Lagbanner
Sydkoreas VM-anfallare
Får 20 årige Park Chu-Young sitt internationella genombrott i VM?

Sydkoreas VM-anfallare

En presentation av Sydkoreas sex anfallare i VM 2006.

Ahn Jung-Hwan

Position: Centralanfallare
Tröjnummer: 9
Födelse: 27 Januari 1976
Längd: 177 cm
Vikt: 71 kg
Klubb: MSV Duisburg (Bundesliga)
Tidigare klubbar: Busan I.Park (K-league), AC Perugia (Serie A), Shimizu S-Pulse (J-league), Yokohama F Marinos (J-league), FC Metz (Ligue 1)
Landskamper/mål: 57 lkp/16 mål
Tidigare VM: 2002

Styrkor: Tekniken, oförutsägbar, huvudspelet
Svaghet: Fysisk stryka, ojämn, defensiven

Kommentar: När det stod klart att Lee Dong-Guk skulle missa VM på grund av skada blev Ahn nästan självskriven som centrallanfaller i startelvan. Trots en stormig säsong med klubbyte i januari och begränsat med speltid sattsar Advocaat troligtvis på Ahn eftersom konkurrensen är ganska svag på den centralla platsen i anfallet. Det som tidigare har varit Ahns styrkor, snabbheten, explosiviteten och smidighet har försvunnit en del med åren och numera får Ahn istället förlita sig på sina luriga dribblingar och sin teknik på små ytor. Något som alltid varit en svaghet i Ahn spel är hans fysik, i de flesta dueller väger han väldigt lätt, vilket brukar sluta med att han ligger på marken. Skottet har alltid varit en av Ahns starkare sidor då han har styrka, precision och även snabbt kommer till avslut. Eftersom Sydkorea ofta har problem med målskyttet krävs det att Ahn kommer i form lagom till VM eftersom han med sin aviga spelstil kan ställa till stora problem för motståndarna.

Cho Jae-Jin

Position: Centralanfallare
Tröjnummer: 19
Födelse: 9 September 1981
Längd: 185 cm
Vikt: 81 kg
Klubb: Shimizu S-Pulse (J-league)
Tidigare klubbar: Suwon Samsung (K-league)
Landskamper/mål: 18 lkp/4 mål
Tidigare VM: -

Styrkor: Huvudspelet, fysisk stark, passningar
Svaghet: Tekniken, smidighet, förutsägbar

Kommentar: Cho har varit bofast i landslaget sedan 2004 och har en starkt vår säsong bakom sig med många mål i J-league. Utan tvekan är Cho den som är bäst i huvudspelet i den koreanska truppen till VM. Han är också en av de fysiskt starkaste i laget och är alltid ett farligt vapen vid frisparkar och hörnor. Även trycket i skotten är bra hos Cho, men precisionen kan variera en hel del. Cho är den mest utpräglade taget spelare i laget och är duktig på att hålla i bollen och spela bollen vidare. Däremot är han väldigt förutsägbar och gör sällan oväntade saker. Det händer även att han jobbar hem för lång ner på egen planhalva när motståndarna har bollen vilket leder till att han ligger en bra bit efter när Korea ska kontra. Sannolikt kommer Cho få spendera mest tid på bänken i VM, men skulle Ahn visa sig vara helt ur slag kan Cho få räkna med speltid. 

Park Chu-Young

Position: Centralanfallare/Ytteranfallare
Tröjnummer: 10
Födelse: 10 Juli 1985
Längd: 182 cm
Vikt: 74 kg
Klubb: FC Seoul (K-league)
Tidigare klubbar: -
Landskamper/mål: 15 lkp/5 mål
Tidigare VM: -

Styrkor: Teknisk, skottet, följsam
Svaghet: Svag fysiskt, defensiva arbete, nonchalant

Kommentar: Park Chu-Young är den största talangen Sydkorea fått fram på många år. Efter att karriären gått spikrakt uppåt med priser och utnämnelser under 2004 och 2005 har 2006 hittills varit ett blandat år för Park. Målproduktionen i klubblaget har varit trög, medan i landslaget har målen trillat in på löpande band. Park kan spela både som central- och ytteranfallare, men han är absolut ingen targetplayer utan i första hand en djupledslöpare. De starka sidor hos Park är hans goda bollbehandling och följsamhet som gör det svårt får motståndaren att ta bolen av honom. Även tekniken är bra och hans skott är ofta farliga och oannonserade vilket kan överraska många målvakter. Liksom de flesta spelarna i Korea väger Park lätt i närkamperna och han har ofta problem i fysiska matcher. Det som ändå främst kännetecknar Park är att han är den som brukar sätta sina målchanser när lägen dyker upp tillskillnad från många andra anfallare i truppen. Det är svårt att spekulera i om Park får en plats i startelvan eller inte, men jag skulle ändå tippa Park får en plats i startelvan till vänster i anfallet.

Lee Chun-Soo

Position: Ytteranfallare
Tröjnummer: 14
Födelse: 9 Juli 1981
Längd: 172 cm
Vikt: 64 kg
Klubb: Ulsan Hyundai (K-league)
Tidigare klubbar: Real Sociedad (Primera Division), Numancia (Primera Division)
Landskamper/mål: 59 lkp/7 mål
Tidigare VM: 2002

Styrkor: Explosivitet, frisparkar, passningar
Svaghet: Huvudspelet, humöret, svag fysiskt

Kommentar: Lee Chun-Soo hade en fantastisk höst 2005 och succén har fortsatt under våren 2006. Lee är den anfallaren som kan vara säkrast på en plats i startelvan, troligtvis till höger i anfallet. För en storväxt försvare är Lee rena mardrömmen då han är explosiv, snabb och har en enormt bra kondition. Tekniskt är Lee bland de bättre i laget och han gillar att utmana sina försvare och kommer ofta runt dem och lyckas få till bra inlägg eller om han går inåt i plan brukar han kunna få på bra skott. Lee klara av att både passa och skjuta med båda fötterna. Något han förmodligen är bäst på i landslaget är frisparkar, han kan både gå på kraft och känsla. Ofta ser man att Lee springer och jobbar oerhört mycket över stora delar av planen vilket visar på vilken enorm kondition han har. Det som Lee behöver förbättra är främst huvudspelet, men framförallt humöret. Lee kan ganska lätt tappa humöret och börja klaga på domaren om det är något domslut han inte gillar eller om motståndaren gör något fult som inte upptäcks. 

Seol Ki-Hyeon

Position: Ytteranfallare
Tröjnummer: 11
Födelse: 8 Januari 1979
Längd: 184cm
Vikt: 73 kg
Klubb: Wolverhampton Wanderers (The Championship)
Tidigare klubbar: Royal Antwerpen (Jupiler League), Anderlecht (Jupiler League)
Landskamper/mål: 63 lkp/12 mål
Tidigare VM: 2002

Styrkor: Huvudspelet, dribblingar, skottet
Svaghet: Psyket, ojämn, explosivitet

Kommentar: Seol Ki-Hyeon har haft en riktigt tung säsong i Wolves, med extremt lite speltid. Efter juluppehållet har Seol knappt spelat en match från start. Som spelare är Seol väldigt ojämn och blandar väldigt ofta bra och dåliga insatser. Man kan aldrig riktigt veta var man har honom och oftast har Seol bara två lägen. Antingen är han kung på planen och dominerar eller så är han sämst på planen och gör allt fel. Accelerationen är ganska långsam hos Seol men får han bara upp farten kan det gå riktigt fort, men nuförtiden gör han inte lika många djupledslöpningar som tidigare i karriären. När han försöker att utmana gör han det gång på gång alldeles för svårt för sig själv vilket många gånger leder till att han dribblar bort både sig själv och motståndaren, men när han är i form och på humör kan dribblingarna sitta klockrent. Om Seol ska få en plats i startelvan krävs det att han presterar i matcherna före VM och visar att han hittat tillbaks till gammal form. Det troliga är ändå att Seol får nöja sig med en plats på bänken, men blir det skador eller byten är han sannolikt först på väntelistan.

Chung Kyung-Ho

Position: Ytteranfallare
Tröjnummer: 16
Födelse: 22 Maj 1980
Längd: 179 cm
Vikt: 71 kg
Klubb: Gwangju Sangmu (K-league),
Tidigare klubbar: Ulsan Hyundai (K-league)
Landskamper/mål: 39 lkp/6 mål
Tidigare VM: -

Styrkor: Explosiviteten, teknik, aggressiv
Svaghet: Huvudspelet, passningar, humöret

Kommentar: Chung har varit given i landslaget sedan 2003 och är den som imponerade mest under turnén i januari och februari i år. Hans spelstil är väldigt aggressiv och följsam vilket gör honom till en plåga för motståndarna. De första stegen har Chung en enorm explosivitet och är många gånger före sin motståndare vid korta löpningar. När Chung har bollen föredrar han att försökta dribbla sig igenom och med sin skickliga bollkontroll gör det att det många gånger lyckas. Det som kan förbättras är passningar spelet som ofta är slarvigt, även huvudspelet är en akilleshäl för Chung. Skottet håller vanligtvis hög kvalité både i styrka och precision. Chung får rikta in sig på att sitta på avbytarbänken, men skulle spelet låsa sig är han en bra joker att sätta in som kan röra runt en hel del i motståndarnas försvar.

Dick Westin2006-05-31 21:07:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea