Lagbanner
Förändringar på gång i BP:s styrelse - Punkterna att ha koll på inför årsmötet
Comeback för Ola D?

Förändringar på gång i BP:s styrelse - Punkterna att ha koll på inför årsmötet

Torsdag 11 mars håller IF Brommapojkarna årsmöte. Likt 2020 så ligger styrelsevalet i fokus där vi återigen kommer att få se förändringar. Bland annat föreslår valberedningen av Jonas Bodin inte sitter kvar som ordförande. Istället föreslås Manfred Aronsson, tidigare ledamot i BP:s styrelse och ideellt engagerad att väljas till ordförande. Dessutom ser det ut att bli comeback för Ola Danhard, som efter att ha lämnat rollen som Klubbdirektör 2016 varit en sväng i Djurgårdens IF.

Det är lite av en världsnyhet att BP:s valberedning presenterar sitt förslag till val av styrelse redan några dagar innan årsmötet äger rum. Praxis har tidigare varit att alla förändringar presenteras under pågående årsmöte, utan någon som helst möjlighet att bilda sig en rimlig uppfattning av kandidaterna. Det går att hävda att tre dagar är snålt om tid, men valberedningens arbete har föregåtts av flertalet turen i korridorer, telefonsamtal och chattjänster.

Nyheterna som väntar:

  • Jonas Bodin lämnar rollen som ordförande. Dessutom kliver Fredrik Dahlin, Niclas Melin och Fredrik Sträng av sina respektive roller.
  • Manfred Aronsson föreslås som ny ordförande, Ola Danhard och Tor Dunér föreslås att kliva in som ledamöter.
  • Anna Iwarsson och Sara Kroon föreslås väljas om på två nya år
  • Lars-Olov Fredriksson, Anette Fagergren, Mats Örbrink och Kjell Jonevret är alla valda för ytterligare ett år.

Listan här ovan visar att endat två namn kvarstår i styrelsen, jämfört med årsmötet 2019. Anna Iwarsson valdes då in för två år och Lars-Olov Fredriksson har suttit i dryga dussintalet år. De två, självklart tillsammans med återvändarna Ola Danhard och Manfred Aronsson (om dessa väljs) får stå för kontinuiteten. Åldersstrukturen på styrelseförslaget ger en snittålder på 60,8 år.

En stark ekonomi
Vi tar även en titt i den ekonomiska redovisningen. Kassan är rejält stärkt av övergångspengar som trillar in, självklart tydligast kopplat till att Dejan Kulusevski såldes från Atalanta till Juventus för ett år sedan. Den avbetalningsplanen ger spill in i BP:s kassa också. Nu är inte undertecknad ekonomiskt utbildad, men årsredovisningen visar att BP gör en vinst på cirka 25 miljoner under 2020. Det är en fantastisk summa, även om de löpande utgifter fortsatt är för höga. På övergånger tjänade BP 39 miljoner kronor under 2020.

Eget kapital är ett luddigt begrepp som är fint att prata om, men som inte alltid innebär faktiskta pengar på banken. Därför gillar jag att se posten Kassa och Bank, där sitter BP på den fina summen 14,5 miljoner kronor. Pengar som ger en trygghet inför framtiden, ännu vet vi inte på vilket sätt samhället kan öppna upp igen, eller hur pandemin påverkar deltagandet i ungdomsverksamheten på lång sikt. En rejäl kassa att ha som grund är därför väldigt bra och tryggande.

Förslag på nya stadgar
Vid årsmötet 2020 fick stadgegruppen bakläxa av årsmötet och läxan är nu gjord med ytterligare uppdateringen av föreningens stadgar. Stadgar ska som bekant vara både ramverk och lite luddiga, för att inte sätta krokben för utveckling, men heller inte låta föreningen tappa fokus. Den tydlgiaste nyheten att hämta från stadgeförslaget är att rösträttsåldern föreslås sänkas, från 18 år till 16 år. Stadgegruppen menar att det är viktigt att nyttja fler sätt att skapa ett större engagemang från föreningens medlemmar. Det går även i linje med Riksidrottsförbundets normalstadgar (som dock har 12 år som rösträttsålder) och flertalet andra föreningar som försöker skapa större engagemang från yngre medlemmar.

Årsmötet genomförs digitalt och föranmälan krävs. Sista anmälningsdag är idag måndag 8 mars. All information inför årsmötet finns här.

Peter Liljegren Appelquist peterappelquist90@gmail.com@peterappelquist2021-03-08 13:35:08
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel