Stora Valla, 2020-07-07 19:00

Degerfors - Umeå FC
1 - 0

Sydkorea - Algeriet 2-4

Det var en odiskutabel förlust Sydkorea åkte på efter total härdsmälta under första halvlek.

Matchen

Startelvan förblev identiskt med den i premiären mot Ryssland.

Direkt från avspark står det klart att Algeriet är det hungrigare laget och sätter hög press på koreanska försvaret. Koreanerna blir tagna på sängen och klara knappt att slå en tre meterspassning rätt. Det leder till att Algeriet lätt tar sig in i straffområdet och efter ca 5 min blir de bestulna på en solklar straff av domaren. Det värsta anstormning mojnar och efter 15 min tar Korea tillfället över initiativet och ser ut att ha kontroll på matchen för stunden.

Då kommer en långboll där Algeriet gör 1-0 efter tveksamt mittbackspel, främst från Hong JE, vars mardrömkväll tar sin början. Istället för att gå in i duell och ta kroppskontakt med Slimani och sakta ner honom, väljer Hong JE att springa en halvmeter bredvid och hoppas vinna löpduellen, vilken han förlorar och 0-1 är ett faktum.

En liten detalj som borde vara en självklarhet för en försvarare, men det känns som denna situation sammanfattar Sydkorea i ett nötskal. Brist på att kunna tillämpa små taktiska knep i matchsituation, men även en försiktighet och ovilja att gå in beslutsamt med fysik. Målvakten Jung RS ingripande kan ifrågasätts då han agerar väldigt passivt och kommer ut väldigt sent.

Strax därefter blir det 2-0 på hörna efter en målvaktstavla modell större efter att Jung RS misstajmat helt och hängt tvätt. I Jung RS har Korea mycket troligt VM:s sämsta förstakeeper, likt förra VM bjuder han även denna gång på en rejäl tavla.

Även ett tredje mål kommer bara 12 min efter det första och denna gång är det åter Hong JE som visar prov på väldigt dåligt fotbollskunnande. Istället för att behålla markering på sin motståndare får han hjärnsläpp och ska stöta på bollhållande algerier som redan är markerad, vips så får den fristående algeriern bollen och har fritt fram att lägga i 3-0.

Halvtidssignalen kommer som en befrielse för koreanerna
.
Direkt i andra halvlek ser koreanerna klart piggare ut och i 50:e min får Korea in en reducering till 1-3 när Son lite turligt tar ner en långboll med ryggen och trycker in bollen med ett hårt vänster skott.

Någon minut efter målet byts den väldige Kim SW (196cm) in på anfallet istället för Park CY. Vilket ska visa sig effektivt då han vinner i princip alla luftdueller när Korea börjar lyfta långbollar in i straffområdet.

Sen är det återigen Algeriet som utökar sin ledning med 4-1 genom ett snabbt anfall med fina kombinationer där avslutet rullas i enkelt mellan benen på Jung RS i Koreas mål. Luften ser ut att gå ur Korea då man i sekvensen tidigare får en boll bortrensad på mållinjen och istället för 2-3 blir det till synes ointagliga 1-4.

Med ca 20 min kvar lyckas Korea återigen reducera efter en ny långboll där Kim SW nickar ner bollen och Koo till slut kan knäa in ett inspel från Lee KH och göra 2-4.

De sista 15 min fortsätter Korea mata långbollar och trots att Kim SW vinner nästan allt finns inte tillräcklig med spelare för att plocka upp andra bollarna. De riktigt farliga chanserna uteblir och förluster är ett faktum.

Analys

Sammanfattningsvis går det att fastslå att Koreas matchplan var att spela ett lågt försvarsspel med press först på egen planhalva, för att kunna erövra bollen för snabba omställningar. Planen gick käpprätt åt skogen. Algeriet kliver in i matchen med laget högt upp i banan och en väldigt hög och aggressiv press. Korea kan inte alls hantera den höga pressen, utan blir så stressade att de slår felpassningar hej vilt och tappar bollen enkelt till algerier.

När Korea väl får sina chansen att gå på avslut spelar man istället bakåt för att börja om i tron att hitta 100% målchanser. Speciellt i första halvlek är detta ett återkommande inslag. Avsaknaden och beslutsamhet och självförtroende är påtaglig. I andra halvlek slår Algeriet av lite på takten och Korea flyttar fram. Bitvis skapar Korea en del farliga chanser, men det massiva trycket infinner sig aldrig, utan Algeriet gör det som behövs för att hålla Korea på lagom avstånd.

Jung i målet gör en riktigt usel match och är tillsammans med mittbacke Hong JE, samt vänsterbacken Lee Y Koreas klart sämsta spelare på plan. Yun SY på högerbacken är den som gör det ”bäst” ifrån i försvarslinjen.

På mittfältet har Han KY det väldigt tufft matchen igenom och det syns tydligt att han har problem när det blir högt intensivt tempo då misstagen blev många. Ki SY slet hårt och hade ett riktigt bra avslut i andra halvlek men såg bitvis trött ut och fick inte mycket utrymme då han uppvaktades hårt. Koo JC springer och tar mycket löpningar samt är ständigt spelbar men mattade ju längre matchen led.

Son HM är den enda som ständigt känns riktigt farligt med sitt lite luriga tekniska spel och sitt explosiva steg. Lee CY hade stor problem med tempot och syntes inte mycket

Park CY är inte i matchform, bortsett från hyfsat huvudspel kommer han inte med i spelet alls. Kim SW kommer in och gör det riktigt bra, vinner nästan allt i luftrummet.

Algeriet vinner helt rättvist och har avancemanget i egna händer. Sydkoreas har väldigt små chanser att ta sig till åttondelsfinal. För att Sydkorea ska knipa andraplatsen i gruppen och ta sig till åttondelsfinal krävs följande i sista omgången.

- Ryssland måste vinna helst med endast ett måls marginal mot Algeriet.