Vad gick fel? - en sammanfattning av Danmarks VM
Om saker och ting hade gått som de skulle, så hade Danmark just nu antingen varit på väg mot matcharenan för en åttondelsfinal mot Argentina, eller kanske till och med om ca ett dygn spelat en på förhand gynnsam slutspelsmatch mot Polen. Saker och ting gick inte som de skulle. Det är givetvis inte möjligt att ge en fullständig förklaring till detta, men nedan följer ett kortfattat och avskalat försök.
Inställningen
Danmark gick in i VM-turneringen både med stora förhoppningar och höga förväntningar. Det var sannolikt inte enbart internationella Copabet-spelare som rankat danskarna högt, med en förväntan om spel i de senare omgångarna av mästerskapet. Såväl det danska folket som den danska truppen - ledare inkluderat - var säkert inställda på att denna halvgyllene generation skulle kunna prestera något extra i Qatar. Med sådana förväntningar, och ett lag som faktiskt inte håller världsklasskvalitet, kan det snabbt gå åt fanders. Efter premiärmatchen mot Tunisien var danskarna nedtagna på jorden, och det saknades förmåga i det danska laget att återigen få spelarna att flyga.
Målskyttet
Martin Braithwaite är inte en särskilt skicklig fotbollsspelare, det blev återigen uppenbart under VM. Både Kasper Dolberg och Yussuf Poulsen har rent ut sagt usla höstsäsonger bakom sig, och är inte heller i övrigt anfallsspelare av särskild klass. Andreas Cornelius karriär har minst sagt gått i stå, och Jonas Wind gör inte längre mål. Det spelar inte någon roll om man besitter frejdiga kanter, skickliga centrala mittfältare och ett försvar som ett svenskt landslag hade kunnat drömma om - någon måste ha förmåga att göra mål. Andreas Christensens hörnmål mot Frankrike blev danskarnas enda fullträff i Qatar. Med tanke på att laget inte ens mäktade med tio avslut på mål under hela mästerskapet var det kanske inte särskilt oväntat. Att Christian Eriksen inte förmådde prestera på särskilt hög nivå har sannolikt en stor del i att danskarna inte ens skapade några målchanser. Under alla omständigheter har jag inte svårt att förstå att ord som fiasko och misslyckande numera är synonymt med danska VM-insatsen.
Sanningen
Jag har vid många tillfällen tidigare ägnat mig åt att - jag erkänner - något avundsjukt blicka mot det danska landslagets framgångar, och i den processen med en dåres envishet hävdat att danskarna faktiskt haft en riktig jäkla röta när det gäller lottning i kval och slutspel under en längre tid. Jag kan inte på något sätt förminska de framgångar som Danmark uppnått, men det har varit viktigt för mig att även belysa det andra perspektivet. Jag blev därför något tillfreds när även Mikael Lustig i TV4-studion framhärdade att de danska resultaten kanske inte riktigt avspeglar lagets insatser och förmåga. Det var första gången som jag hörde någon annan lyfta denna fråga.
I landslagsspelet är det en absolut sanning att framgång föder framgång. Om ett landslag lyckas i exempelvis ett mästerskap, och därigenom ökar sina rankingpoäng kommer nationen till slut avancera i lottningsgrupperna. Därefter kommer laget att placeras i grupper med sämre lag, och kan därmed på sikt antas fortsätta göra goda resultat. Detta är vad som har skett med Danmark. Jag tar inte ifrån danskarna deras resultat - en fotbollsmatch ska alltid vinnas, och ett lag kan inte göra mer än så. Som exempel: Danmarks VM-kval var imponerande, men Danmark spelade i en grupp med Skottland, Israel, Österrike, Färöarna och Moldavien. Danmark kan inte göra mycket mer än att vinna sina matcher, och det lyckades de med - så när som på den sista betydelselösa matchen mot Skottland. Men, detta innebär inte att Danmark är ett lag som rimligtvis bör konkurrera om VM-pokalen.
I de tre senaste mästerskapen (VM 2018, EM 2020 och VM 2022) har Danmark i gruppspelet mött följande lag i angiven ordning. Peru, Australien, Frankrike, Finland, Belgien, Ryssland, Tunisien, Frankrike och Australien. Av dessa nio matcher har danskarna vunnit två, 1-0 mot Peru 2018 och den försenade hemmamatchen mot Ryssland i juni 2021. Danmark lyckades dock ta sig till både åttondelsfinal (2018) och semifinal (2020). EM 2020, som gav danskarna ett rykte (och en rankning) som ett av världens bästa fotbollslag, kunde sammanfattas med förluster mot Finland, Belgien och England och vinster mot Ryssland, Wales och Tjeckien. Återigen - det finns ingen som kan sänka Danmark för att de tar sig hela vägen till en semifinal i ett Europamästerskap, det är starkt, men det innebär inte att danskarna rimligtvis också skulle göra samma sak i Qatar. Jag vill mena att detta är sanningen och att Danmarks insats i VM också måste bedömas utifrån det. Å andra sidan - visst kunde man vänta sig att Danmark, även med beaktande av ovanstående, skulle prestera väsentligt mycket bättre än vad som blev fallet i VM 2022.
Nicklas Bendtner
Ni som följt Danmarks VM här på SvenskaFans har också kunnat följa Nicklas Bendtners initierade och geniala tankar, så som han beskrivit dem i egenskap av VM-expert på danska Ekstra Bladet. I mitt sista inlägg för detta mästerskap hade jag tänkt sammanfatta Bendtners kloka resonemang efter uttåget från Australien. Tyvärr verkar han helt ha tappat suget, och någon publicering efter försnacket inför Australienmatchen verkar inte ha skett. Det är dock med glädje som jag följt hans krönikor. Det har nämligen visat sig att han har haft fel gällande precis ALLT. Om jag känner Nicklas Bendtner rätt, och det gör väl de flesta av oss, så har han dock en helt annan uppfattning om sakernas tillstånd.
Jag minns tidningen Offsides eminenta reportage för ett antal år sedan, och intervjun med psykologen Jacques Crevoisier som tidigare arbetat för Arsenal (Offside, nummer 1, 2011). Vid något tillfälle genomfördes tester av Arsenalspelarnas ”självupplevda kompetens”, i dagligt tal självförtroende. ”Bendtner fick tio på en niogradig skala. Vi har aldrig upplevt det tidigare”, förklarade Crevoisier. ”Bendtner är övertygad om att när han missar en målchans så är det inte hans fel. Man kan se det som ett problem, men också som en remarkabel förmåga att gå vidare efter en motgång.”
Kanske hade Nicklas Bendtner behövts i årets danska VM-trupp. Det står väl i vart fall klart att danskarna behöver tillämpa någon form av Bendtnersk livsåskådning för att plocka ner traumat från Qatar. Om man lyckas med det, så ser framtiden trots allt ganska så ljus ut.
TV: Höjdpunkter från Danmarks Nations League-spel