En titt i Backspegeln - 1992

Till EM-slutspelet i Sverige 1992 var åtta lag kvalificerade, åtta lag som skulle bli nio…

Detta då Jugoslavien diskvalificerades i sista stund på grund av omständigheterna på Balkan. Då klev istället grupptvåan Danmark in i turneringen, en turnering som för danskarna skulle vara länge.

I gruppspelet övertygade man inte, men tre poäng räckte till andraplatsen och finalspel.
I Semifinalen stod Holland som motståndare, och efter nittio minuter var ställningen 2-2. Danmarks båda mål från Henrik Larsen. Samme Larsen satte även en straff, och när en viss Marco van Basten missade sin, så var danskarna i final.

Finalen spelades den 26 juni på Nya Ullevi inför 37800 åskådare Tyskland väntade, ett Tyskland som var stora favoriter. Inte skulle väl reserven Danmark vinna EM?

Jodå, den danska succén fortsatte när John Faxe Jensen gav Danmark ledningen med ett hårt skott förbi Bodo Ilgner efter en dryg kvart. Och med tio minuter kvar av finalen kom 2-0 från Kim Vilfort. Målet blev omdiskuterat då Kim tog hjälp av handen innan han gjorde en snygg vändning och placerade bollen i det vänstra hörnet.

Skrällen var ett faktum, reserven Danmark slutade som Europamästare!