Sydkorea – Bosnien.H 2-0

Sydkorea stod för en stark insats i mötet mot Bosnien, speciellt andra halvlek var väldigt bra från Koreas sida med många vassa målchanser. Om effektiviteten bara varit bättre hade siffrorna vart större. Målen gjordes av Seol Ki-Hyeon och Cho Jae-Jin.

Sydkorea – Bosnien-Hercegovina 2-0 (0-0)
1-0 (50 min) Seol Ki-Hyeon
2-0 (94 min) Cho Jae-Jin (Park Chu-Young)

Domare: Yim Yau Cheung
Publik: 64 836, Seoul World Cup Stadium.

Inledning

Startelvan som matchades idag mot Bosnien är i stora drag den startuppställning som kommer att spela mot Togo i VM premiären den 13 juni. Samtliga fyra nyckelspelare Park Ji-Sung, Lee Eul-Yong, Lee Young-Pyo och Kim Nam-Il som missade matchen mot Senegal var tillbaka i startelvan. Trots att Kim Nam-Ils medverkan varit högst osäker dagarna före matchen med anledning av en ryggskada valde Advocaat ändå att spela med Kim.

Återigen fick Lee ta plats i målet och det ser allt mer ut som om att Advocaat vill att Lee ska stå samtliga träningsmatcher för att han ska få maximal matchträning inför VM. I försvaret var det en liten skräll att Kim Young-Chul fick spela mittback till förmån för den lojale Choi Jin-Cheul, men desto mer väntat var det att Lee Young-Pyo skulle ta över vänsterbacks platsen från Kim Dong-Jin. Mittfältet fick nu sin bästa möjliga uppsättning när Park Ji-Sung, Kim Nam-Il och Lee Eul-Yong var tillbaka i spel. Däremot fick anfallet vara intakt från tisdagens match med Ahn, Seol och Lee Chun-Soo, där framförallt Seol och Ahn behöver göra bra insatser för att vara säkra på en ordinarie plats mot Togo. Med ett nästan toppat lag förväntades nu ett bra spel, genom ett rörligt fungerande mittfält som klarar av att hålla i boll och leverera bra passningar till anfallarna.

Direkt efter avspark tar Sydkorea tag i spelet och 2 minuter in i matchen tvingas Bosniens målvakt Romeo Mitrovic tippa Lee Chun-Soos frispark över ribba. Under de första 15-20 minuterarna av matchen forcerar Korea kraftigt och Bosnierna blir rejält tillbakapressade och kommer knappt över halva plan. I den 20:e minuten får Ahn på ett bra skott som går lågt och vållar vissa problem för Mitrovic i målet. Några minuter senare stormar Lee Chun-Soo och Park Ji-Sung fram på Koreas vänster kant där Lee till slut finner Park med en perfekt passning strax innanför straffområdet i en något sned vinkel, men precis i skottögonblicket hinner en försvare upp och täcker Parks skott.

I momentet efter kontrar Bosnien snabbt vilket gör att de Koreanska försvararna inte hinner riktigt med och Admir Vladavic får ett bra läge till vänster i straffområdet och får iväg ett hårt lågt skott som är på väg in mot bortre stolproten, men Lee får fingertopparna på bollen och räddar till hörna. I matchens 38:e minut presenterar sig Seol genom att få på ett lågtskott med vänstern någon meter innanför straffområdet som Mitrovic klarar till hörna. Halvlekens sista chans går till Korea på en frispark från ca 30 meter, där mittbacken Kim Jin-Kyu väljer att gå på kraft och trots att skottet troligen är matchens hårdaste hjälper det inget när det går 2 meter utanför. Det laget som har kontrollen över händelserna i första halvlek är utan tvekan Sydkorea. Bollinnehavet är väldigt stort för Korea, men de sista avgörande passningarna är för slarvigt slagna och söks ofta för tidigt vilket gör att resten av laget inte hinner följa med upp i planen.

Endast minuterar in i andra halvlek under några sekunder blir Park Ji-Sung helt fri med Mitrovic och flera Bosniska försvarare flyger snabbt på Park som faller och vill ha straff, men domaren väljer att inte blåsa straff vilket var ett bra beslut. I den 50:e minuten iscensätter Park Ji-Sung ett anfall genom att spela ut bollen till Lee Chun-Soo på högerkanten som driver längs sidlinjen och slår ett perfekt inlägg in i straffområdet där Ahn står och får på en riktigt dålig träff som målvakten släpper en retur som Seol kan nicka in 1-0 från nära håll. Hur Ahn kan missa att göra mål på första läget är en gåta, men värre skulle det bli. Ungefär 60 minuter in i matchen slår Lee Chun-Soo ett kalas inlägg återigen till Ahn som helt utan bevakning, fri med målvakten lyckas att få bollen mitt på honom till en hörna.

Bosniens bästa målchans under matchen kommer i den 73 minuten då kommunikationen mellan Kim Jin-Kyu och Kim Sang-Shik brister totalt och bollen studsar fram till Mladen Bartolovic mitt i straffområdet, men han kan inte hålla nerverna i styr utan skjuter bollen utanför. I den fjärde tilläggsminuten hittar Park Ji-Sung återigen rätt med en passning denna gång till inhopparen Park Chu-Young som iskallt tar ner bollen och serverar Cho Jae-Jin som behärskat kan rulla in 2-0 vid sidan av en chanslös Mitrovic i målet. Minuten efter målet blåser domaren av matchen.

Analys

Det man snabbt kan konstatera när matchen är slut är att det var ett helt annat Sydkorea på planen idag än i matchen mot Senegal. Det stora problemet löstes till stora delar i och med trion Park Ji-Sung, Kim Nam-Il och Lee Eul-Yong spelade från start på mittfältet. Samtliga vågade hålla i och vårda bollen för att sedan leverera en enkelt passningen eller om det saknades spelalternativ så tog man självklart egna löpningar med boll för att kunna hitta andra alternativ. Det som dock var lite oroande var att det slogs väldigt många långbollar på forwards och visserligen fungerade det ganska bra idag, men det beror nog till stor del på att de Bosniska försvararna inte var de allra skickligaste på att läsa spelet. I VM kommer både Frankrike och Schweiz att ha försvarare som är både stora och skickligare på att läsa spelet. Att försöka bygga ett spel på långa höjdbollar kommer utan tvekan att bli väldigt svårt. Istället borde man spela bollen mera efter marken och försöka sig på ett snabbare passaningsspel eftersom många av spelare är väldigt explosiva och snabba på små ytor.

I försvaret såg det helt okej ut, men situationen som uppstod i andra halvlek får inte hända, när Kim Jin-Kyu och Kim Sang-Shik gick på samma boll och krockar med varandra. Om det istället hade varit Henry eller Frei som fått det där läget hade skottet sannolikt suttit i nättaket. En ledargestalt behövs verkligen där bak och den förefaller mest naturligt att fala på Choi som är äldst i truppen. Hela mittfältet gör en väldigt stark insats, Park Ji-Sung med sina passningar och riviga spel, men framförallt Lee Eul-Yong som nästan aldrig tappade boll och hans passningar satt som klistrad på foten hos medspelarna. Anfallsmässigt gjorde Lee Chun-Soo en väldigt stark insats och det syntes att han har självförtroende och hela tiden vill ha boll för att kunna utmana. Däremot måste nog Ahn ta en funderare på hur man gör mål eftersom han verkar ha glömt bort det. De två lägen hade missade idag får man bara inte missa helt enkelt, visst är det bra att han löper i rätt ytor och skapar läget med gör man inte mål är det ingenting värt. Seol såg blek ut till en början men efter att han gör 1-0 spelar han upp sig och gör till slut en bra insats.

Om Sydkorea haft bättre avslutare skulle matchen utan tvekan snarare ha slutat 4-0 eller 5-0. Jag är ganska säker på att Advocaat skulle offra både det ena och det andra för att få en riktigt målskytt av rang. Men han får testa sig fram och vem vet, kanske kliver någon av anfallarna fram i VM när det som mest behövs och smäller dit några mål. Åter till matchen och något man inte får glömma med dagens möte är att Bosnien är ett sämre lag än Senegal och trots att man vann med 2-0 så krävs det ännu bättre spel framöver med tanke på hur motståndet ser ut i VM.