Profil i Fokus: Michael Bratt

Profil i Fokus: Michael Bratt

I Mölndal satsas det nu på att lära ut bandy på skoltid redan på högstadiet. Profil i Fokus har träffat Michael Bratt, författare till boken "Bandy i Grundskolan". - Vi kan få en utbildningsfas på sex år, från sjuan på högstadiet till trean på gymnasiet och det är ju något helt unikt, säger Bratt.

Profil i Fokus stannar kvar i Västergötland även den här veckan, men drar sig lite mer innåt Göteborg. Michael Bratt är högaktuell som författare till boken "Bandy i Grundskolan" som säljs genom Svenska Bandyförbundet. Michael är engagerad i division 1-klubben Mölndal Bandy, som assisterande tränare, bakom Niclas Kindberg, som också är instruktör på det högstadium där "Bandy i Grundskolan" nu praktiseras. Michael arbetar själv som idrottslärare på ett gymnasium, men säger att det kan bli aktuellt att börja arbeta med det eventuella bandygymnasium i Göteborg som nu planeras.

Hur kom det sig att du skrev boken "Bandy i Grundskolan"?
- Jag hade inget val, haha. Det fanns mycket material för olika former av idrott på grundskolan och ännu mer på gymnasiet, men inget för bandy. Jag fick en snilleblixt att detta borde funka för bandyn med och jag fick Åbyskolan i Mölndal till att nappa på idéen. De har spårtid med olika inriktningar, vilket jag tycker är perfekt, för då blir det inte vi och dom i klasserna. Men det fanns inget material och därav anledningen.
- Sen fick jag god hjälp av Niclas Lindberg, som är instruktör på skolan, och jag har även fått bra stöttning från förbundet, genom Lars Björkman, som har fungerat som bollplank.

Var detta författardebuten?
- Jag har aldrig skrivit en bok innan, bara olika kompendium när man studerade. Så det här var det största jag har skrivit.

Gav det mersmak på att skriva fler böcker på samma tema?
- Både ja och nej. Jag har fått höra att man borde skriva en bok om olika lagdelar, men det finns inte material till en hel bok om backar till exempel, det gör det inte i någon sport. Däremot skulle jag kunna tänka mig träningskompendium och en utsatt position är ju målvakten, det finns inget konrekt för dem, så det tror jag är närmast till hands i så fall.
- Dessutom måste jag ju säga att det är lyckat att boken kom i år då det byggs en bandybana på Heden. Det gör att steget till att starta ett gymnasium inte är så långt, och i så fall får vi en utbildningsfas på sex år, från sjuan på högstadiet till trean på gymnasiet och det är ju något helt unikt. Samtidigt får det inte bli för mycket och för specat, det måste vara individ-anpassat.

Det finns alltså inget bandygymnasium i Göteborg i dag?
- Nej, det finns inget, närmast är ju Vänersborg som har ett lokalt gymnasium. Sen har du ju riksintag i Nässjö och Sandviken, samt lokala i Edsbyn och Ljusdal.

Hur ser det ut i övriga landet med bandy på högstadiet?
- Det vet jag inte, men det tror jag inte. Jag pratade med en lärare i Stockholm i våras och de hade haft bandy då och då, men inte på det här viset. Sen är det säkert många som har friluftsdagar men det finns inte bandy på grundskolan i övrigt i Sverige. Jag vågar säga att vi är först inklusive Norden, men inte i världen, det kan finnas något i Sibirien, haha. Men vi är först i Sverige i den här åldern.

Den här nya bandybanan på Heden, vad kommer den betyda för Göteborgsbandyn?
- Det kommer bli en jättekick! Det kommer bli en bra chans för GAIS att visa upp sin bandy, det är inte tillräckligt många som i dag ens vet att det finns bandy på den här nivån i stan. Många känner inte ens till GAIS, vi (Mölndal), Kållered eller Kareby, dom man känner till är ju Kungälv och Surte. Men jag tror på bandybanan, tror det kan bli en Zinken-kick, samma som när Bajen fick flytta in i stan. Det ger alla en chans att visa upp sig, en skjuts för ungdomsbandyn.

När får vi se ett Göteborgslag i Elitserien?
- Tyvärr är det ju en pengafråga samt tradition. Kungälv lyckades ju nu med en mix av båda och det är kul för Kungälv att de har gått upp. Och just det att Kungälv har gått upp och att Surte fick sitt bandyhus innebär en kick för regionen och dom två sakerna har gjort mycket för intresset. Sen finns det mycket annat som är positivt, som vårat bandyspår och bandybanan på Heden i december.
- Men när framgångarna kan komma för GAIS...

...eller Mölndal?
- Jag önskar att jag kunde säga Mölndal, men GAIS är närmast. Jag vet inte vad de ha för tankar med den nya banan, om de kan få in dom intäkterna som krävs för att köpa de bandyspelarna som behövs. Det är väldigt svårt att säga.

Hur går det för Mölndal kommande säsong då?
- Vår ambition är att gå upp i Allsvenskan och jag tror vi har en mycket god chans att ta oss till det kvalet. Men som om vi blir det laget som tar steget upp, det törs jag inte säga. Men det ser i alla fall bra ut, vi har fått in bra killar. Vi har ett ungt lag, som hade behövt lite rutin och det var nära med Fredrik Thelaus, men han valde ju att gå hem till Ale/Surte och det var synd. En sån spelare hade vi behövt. Men som sagt, vi har ett ungt lag som kan överraska och jag tror det står mellan Vargön, Kareby och så vi då.

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2008-08-22 11:25:00
Author

Fler artiklar om Sverige