Lagbanner
Sydkoreas VM-försvarare
F.v. Lee Young-Pyo, Cho Won-Hee, Choi Jin-Chuel. Troligvis kommer dessa tre försvarare att att spela i startelvan i premiären den 13 juni mot Togo.

Sydkoreas VM-försvarare

En presentation av Sydkoreas åtta försvarare i VM 2006.

Lee Young-Pyo

Position: Vänsterback
Tröjnummer: 12
Födelse: 23 April 1977
Längd: 176 cm
Vikt: 68 kg
Klubb: Tottenham Hotspurs (Premier League)
Tidigare klubbar: PSV Eindhoven (Eredivisie), Anyang LG (K-league)
Landskamper/mål: 82 lkp/5 mål
Tidigare VM: 2002

Styrkor: Snabbhet, teknik, kondition
Svaghet: Svag fysiskt, skottet, långa krossbollar

Kommentar: Lee är helt given som vänsterback i startelvan och han kommer att få ett stort offensivt ansvar på vänsterkanten eftersom det inte finns något yttermittfältare framför honom. Lee hade en grym säsong med PSV 04/05, men har inte riktigt kunnat hålla samma höga nivå hos Tottenham den här säsongen. Men i några matcher har Lee visat att han verkligen är en duktig fotbollsspelare och att han i sina bästa stunder kan dribbla bort de flesta på kanten och få till fina inspel. Lee är väldigt duktig offensiv och spelar nästan mer som en yttermittfältare än ytterback. Defensiven är inte riktigt lika bra och det händer ibland att Lee ser nonchalant ut och gör lite lätta misstag. Lee måste vara i bra form för att Korea ska kunna få ett farligt anfallsvapen i honom och med tanke på att högerkanten inte är lika starkt kommer Lee få ett väldigt tungt ansvar.

Kim Dong-Jin

Position: Vänsterback 
Tröjnummer: 3
Födelse: 29 Januari 1982
Längd: 183 cm
Vikt: 74 kg
Klubb: FC Seoul (K-league)
Tidigare klubbar: -
Landskamper/mål: 32 lkp/2mål
Tidigare VM: -

Styrkor: Skottet, huvudspel, offensiv
Svaghet: Positionsspel, snabbhet, speluppfattning

Kommentar: Kims roll i VM kommer troligtvis att vara backup till Lee Young-Pyo om han skadar sig på vänsterbacksplatsen. Men Kim kan också spela på mittfältet ifall det skulle behövas men med största sannolikhet kommer Kim inte få någon speltid alls under VM i Tyskland eftersom han är klart sämre än Lee Young-Pyo och de tre ordinarie mittfältare. Offensivt är Kim duktigt och kan med sitt farliga skott ställa till problem för motståndarna, men när det kommer till defensiva har han stora brister och gör ofta många felbedömningar.

Kim Jin-Kyu

Position: Mittback 
Tröjnummer: 6
Födelse: 16 Februari 1985
Längd: 183 cm
Vikt: 83 cm
Klubb: Jubilo Iwata (J-league)
Tidigare klubbar: Chunnam Dragons (K-league)
Landskamper/mål: 20 lkp/3 mål
Tidigare VM: -

Styrkor: Huvudspelet, fysiken, skottet
Svaghet: Snabbheten, positionsspelet, markering

Kommentar: Kim är en lovande mittback som troligen kommer att spela i startelvan, men det är långt ifrån säkert. Brister på rutin gör nog att Advocaat kommer ta sig extra funderare om Kim verkligen är en man för startelvan. Kim har i sin spelstil stora likheter med Karl Svensson i IFK Göteborg med sitt rejäla fysiska spel och sitt starka huvudspel. Bristerna ligger i det taktiska och avsaknaden av rutin som gör att Kim inte har kylan vid avgörande situationer.

Choi Jin-Cheul

Position: Mittback 
Tröjnummer: 12
Födelse: 23 Mars 1971
Längd: 187 cm
Vikt: 77 kg
Klubb: Chonbuk Hyundai (K-league)
Tidigare klubbar: -
Landskamper/mål: 59 lkp/4 mål
Tidigare VM: 2002

Styrkor: Huvudspelet, tacklingar, passningsspelet
Svaghet: Ledarskapet, avvaktande, snabbheten

Kommentar: Choi är given som en av två mittbackar i startelvan under VM. Trots sin ålder (35 år) har Choi inte varit med i landslaget så väldigt länge. Det var först i VM 2002 som Choi fick sitt riktiga genombrott i landslaget, det var till och med osäkert om Choi skulle få en plats i startelvan från början eftersom Hiddink hade sina tvivel. Det som Choi saknar för att vara mittback är den naturliga ledarrollen som är viktigt för att styra ett försvar. I VM 2002 hade Korea en trebackslinje och det passade Choi bättre då Hong Myung-Bo tog tag i ledarrollen och styrde upp försvaret. Choi kompenserar de bristande ledaregenskaperna med sin spelskicklighet genom att läsas spelet bra och vara riktigt duktig på fasta situationer.

Kim Sang-Shik

Position: Mittback 
Tröjnummer: 18
Födelse: 17 December 1976
Längd: 184 cm
Vikt: 72 kg
Klubb: Seongnam Ilhwa (K-league)
Tidigare klubbar: Gwangju Sangmu (K-league)
Landskamper/mål: 38 lkp/2 mål
Tidigare VM: -

Styrkor: Konditionen, man-man markering, aggressiv
Svaghet: Positionsspelet, huvudspelet, passningar

Kommentar: Kim kämpar med Kim Jin-Kyu och Kim Young-Chul om den sista mittbacksplatsen. Troligtvis kommer Kim inte gå segrande ur den kampen utan får räkna med att vara avbytare. Från början är Kim defensivmittfältare men är omskolad till mittback, men är enligt många bättre som defensivmittfältare. Kim har varit med i landslaget lite från och till sedan 2003 men har spelet upp sig på slutet och var nog en av de sista som Advocaat valde in i VM-truppen. Kim lever på sin goda kondition och aggressivitet vilket gör honom till en plåga för motståndaren. Hans brister är det ojämna passningsspelet och spelförståelsen.

Kim Young-Chul

Position: Mittback 
Tröjnummer: 2
Födelse: 30 Juni 1976
Längd: 183 cm
Vikt: 81 kg
Klubb: Seonganam Ilhwa (K-league)
Tidigare klubbar: Gwangju Sangmu (K-league), Incheon Sangmu (K-league)
Landskamper/mål: 9 lkp/1 mål
Tidigare VM: -

Styrkor: Huvudspelet, passningsspelet, 1 mot 1
Svaghet: Positionsspelet, snabbheten, smidigheten

Kommentar: Kim är ny i landslagssammanhang sin ålder till trots och kom i systemet när Advocaat tillträde. Han är ganska välväxt för att vara koreansk back, men trots sin storlek faller han lite lätt i närkamper. Det som är Kim stora svaghet är att ha inte kan värdera situationer på rätt sätt, ganska ofta händer det att han tar felbeslut eller chansar, vilket leder till farligheter för motståndarna. Avsaknaden av rutin gör att Kim av allt att döma ser ut att då spendera VM på avbytarbänken.

Song Chong-Gug

Position: Högerback 
Tröjnummer: 22
Födelse: 20 Februari 1979
Längd: 175 cm
Vikt: 71 kg
Klubb: Suwon Samsung (K-league)
Tidigare klubbar: Busan I.Park (K-league), Feyenoord (Eredivisie)
Landskamper/mål: 49 lkp/3 mål
Tidigare VM: 2002

Styrkor: Spelförståelse, passningar, kondition
Svaghet: Positionsspel, krossbollar, skadebenägenhet

Kommentar: Song är en väldigt allround spelare som kan spela både försvarare och mittfältare. Det som gör honom så bra är speciellt hans blick för spelet och konditionen. Men även markeringsspelet, de få tillslagen och hans offensiva inställning gör att han blir ett bra vapen framåt. I VM 2002 spelade han yttermittfältare och gjorde det väldigt bra. Song har 3 säsongers erfarenhet av spel i Feyenoord vilket är mycket värdefullt i den europafattiga VM-truppen. Under sin tid i Holland gjorde Song bra ifrån sig och var ordinarie nästan hela tiden, men i slutet av säsongen 04/05 fick Song stora skadebekymmer och privata problem vilket gjorde att han valde att flytta hem till Korea och Suwon Bluewings och tyvärr fortsatte skadeproblem i Suwon under hela 2005. Trots att Song i princip är helt skadefri nu är han en bra bit ifrån den formen han hade i VM 2002 och under sin bästa tid i Feyenoord. Som det ser ut nu lutar det åt att Song kommer att få sitta på avbytarbänken i VM om han inte snabbt hittar tillbaks till sin tidigare form.


Cho Won-Hee

Position: Högerback 
Tröjnummer: 23
Födelse: 17 April 1983
Längd: 177 cm
Vikt: 73 kg
Klubb: Suwon Samsung (K-league)
Tidigare klubbar: Ulsan Hyundai (K-league), Gwangju Sangmu (K-league)
Landskamper/mål: 11 lkp/1 mål
Tidigare VM: -

Styrkor: Kondition, man-man markering, passningar
Svaghet: Krossbollar, speluppfattning, huvudspel

Kommentar: Cho intåg i landslaget kom när Advocaat tog över och Cho har imponerat ganska mycket på sin högerbacks plats då han fått chansen. Det mest troliga är att han får spela i startelvan eftersom Song inte ser ut att komma i form till VM. Det utmärkande med Cho är hans fysik, både styrkan och konditionen, men även markringsspelet. Bristerna finns ibland i passningsspelet då han inte värderar situationerna riktigt bra utan slår bort lite väl enkla bollar. Trots den goda fysiken och kämpa viljan, så kan det hända att det leder till att Cho ibland tar ut sig för mycket för tidigt i matchen och att han blir riktigt trött mot slutet av matcherna. Han är även skottvillig och försöker sig gärna på avslut när tillfälle ges.

Dick Westin2006-05-22 23:52:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea