Lagbanner
Visma Arena, 2020-07-08 19:00

Öster - Örgryte

Inför: Ryssland - Sydkorea

Inför: Ryssland - Sydkorea

De senaste tre VM premiärerna (2002,2006,2010) har slutat med segrar, kan Sydkorea förlänga den sviten? Ska vi tro spelbolagen blir det inte så. Tittar vi på pappret och ser till lagens formkurvor, indikerar det klar fördel Ryssland. Lagen möttes så sent som november förra året då Ryssland segrade med 2-1 på neutral mark.

Sett till de två träningsmatcherna inför VM finns det väldigt mycket frågetecken hos Sydkorea. Förlust med 0-1 mot Tunisen på hemmaplan i Seoul och även förlust 0-4 mot Ghana på träningscamp i USA.

Sydkorea spelar enligt formationen 4-2-3-1 .

Målvaktsspelet är en svag punkt i Korea. Högst sannolikt blir det Jung som vaktar målvakt, precis som förra VM. Jung är visserligen storväxt, men mycket mer positivt finns inte att säga. Beslutsamhet och kommunikation är hans stora svagheter. Lägg där till att han bjuder på tavlor titt som tätt, så är det märkligt att han får behålla sin startplats. Det säger väl mer om återväxten och bredden på målvaktssidan i Korea.

Försvaret är den lagdel som är mest orutinerad hos Korea och där startplatserna är mest ovissa. Även småskador på vissa spelare gör det osäkert enda fram till matchstart hur fyrbacklinjen ska formeras. Är alla friska så bör ändå Hong JH och Kim YG bilda mittlås.

På mittfälttet är det Ki SY som ska dirigera och sätta tonen för resten av laget med sin resoluta beslutsamhet och inställning.  Ki har en oerhört viktigt roll då han ska lugna ner spelet och hålla i bollen vid rätt tillfällen så Korea kan flytta fram sina positioner. Senaste matcherna inför VM har han tyvärr presterat på den nivå som behövs.

Något som också  oroar är Sydkoreas svaga offensiv, det finns spelare med kvalitéer men de riktigt vassa målchanserna uteblir. De senaste åren har Sydkorea haft väldigt svårt med målproduktionen, bitvis har det skapats en del målchanser men effektiviteten är riktigt usel.  

Den som får spela på anfallspositionen blir troligtvis Park CY trots minimalt med speltid senaste säsongen. Närmast bakom i kön finns den storväxte Kim SW som är en riktigt boxspelare, med bra huvudspel och skott.

Styrkorna i Korea är kantspelet där Son Heung-Min och Lee Chung-Young kommer husera på var sin kant. Båda spelarna har genombrottskraft  och behöver få mycket boll att jobba med. Kampen på det centrala mittfältet är en svaghet i Korea och rimligtvis kommer de förlora den i sina VM matcherna och därför blir kantspelet nyckel för att kunna hota och ta sig fram offensivt.

Ska Korea få med sig poäng efter avklarad premiär måste det bitvis naiva oförsiktiga chansspelet som straffat sig flertalet gånger senaste matcherna försvinna, och ersättas av ett klart mognare och cynisk tänk främst i värderingar av passningsspelet.


TV-tider:  Tisdag 17 juni - SVT 1 - 23:00 (Staffan Lindeborg & Markus Johannesson)
Avspark: 24:00
Arena: Arena Pantanal, Cuiaba
Domare: Nestor Pitana, Argentina

Tips: Ryssland kommer gå segrande med 2-1.
 

Dick Vestindvy.vestin@gmail.com 2014-06-17 01:47:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea