Lagbanner
Sydkoreanska legender – Hong Myung-Bo

Sydkoreanska legender – Hong Myung-Bo

Hong Myung-Bo var med sin pondus och auktoritet den som alla sydkoreanska spelare såg upp till. Ser man på Hongs meritlista förstår man vilken klasspelare han var och att han tillhör en av de absolut största i koreansk fotboll någonsin.

Hong Myung-Bo

Position: Försvarare
Föddes: 12 februari, 1969
Klubbar: Pohang Steelers, Bellmare Hiratsuka (Japan), Kashiwa Reysol (Japan), Los Angeles Galxy (USA)
Landskamper: 135 lkp/9 mål

Höjdpunkter

• 4 februari 1990, första landskampen mot Norge
• MVP i K-league 1992
• “Asian Football Confederation Defender of the Year” 1993
• ”Asian Club Player of the year” 1997
• MVP i J-league 1999
• Bronsbollen i VM 2002 (Tredje mest värdefulla spelare i hela VM)
• Uttagen i FIFA:s ”all star” lag i VM 2002
• 5 gånger inröstad i ”K-league Best Eleven member”
• Deltagit vid fyra VM; 1990, 1994, 1998 och 2002
• Flest landskamper genom tiderna för Sydkorea med 135 lkp
• Med på “FIFA:s Top 100 players” (en ranking där Pelé valt ut världens bästa 125 genom tiderna i en ceremoni som ägde rum, mars 2004)

Karriär

Den 12 februari 1969 i Sydkoreas huvudstad Seoul föddes en av de största inom sydkoreansk fotboll, Hong Myung-Bo. 1990 debuterade Hong för landslaget i en träningsmatch mot Norge och han gjorde så bra ifrån sig att det blev en plats i VM 1990 trots att han fortfarande spelade universitetets fotboll för Korea University. I VM 1990 var Hong som 21-åring ordinarie och spelade 90 minuter i samtliga matcher. Debuten i K-league kom 1992 för Pohang Steelers, det vill säga 2 år efter landslagsdebuten!

Redan första säsongen blev en succé för Hong med pris som MVP i K-league och inröstad i ”K-league Best Eleven member”. Säsongen efter så satte skador stopp för Hong och det blev endast 12 matcher och frågan var nu om Hong skulle kunna komma tillbaks till sin fina form från året innan. Det skulle visa sig att Hong inte hade några som helst problem att komma tillbaka från skadan och säsongerna efter fortsatte i ett segertåg för Hong med massor av utnämningar och priser.

Vid VM 1994 var Hong given i startelvan och han spelade samtliga tre matcher. Det var också efter VM 1994 som resten av världen började få upp ögonen för Hong sedan han visat upp ett bländande spel, samt att han gjort mål mot både Spanien och Tyskland. 1997 värvades Hong av den japanska klubben Bellmare Hiratsuka. Även i Japan blev det succé direkt och 1999 fick Hong utmärkelsen MVP i J-league. Säsongen 2000 blev Hong den förste koreanen och utlänningen att bli kapten för ett lag i J-league.

Många koreaner fick nog hjärtat i halsgropen år 2001 när Hong råkade ut för en allvarlig stressfraktur i foten. Skada gjorde att Hong missade större delen av säsongen och när han kom tillbaks ville formen inte riktigt koma tillbaks. Samtidigt valde Hong att flytta tillbaks till sin fösta proffsklubb i Korea Pohang Steelers i slutet av 2001. Det gick så långt att Guus Hiddink till och med petade Hong i några landslagssamlingar före VM och hade planer på att ställa Hong utanför truppen. Men lyckligtvis hittade Hong tillbaks till formen lagom inför VM och Hiddink tog med Hong till VM 2002 och väl där blev han utsedd till kapten när Hiddink valde att laget skulle byggas kring honom. 

I VM 2002 gjorde Hong troligen sina livs matcher där han som grädden på moset fick lägga den sista avgörande straffen i straffsparksläggningen mot Spanien i kvartfinalen som tog Korea till semifinal. Hans insatser belönades också med bronsbollen och en plats i FIFA:s ”all star” lag. Hong hade redan innan VM sagt att han hans karriär i landslaget skulle vara över efter VM, men trots succén så ville inte Hong ändra sig. 

Sin sista landskamp gjorde för Sydkorea gjorde han hösten 2002 då Brasilien kom på besök med sitt bästa lag i något som skulle bli en hyllningmatch till Hong Myung-Bo och en annan legend, Hwang Sun-Hong som även han skulle avsluta sin landslagskarriär med denna match. Matchen vann Brasilien knappt med 3-2 efter ett sent straffmål av Ronaldinho. 

Det som gjorde Hong till en av koreas bästa fotbollsspelare var främst pondusen och förmågan att behålla kylan och konsentrationen oavsett om det var träningsmatch eller en VM-semifinal, vilket också gjorde att han blev utsedd till kapten under större delen av sin karriär. Han hade även stora kvalitéer i det offensiva genom att snabbt ställa om från försvar till anfall genom långa precisa passningar. Hong klarade också av att läsa spelet väldigt bra och kunde på så sätt alltid ha rätt position vilket gav försvaret en trygghet.

I slutet av 2002 skrev Hong som den första koreanen på för den amerikanska klubben LA Galxy. Den första säsongen gick riktigt bra för Hong och han blev uttagen i den årliga ”all star” matchen. Efter den andra säsongen i LA Galxy så hade Hong bestämde sig för att han hade spelat sin sista säsong som fotbollsspelare och i slutet av 2004 höll han en presskonferens där han meddelade sitt beslut. 

Något som kan tyckas konstigt är att Hong aldrig spelade i Europa, men det har gått mycket rykten om att storklubbar bland annat att Liverpool skulle ha varit intresserade. Det som sägs ha varit problemet vid närmare förhandlingar var att Hongs klubbar inte varit intresserade av att sälja eftersom han var stommen i vilket lag han än spelade i.

I samband med att Dick Advocaat blev förbundskapten i oktober 2005 blev Hong utsedd till en av tre assisterande tränare. Med största sannolikhet kommer Hong att bli förbundskapten någon gång framöver för Sydkorea eftersom det är få spelare i Korea som har den erfarenheter som Hong bär på. Det är egentligen bara en tidsfråga innan Hong kommer att ta över förbundskaptensposten.

Dick Westin2006-05-16 19:37:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea