SvenskaFans presenterar: Broberg Söderhamn

SvenskaFans presenterar: Broberg Söderhamn

"Inte bara Stefan Larsson har bra fart under rören utan egentligen hela truppen, där vissa sticker ut lite extra. Brobergs signum i det offensiva spelet är just farten. När Broberg har bra dagar utförs alla spelmoment i hög fart, vilket gör det svårt för motståndare att försvara sig" skriver SvenskaFans om Broberg Söderhamn.

Efter att förra säsongen slutat på en sjundeplats i Elitserien så tog säsongen slut efter två matcher i kvartsfinalen för Broberg. Man var nämligen relativt chanslösa mot kommande svenska mästarna Västerås, som vann matcherna med 5-1 och 8-0. Förra säsongen var dock klart godkänd för Broberg, som tog en slutspelsplats med god mariginal till lagen under strecken och framförallt avslutade man Elitserien mycket starkt. På de åtta sista omgångarna förlorade man endast en match, i övrigt en oavgjord och sex segrar.

Ett starkt minne av Broberg 2008/2009 var hur man verkligen pressade Västerås i en Elitserie-match i ABB Arena och även om man förlorade med 4-3 så visade man bandy-Sverige vilken fin bandy man kan prestera. Det vände dock snabbt, för bara två dagar senare stod man för ett rejält bottennapp när man förlorade hemma mot Örebro med 4-5...

Det har hänt relativt lite i Brobergslaget sedan förra säsongen. Den största förändringen har skett på ledarsidan, där Stefan Karlsson tackade för sig efter två säsonger och återgick till Hammarby. Istället har förre assisterande tränaren Svenne Olsson tagit huvudansvaret och assisteras av Stefan Clahr.

De flesta av spelarna från förra säsongen stannade kvar i Broberg och tunga namn som Daniel Jonsson, Jonas Nygren, Joel Edling och Stefan Larsson blir nyckelspelare. Den sistnämnde kan nästan räknas som ett nyförvärv, då han missade större delen av förra året på grund av hjärtproblem. Tre spelare har lämnat laget; Sergei Bezobrasov slutar, Harri Olbert hem till Helsingfors och Johan Koch har gått till Vänersborg.

Endast två spelare är nya i truppen och det är målvakten Jimmy Svensson från Ljusdal, som kamperar mellan stolparna tillsammans med Dennis Wasberg. Även Ted Bergström är ett nyförvärv, en spelare som har återvänt efter en säsong i Motala, där han hörde till en av de bättre spelarna i nu nedflyttade Motala.

I de vanliga träningsmatcherna har Brobergs resultat inte direkt imponerat, bortsett från segrar mot Elitseriekonkurrenterna Kungälv och Falu BS. Inte heller World Cup blev någon större framgång, där dock Broberg spelade i en väldigt svår grupp och förlorade också mot både Sandviken och Dynamo Moskva. Däremot var man bra med i Champions Cup och givetvis var det de två avslutande matcherna som imponerande, då man slog både Sandviken och Neftyannik. Detta efter först två storförluster mot Bollnäs och Dynamo Kazan.

Truppen
1 Max Bergström
1 Jimmy Svensson (Ny från Ljusdal)
2 Robin Redin
3 Carl-Johan Rutqvist
5 Joakim Jonsson
6 Timmy Härdin
7 Vadim Arkhipkine
9 Per-Johan Wikström
11 Erik Jonsson
13 Robert Dammbro
14 Adam Gilljam
16 Jonas Nygren
17 Axel Jonsson
18 Emil Melin
19 Jonas Engström
20 Ted Bergström (Ny från Motala)
31 Dennis Wasberg
61 Daniel Jonsson (bilden nedan)
81 Stefan Larsson
84 Magnus Fryklund
85 Joel Edling

Tränare: Svenne Olsson
Tränare: Stefan Clahr
Ass tränare: Ola Hallberg

Träningsmatcher
2009-09-01 Broberg - Ljusdal 7-0
2009-09-06 Skutskär - Broberg 8-5
2009-09-10 Edsbyn - Broberg 10-4
2009-09-12 Broberg - Falun 6-5
2009-09-17 Bollnäs - Broberg 6-1 (Champions Cup)
2009-09-18 Dynamo Kazan - Broberg 6-2 (Champions Cup)
2009-09-19 Broberg - Sandviken 7-5 (Champions Cup)
2009-09-20 Neftyannik - Broberg 1-4 (Champions Cup)
2009-09-28 Broberg - Zorkij 4-6
2009-10-03 Broberg - Kungälv 5-3
2009-10-15 Broberg - Uleåborg 9-1 (World Cup)
2009-10-16 Broberg - Sandviken 0-5 (World Cup)
2009-10-17 Dynamo Moskva - Broberg 8-1 (World Cup)
2009-10-23 Broberg - Skutskär 8-3

Elitseriepremiär
2009-10-30 19:00 Hammarby IF - Broberg Söderhamn, Zinkensdamm IP 



Det här talar för Broberg
Expert: Anders Jansson

- Ett år äldre
Truppen har en snittålder på drygt 22 år. Flera spelare är födda på 90-talet och just dessa är de jag främst tänker på när jag pekar på ett år äldre. De här unga killarna har varit med i hetluften ett par säsonger nu. Vuxit till sig rejält och samlat på sig viktiga erfarenheter och bör vara mogen att ta ytterliggare kliv kommande säsong. Lägg till detta att lagets stomme, spelarna födda i början och mitten av 80-talet, redan har avverkat mellan 10-15 A-lagssäsonger och börjar nå den bästa åldern för en bandyspelare.

- Stefan Larssons comeback
Det är nästintill omöjligt att inte ta upp den här punkten här. Stefan missade hela föregående säsong, sånär som på den första seriematchen och kan räknas som ett riktigt hett nyförvärv. Med sin enorma skridskoåkning och starka målkänsla lyfter han, förhoppningsvis, Brobergs offensiv ytterliggare en dimension. Har sett bra ut på försäsongen, där han hittills åstadkommit 19 mål.

- Skridskostyrka
Inte bara Stefan Larsson har bra fart under rören utan egentligen hela truppen, där vissa sticker ut lite extra. Brobergs signum i det offensiva spelet är just farten. När Broberg har bra dagar utförs alla spelmoment i hög fart, vilket gör det svårt för motståndare att försvara sig. Omställningarna från försvar till anfall kan gå ruggigt fort när spelare som Daniel Jonsson, Robert Dammbro och Stefan Larsson är inblandade. Eller varför inte Joel Edling, Jonas Nygren och Adam Gilljam?

Det här talar emot Broberg
Expert: Anders Jansson

- Känslig trupp
Den eviga svagheten. Som för övrigt är ett problem i de flesta lagen. Några skador klarar vi, men börjar det falla bort tre-fyra spelare under en längre tid kan det bli tufft. Broberg håller tummarna för att svininfluensan håller sig borta.

- Humörspelare
Det finns ett gäng sådana i laget. Som lätt börjar hänga med huvudet och lägger fokus på fel saker när det går lite emot. Broberg har haft en alldeles för låg lägstanivå, även om den har höjts de senaste säsongerna. Detta har förstås att göra med att alla inte riktigt drar åt samma håll när det som bäst krävs. Lite att man rycker på axlarna och hoppas att det ordnar sig. En punkt det måste bli bättring på.

- Ineffektivitet
Det här är ett problem som åtminstone jag tycker att vi har dragits med i några säsonger. Broberg är i första hand ett offensivt lagt lag. Broberg skapar ALLTID många målchanser i matcherna, men har ibland förtvivlat svårt att hålla huvudet kallt i avgörande lägen. Straffar, hörnor och öppna lägen i spelet går alltför ofta förlorade. En extremt viktig detalj att slipa på, framförallt om man vill vinna jämna matcher.

Spelarprofilerna
Expert: Anders Jansson

Ledaren - Carl-Johan Rutqvist
Den något tyste norrlänningen är ett sevärt rivjärn av stora mått när han iklär sig matchdressen. Ruggigt stabil som försvarsspelare och väldigt tuff att ta sig förbi. Calle är den som eldar på laget mest av alla, åtminstone verkar det så från sidan. Ger alltid 110%, på gott och ont, och är den som verkar ha den bästa förmågan att tända laget när det som bäst behövs.

Stjärnan - Daniel Jonsson
Brobergs förste A-landslagsspelare på många år och vilken VM-debut han gjorde! Förmodligen det namnet i laget som förpliktigar allra mest. Här har vi spetskompetens i kubik i en spelare som sällan eller aldrig gör ett dåligt ingripande. Farten, tekniken, lugnet, spelförståelsen och passningsspelet. Allt finns det där. Den enda svagheten är skottet, i övrigt en komplett bandyspelare.

Talangen - Adam Gilljam
Supertalangen Gilljam har haft lite oflyt med skador och mycket dyrbar tid av utveckling har gått förlorad. Kan han äntligen ta det där slutgiltiga klivet den här säsongen? Missförstå inte nu, Adam har gjort mycket bra ifrån sig redan nu, men enligt mig så har han ännu mer i sig. Kanske är det så att man har haft för höga förväntningar på honom och för tidigt sett honom som en given nyckelspelare? Vi ska komma ihåg att killen ännu inte är 20 år. En helt fantastisk bandyspelare i sina bästa stunder, med ett mycket moget spel.

Säsongstips/kommentar
Broberg lär kunna prestera samma bandy på samma nivå som ifjol även denna säsong, men frågan är om det räcker. Tre av lagen som hamnade bakom Broberg i Elitserien 2008/2009 - Vänersborg, Bollnäs och Villa - ser alla ut att ha gått upp en nivå och frågan är om Broberg kan hålla de tre bakom sig även i år? Minst plats åtta i tabellen ska givetvis vara Brobergs målsättning med nygamla offensiva krafter i Stefan Larsson och Ted Bergström så är i alla fall möjligheterna att spetsen i laget har blivit än bättre.

Vill du skriva om Broberg på SvenskaFans?
Broberg Söderhamn här på SvenskaFans.com/bandy saknar i nuläget skribenter. Därför söker vi nu någon som vill återuppta rapporteringen kring Broberg här på SvenskaFans. Är du intresserad? Hör av dig till andreas.soderman@svenskafans.com!

SvenskaFans.comandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2009-10-24 10:00:00
Author

Fler artiklar om Broberg