdera vid vilka lägen han ska gå utanför straffområdet och när han inte ska. Det finns också vissa tveksamheter luftspelet. Den här säsongen inledde Kim med en knäskada men han har kommit igen starkt och formen är ganska bra. Orutinen i landslagssammanhang gör att det är en bit kvar till en ordinarie plats. 

Kim Yong-Dae

Position: Målvakt 
Tröjnummer: 20
Födelse: 10 November 1979
Längd: 189 cm
Vikt: 83 kg
Klubb: Seongnam Ilhwa (K-league)
Tidigare klubbar: Busan I.Park (K-league) 
Landskamper/Insläppta mål: 15 lkp/- 5 mål
Tidigare VM: -

Styrka: Fysiken, reflexer, 1 mot 1
Svaghet: Humörspelare, smidighet, dåligt psyke

Kommentar: Om inget oväntat händer kommer Kim att få rollen som tredjemålvakt under VM. Kim Yong-Dae har varit med landslaget från och till mellan åren 2002-2006. Det är mycket tackvare storleken som Kim är en sån skicklig målvakt då han är bra vid 1 mot 1 lägen och närspelet. Hans stora akilleshäl är den mentala biten då han efter ett billigt mål lätt tappar självförtroendet och bollarna fortsätter att slinka förbi. Säsongen 2005 var ett tungt år för Kim, men ett klubbyte till den här säsongen har varit ett lyft för Kim och hans Seongnam vann första delen av K-league med bara 9 insläppta mål på 13 matcher.

Dick Westin2006-05-15 16:55:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea