Lagbanner
Sydkoreas VM-mittfältare

Sydkoreas VM-mittfältare

En presentation av Sydkoreas sex mittfältare i VM 2006.

Park Ji-Sung

Position: Offensivmittfältare
Tröjnummer: 7
Födelse: 25 Februari 1981
Längd: 175 cm
Vikt: 72 kg
Klubb: Manchester United (Premier League)
Tidigare klubbar: PSV Eindhoven (Eredivisie), Kyoto Purple Sanga (J-league)
Landskamper/mål: 58 lkp/5 mål
Tidigare VM: 2002

Styrkor: Explosivitet, teknik, passningar
Svaghet: Svag fysiskt, skottet, lite för osjälvisk

Kommentar: Säsongen 04/05 var troligtvis Parks bästa i karriären med semifinal i CL och ligaguld med PSV i Holland. Efter succén i PSV köpte United honom sommaren 2005 och trots att många tvivlade på att Park skulle få spela något har han fått mycket speltid och även presterat ganska bra den här säsongen, framförallt har han bidragit med många målgivande passningar. I VM är Park Ji-Sung Sydkoreas viktigaste spelare och är motor till större delen av anfallsspelet. Till vardags i United spelar Park som yttermittfältare men i landslaget är det mest troliga att Advocaat fortsätter att använda Park som offensivmittfältare för att fördela passningar till anfallarna, men även göra egna försökt att bryta sig igenom motståndarnas försvarslinje. När Park har en av sina bättre dagar är han otroligt svårstoppad och kan med sina tempoväxlingar och teknik ta sig förbi även de bästa försvararna i världen. Dessvärre är Parks fysiska styrka lite dålig och det händer relativt ofta att han går i backen för väldigt lite, men det leder desto bättre till frisparkar för Korea. Skottet kan också bli bättre då han ofta gör sina mål i straffområdet nära mål.

Kim Do-Heon

Position: Offensivmittfältare
Tröjnummer: 8
Födelse: 14 Juli 1982
Längd: 175 cm
Vikt: 73 kg
Klubb: Seongnam llhwa (K-league)
Tidigare klubbar: Suwon Bluewings (K-league)
Landskamper/mål: 30 lkp/4 mål
Tidigare VM: -

Styrkor: Passningar, kondition, skottet
Svaghet: Ojämn, psyket, snabbhet

Kommentar: Kim kommer att agera backup bakom Park Ji-Sung i VM och kommer därför sannolikt inte att få någon speltid. Kims styrkor finns helt klart mer i offensiven än defensiven och han är en av få spelare i truppen som klara av att vara spelfördelare. Hans passningar håller oftast hög klass med både fart och precision. I allmänhet har han väldigt bra tillslag på bollen och är duktig på, frisparkar, skott, krossbollar och hörnor.
Det stora problemet för honom är hans ojämna nivå, väldigt ofta kan han falla ur matchen och vara helt osynlig. Trots 30 landskamper saknar Kim rutin från stora mästerskap och jag tvivlar starkt på att Kim skulle klara av att ta över Park Ji-Sungs roll på mittfältet ifall om Park skadar sig.

Lee Eul-Yong

Position: Defensivmittfältare
Tröjnummer: 13
Födelse: 8 September 1975
Längd: 182 cm
Vikt: 70 kg
Klubb: Trabzonspor (Turkcell Süper Lig)
Tidigare klubbar: Korea Railroad (K2-league), Gwangju Sangmu (K-league), Bucheon SK (K-league), FC Seoul (K-league)
Landskamper/mål: 45 lkp/2 mål
Tidigare VM: 2002

Styrkor: Frisparkar, aggressiv, passningar
Svaghet: Snabheten, humöret, man-man markering

Kommentar: Lee är nästan lika given som Park Ji-Sung i startelvan och kommer att spela som en av två defensiva mittfältare. Lee kan utan problem också spela som ytterback eller yttermittfältare vilket märks i hans spel som centralmittfältare då han gärna drar sig ut mot kanterna ju längre matcherna lider. De positiva kvalitéerna hos Lee är han har en stark defensiv med sitt hårda spel sin storlek till trots. Hans dåliga humör kan ställa till det för sig själv ibland med vårdslösa tacklingar och dueller. I det offensiva har han väldigt fina passningar trots att de ibland saknar fart. Frisparkar är en av hans starkaste sidor, men skottet i allmänhet är inte speciellt märkvärdigt. Lee måste liksom hela mittfältet vara i form för att få ett fungerande anfallsspel.

Kim Nam-Il

Position: Defensivmittfältare
Tröjnummer: 5
Födelse: 14 Mars 1977
Längd: 180 cm
Vikt: 75 kg
Klubb: Suwon Bluewings (K-league)
Tidigare klubbar: Chunnam Dragons (K-league), Excelsior (Eredivisie)
Landskamper/mål: 64 lkp/2 mål
Tidigare VM: 2002

Styrkor: Passningar, kondition, aggressivitet
Svaghet: Skadebenägen, teknik, krossbollar

Kommentar: Den tredje solklara länken i mittfältet är Kim Nam-Il. Kim gjorde riktigt bra insatser i VM 2002 och han kommer att bli en viktig kugge även i VM i Tyskland. Hans spelstil är väldigt fysisk och han älskar täta jämna matcher där det smäller i varje närkamp. Med åren har han tappat lite i snabbhet och smidighet, men det kompenserar han med bra man-man markering, ett starkt huvudspel och väldigt välutvecklat passningsspel. För motståndarna är han väldigt jobbig att möta eftersom han är aggressiv och har en enorm vilja. Han har väldigt bra tryck i skotten, men tyvärr är precisionen inte lika bra. Inför VM har Kim haft en del skadeproblem, men han måste vara friskt och vara i bra form om Korea ska ta sig långt eftersom alternativen på bänken inte är i närheten av Kims klass.

Baek Ji-Hoon

Position: Defensivmittfältare
Tröjnummer: 15
Födelse: 28 Februari 1985
Längd: 175 cm
Vikt: 67 kg
Klubb: FC Seoul (K-league)
Tidigare klubbar: -
Landskamper/mål: 10 lkp/0 mål
Tidigare VM: -

Styrkor: Kondition, ledaregenskaper, skottet
Svaghet: Spänst, huvudspel, svag fysiskt

Kommentar: Baek är tillsammans med Park Chu-Young yngst i VM-truppen, båda är födda 1985 men Baek är några månader äldre. Efter att Advocaat tagit över landslaget har Baek fått göra sina första landskamper och gjort ganska bra ifrån sig, han har till och med blivit en av Advocaats absoluta favorit spelare i landslaget. Det som kännetecknar Baek är att han är en tvåvägsspelare på mittfältet med god kondition och en ledargestalt som troligtvis kommer att bli en framtida kapten. Även passningarna och skottet håller hög kvalité. Svagheterna är liksom för de flesta koreaner i första hand fysiken, Baek behöver lägga på sig några kilo muskler för att klara internationell fotboll. Det kommer inte att bli någon plats i startelvan eftersom orutinen lyser igenom för mycket, men det kan bli något enstaka inhopp för Baek i VM.

Lee Ho

Position: Defensivmittfältare
Tröjnummer: 17
Födelse: 22 Oktober 1984
Längd: 182 cm
Vikt: 76 kg
Klubb: Ulsan Hyundai (K-league)
Tidigare klubbar: -
Landskamper/mål: 9 lkp/0 mål
Tidigare VM: -

Styrkor: Positionsspelet, kondition, viljan
Svaghet: Skottet, teknik, huvudspel

Kommentar: Lee är en nykomling i landslaget som fått förtroende sedan Advocaat tog över tränarposten. Med tanke på att Lee är korean är han ganska välväxt och stor vilket gör att han står sig bättre fysisk i tuffa matcher med mycket dueller. Lee har inte några direkta svaga eller starta sidor utan är en allrond spelare som gör det han ska göra. Ska Lee spela från start i VM måste Kim Nam-Il eller Lee Eul-Yong bli skadade och skulle så bli fallet står det mellan Lee och Baek vem som får ta den platsen. I kampen mellan dem vem som tar platsen är hugget som stucket. Annars kommer det sannolikt att bli något enstaka inhopp för Lee i VM. 

Dick Westin2006-05-25 22:05:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea