Lagbanner
Bendtners säsong i Arsenal

Bendtners säsong i Arsenal

Danmarks störste stjärna är Arsenals Nicklas Bendtner. Detta visade sig inte inte minst när han utsågs till årets fotbollspelare i Danmark 2009. Säsongen 09/10 har dock varit upp och ner för 22-åringen.

Säsongen började med att den 22-åriga anfallaren bytte nummer från 26 till 52. Detta på grund av "personliga skäl och att det skulle bringa tur under den nya säsongen. Han passade på att ersätta de fans som hade redan hade köpt hans tröja med hans tidigare nummer.

Under sommaren hade också konkurrensen minskat i anfallslinjen i London klubben. Adebayor hade lämnat för spel i Manchester City. Vilket ökade Bendtners chanser för spel. Men kändes nog också skönt personligen då de inte kom överens. Under Bendtners första säsong i A-laget säsongen 07/08 bråkade de öppet i en Carling Cup-match.

Med togolesen såld så startade dansken till höger i anfallet i liga premiären mot Everton. Arsenals manager hade visat sitt förtroende. Bendtner har fått blandad kritik av media och fans. I augusti startade han dock fyra av fem matcher men det första målet kom i september emot Standard Liege i Champions Leagues gruppspel.

I slutet av september så kraschade Bendtner sin Aston Martin när han körde av motor vägen i hög fart. Han hade änglavakt och klarade sig undan med mindre skador. På grund av olyckan missade han matchen mot Olympiakos. Men bara en sex dagars vila hoppade han in och gjorde sitt första Premier League mål för säsongen den 4 oktober. Med högt ställda förväntningar på sig själv var nog dansken inte helt nöjd med att målet kom så sent in på säsongen.

Den 10 oktober såg Danmark säkrade Danmark sin plats i VM hemma på Parken i Köpenhamn. Ett uddlöst Sverige hade svårt med Bendtner som var en stark target och såg till att bollen stannade i dansk ägo.

De följande två matcherna var Bendtner utanför laget på grund av skada. Sviterna efter bilolyckan var nog värre än befarat. Något som också dansken själv har bekräftat i slutet av säsongen. Och som förmodligen bidrog till den skada han senare fick mot Tottenham. Innan olyckan var framme igen avgjorde han mot Liverpool i Carling Cup med ett fint 2-1 mål som inhoppare.

Skadan mot Tottenham skulle hålla honom borta från spel i fyra veckor. Det slutade med en operation och höll Bendtner borta från allt spel i tre månader.

Om hösten var mörk så var våren en motsats för Nicklas Bendtner. Arsenal hade många skador i anfallet och han välkomnades tillbaka med öppna armar när återvände till spel. Detta skedde den 27 januari borta mot Aston Villa i ligan. Det var tydligt att dansken inte var fulltränad när han åter var i spel och behöver några veckor på sig för att komma i form.

I februari blev det både mål mot Sunderland och Stoke i ligan. I mars visade Bendtner sin mentala styrka genom att göra hattrick i Champions League åttondelsfinal mot Porto. I matchen innan mot Burnley hade dansken en orgie i missade chanser. Den engelska tabloiden The Sun skrev att dansken inte kunde träffa en kos baksida med en banjo efter matchen. De fick nu krypa till korset och bad om ursäkt efter de tre målen i Europa.

Bendtners fina spel i mars gjorde att han utsågs till månadens spelare för första gången av Arsenalfansen. I både mars och april gjorde han mål på stopptid mot Hull och Wolverhampton som bidrog till att Arsenal var kvar i toppstriden. Han var också nöd med att få spela i en central roll än att som förut vara på kanten.

Bendtners sista insats för The Gunners var i Londonderbyt den 15 april där han också gjorde mål. De sista fyra ligamatcherna missade dansken på grund av en ljumskskada. Det positiva är att enligt honom själv vara spelklar när VM drar igång.

Totalt under säsongen 09/10 blev det 28 framträdanden med 15 mål och 7 assist. Inte illa med tanke på de problem som uppstod under säsongen. Med större kyla framför mål så hade antalet mål kunnat vara ännu fler.

I VM möter Danmark som bekant Holland, Kamerun och Japan. Speciellt viktiga är nog matcherna mot Kamerun och Holland som lagkamraterna Alex Song respektive Robin Van Persie representerar. Vid seger har Bendtner rätt att skryta när försäsongsträningen sätter igång. Det kan vara nog så viktigt.

Björn Alm2010-05-13 01:29:00
Author

Fler artiklar om Danmark