Säsongen tog slut i ABB Arena!
Tack för i år, Broberg!

Västerås såg till att skicka Broberg på semester efter en komfortabel vinst med 7-4. Broberg som hade allt att vinna, kom inte upp i normal standard och var tämligen bleka stora delar av matchen.

Västerås – Broberg 7 – 4 (5-2)
Mål Broberg: Nygren, Sigge, Koch, Bergström

Hörnor: VSK 3, BIF 7
Utvisningar: VSK 3X 10, BIF 5X 10
Publik: 1782 oengagerade gurkor
Domare: Team Ulrik Bergman

Det brukar borga väl när Brobergarna taggar i gång inför matchen strax nedanför klacken. I dag så hade det tyvärr ingen effekt. Första halvlek började inte så bra för Broberg. Visst hade de en resultatlös hörna efter 2 minuter, men sedan dröjde det baske mig nästan ända till matchminut 26 innan vi hade nästa avslut på mål.
Västerås spelade smart och hade inga större problem att styra matchen. Efter tio minuter stänkte Östling in 1-0 på straff för gurkorna. Straffen ordnades av Micke Carlsson som relativt sakta och enkelt fick ta sig igenom från egen zon innan han togs om hand två centimeter framför Masken. Bollen var dessutom inne i mål innan domare Bergman dömde en helt korrekt straff.

Efter målet uppträdde Broberg väldigt ängsligt. Västerås stängde effektivt av den egna planhalvan, och Brobergs offensiva raider tog allt som oftast slut innan mittlinjen. Att laget dessutom drabbades av två ganska enkla utvisningar på Frycke och Nygren gjorde inte saken bättre.
I matchminut 23 kom 2-0 efter att Hammarbäck friställts med Masken. Fem minuter senare fick Västerås ett väldigt enkelt mål efter att Klas Nordström ohotat fick skjuta från vänsterkanten. Skottet var inte direkt någon rackar-rökare, men det letade sig in under Maskens vänstra ben.

Broberg fick kontakt i målprotokollet i matchminut 31. 3-1 kom till på straff av Nygren. Straffen var odiskutabel då Kochen blev neddragen efter en läcker hörnvariant.
Glädjen blev kortvarig då Västerås fick göra ännu ett ganska billigt mål sex minuter senare.
En minut innan paus reducerade Broberg till 4-2 efter att Kochen på något mystiskt sätt fick in bollen. Det var en hel del folk framför mål vilket gjorde att det var svårt att se när bollen letade sig in. Givetvis skönt med reducering och ny kontakt i matchen innan paus, men tyvärr så utökade Västerås sin ledning till 5-2 i den 45:e minuten på straff.

Första halvlek var ingen höjdare sett ur brobergsögon. Ängsligt spel med få alternativ i offensiven resulterade i att Västerås styrde och ställde som de ville. Jag, och många med mig, saknade glöden och intensiteten hos spelarna. Istället för jävlar-anamma var det krampaktigt och fantasilöst. Broberg såg helt klart tagna ut av stundens allvar.

I pausen så hoppades man att killarna skulle ta kommandot direkt i andra och verkligen komma igång på allvar. Men, hoppets stjärna släktes redan efter dryga 30 sekunder in i andra. Hammarbäck friställdes efter en läcker passning in bakom backlinjen och ensam mot Masken satte han säkert 6-2. Snacka om ridå!
Några minuter senare får Masken göra sin första räddning för kvällen. Det blev starten på en bra brobergsperiod. Broberg kämpade sig in i matchen och laget reducerade till 6-3 efter att Hammarbäck stod för kvällen bjudning. Ohotad vid hörnflaggan spelade han in bollen mitt i slottet framför egen kasse och där stod Sigge. Sigge tackade för kaffet och satte enkelt in bollen. Efter målet skapade Broberg en del farligheter med bland annat en hörna och ett skott i burgaveln av Jonas. Kochen var ytterst nära att få sätta in bollen efter ett läckert väggspel med Jonas men tyvärr så kom avslutet mitt på målvakten.

Tyvärr resulterade inte denna brobergsanstormning i några fler mål. Istället så passade Broberg på att bjuda på ett mål. En dålig hemåtpassning snappades upp, och sedan skrevs siffrorna till 7-3. Målet kändes lite surt eftersom Broberg verkligen kämpat sig in i matchen och det stod helt klart och vägde ett tag.
I den 69:e minuten blev det lite irriterat på plan och efter lite gruff med hög testosteronhalt så blev Rutan och Frycke utvisade tillsammans med en Västeråsare. Tyvärr för Brobergs del, så drog Frycke på sig ett matchstraff efter att ha dängt klubban i utvisningsbåset. Lite orutinerat kan tyckas, men känslorna var väl i svajning.

Efter gruffet följde en period som nästan kan liknas med allmänhetens åkning fram till den 83:e minuten. Då hyfsar Ted till siffrorna till 7-4. Broberg hade en del hyfsade lägen att reducera ytterligare på en rad hörnor, samt blev vi rånade på en straff. Kochs klubba användes som huggkubbe av Västeråsarna när han trampat igenom men Bergman tycktes inte ens reagera.
Efter fem minuters tillägg blåste Bergman av matchen och det var ”exit” Broberg.

Summa summarum
Västerås vann matchen rättvist och var egentligen aldrig riktigt hotade. Broberg var inte riktigt på tårna och den där riktiga slutspelskampen uteblev. Broberg spelade bra bandy i ungefär 20 minuter och då vinner man inga kvartsfinaler.

Jag är väl medveten om att det är svårt att vara domare, men jag måste säga att kvällens trio med Ulrik Bergman i spetsen, inte direkt höjde domarstatusen i bandysverige. Tyvärr har det varit en del djupdykningar på den fronten under säsongen. Vi får hoppas att nivån höjs väsentligt till nästa säsong.

Matchen på läktaren vanns dock solklart av Seahawks. Jag hörde ungefär tre ramsor av Västeråsklacken och det är bedrövligt för att vara på hemmaplan i ett slutspel. Vart var Västeråspubliken i kväll? Cirka 1700 är inte bra när man har Sveriges finaste bandyhall och ambitioner att vara med och slåss om guldet. 1700 var det i ösregn på Hällåsen i söndags.

Säsongen kan ändå summeras med att Broberg presterade vad man kan förvänta sig av laget. Man tog sig till slutspel för fjärde året i rad, vilket var målsättningen. Laget spel efter jul lovar gott inför fortsättningen. Vi har ett ungt lag och firma Karlsson-Olsson kommer att forma ett lag som är att räkna med ett långt tag. Det är jag säker på.

Jag avslutar med att tacka laget för att ni bjudit på många fina bandyminnen, samt tackar jag alla supportrar för ert engagemang och en härlig bandygemenskap under vintern.
Väl mött på dex, nu börjar sommarhelvetet!