Lagbanner
Slutbetyg: Sydkorea

Slutbetyg: Sydkorea

Vad fungerade bra respektive dålig i Sydkorea under VM? Vilka spelare gjorde bra ifrån och vilka presterade sämre? Här följer ett slutbetyg och statistik på hur Sydkoreas VM har varit.



Lagbetyg

Betyg Kommentar
 Målvakt ΘΘΘ  Lee i målet är den som varit stabilast av alla koreaner under VM. Nått enstaka misstag har det blivit men annars har han radat upp svettiga räddningar. I matchen mot Frankrike var han helt outstanding.
 Försvaret ΘΘ  Försvaret har skiftat mellan en trebackslinje och en fyrbackslinje. Ingendera fungerade speciellt bra. Alldeles för många och enkla misstag gjordes, framförallt av Kim Young-Chul och Kim Sang-Shik. Den enda som höll någorlunda VM-klass av försvararna var Lee Young-Pyo som stundtals försökte med offensiva utflykter, men tyvärr för sällan. Choi Jin-Cheul som skulle vara den stabilaste i försvaret såg i de två sista gruppspelsmatcherna darrig och osäker ut. Han gick bort sig och missade enkla rensningar. Även Kim Jin-Kyu gjorde en svag insats och såg nonchalant ut vid flera tillfällen. En klar ledargestalt med pondus saknas verkligen i backlinjen.
 Mittfältet Θ  Den lagdel som på pappret såg starkast ut och skulle vara Koreas triumfkort i VM. Tyvärr blev det tvärtom den sämst fungerande lagdelen med Lee Ho och framförallt Lee Eul-Yong som underpresterade rejält. Samtliga mittfältare såg väldigt loja och tröga ut. Det var i princip bara Park Ji-Sung som försökte ta löpningar och utmana, men han lyckades inget vidare. Kim Nam-Il skulle ta det defensiva ansvaret på mittfältet och agera vattenbärare. Men även han gjorde en svag insats och den aggressivitet och vilja han hade i VM 2002 var försvunnen. 
 Anfallet ΘΘ  Hela anfallsspelet byggdes i princip på försvaret skulle sätta långa bollar på Cho Jae-Jin som i sin tur skulle skarva vidare bollen till den andra anfallaren och mittfältarna eller så skulle han själv försökta ta ner den. Cho gjorde så gott han kunde och trots att han vann en hel dueller fanns det ingen som kunde plocka upp bollarna han lyckades skarva vidare. Lee Chun-Soo som hade den andra anfallsplatsen sökte sig ofta ut mot kanterna för att utmana motståndarna för att få till inlägg eller dribbla sig förbi. Det gick sådär för Lee, men han försökte verkligen och de gånger han lyckades blev det ofta målchanser. Ahn som många trodde skulle få starta fick hoppa in i slutskedet av matcherna och lyckades ganska ofta ställa till oreda för motståndarna. Seol försökte utmana den korta tid han fick spela och gjorde det rätt bra. Talangen Park Chu-Young fick även han lite speltid och gjorde tyvärr en riktigt usel insats, till stor del berodde det på att han fick spela på mittfältet.
 Förbundskapten ΘΘ  Dick Advocaat taktik med en 3-5-2 uppställning kan verkligen ifrågasättas. Advocaat valde helt att gå ifrån det tidigare koreanska spelsättet med snabba omställningar och mycket löpningar. Istället satsade han på en mer europeisk spelstil där anfallsspelet 9 gånger av 10 gick ut på att slå långa bollar mot Cho Jae-Jin. Visst har Cho talang i huvudspelet, men att ändra så radikalt till en sån här taktik fungerar inte. Det tar väldigt lång tid att försöka lära sig en ny taktik som man aldrig tidigare provat på. Att Advocaat valde att bänka både Ahn och Seol från start i samtliga matcher är också ett märkligt beslut. Både två har mycket erfarenhet och finesser som behövdes i ett uddlöst Korea. Hade Advocaat valt att bygga vidare på det "snabba" spelet som Korea hade i VM 2002 och låtit Ahn och Seol fått mer speltid skulle Sydkorea haft ett betydligt bättre spel i VM.


Matchstatistik

  Togo Frankrike Schweiz Snitt/match
Skott mot mål 16 5 15 12
Skott på mål 6 2 8 5.3
Hörnor 3 2 6 3.7
Offside 2 4 3 3
Gula kort 2 2 5 3
Bollinnehav 64% 48% 54% 55.3%


Spelarbetyg

 Målvakter Betyg Mål Assist GK SPM MOTM Speltid
 Lee Woon-Jae ΘΘΘ           270 min
 Kim Young-Kwang -           0 min
 Kim Yong-Dae
-      
    0 min
 Försvarare              
 Lee Young-Pyo ΘΘ           242 min
 Kim Dong-Jin ΘΘ     1 1   180 min
 Kim Jin-Kyu ΘΘ     1 1   135 min
 Choi Jin-Cheul ΘΘ     1     270 min
 Kim Young-Chul Θ     1     180 min
 Kim Sang-Shik Θ           30 min
 Cho Won-Hee -           0 min
 Song Chung-Gug ΘΘ   1       90 min
 Mittfältare              
 Kim Nam-Il ΘΘ           203 min
 Lee Eul-Young Θ       1   112 min
 Lee Ho Θ     1     248 min
 Kim Do-Heon -           0 min
 Baek Ji-Hoon -           0 min
 Park Ji-Sung ΘΘ 1     3  1 270 min
 Anfallare              
 Seol Ki-Hyeon ΘΘ           70 min
 Ahn Jung-Hwan ΘΘΘ 1   1 4  1 92 min
 Cho Jae-Jin ΘΘ   1   2   262 min
 Lee Chun-Soo ΘΘΘ 1   2 4   251 min
 Chung Kyung-Ho -           0 min
 Park Chu-Young Θ     1     65 min

GK = Gult kort
SPM = Skott på mål
MOTM = Man of the match


Betygskala

ΘΘΘΘΘ – Världsklass
ΘΘΘΘ – Mycket bra
ΘΘΘ – Bra
ΘΘ – Godkänd
Θ – Underkänd


Dick Westin2006-06-30 14:15:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea