Analys SM slutspelet 2022/23

Analys SM slutspelet 2022/23

Analys SM slutspelet 2022/23

Hej bandylovers!
Vilken vecka vi fick… dramatik, spänning och en massa bra bandy i våra Arenor från norr till söder.
Vänersborg blev trots två förluster i veckan den stora vinnaren i bottenstriden… där man till sist undvek negativt kval genom hjälp av hälsingelagen Bollnäs och Edsbyn som båda besegrade ett vilt kämpande Gripen. Men det fattades bara ett mål i Svenska Fönster Arena igår så hade Gripen fixat det, en hörna det sista som hände hade man, så nära var det!

Vänersborg kan således andas ut och Gripen och Frillesås får ladda för kvalspel för att hänga kvar i ES. Mer då? Ja striden om topp 4 och topp 6 blev en härlig holmgång mellan flera lag… SAIK visade styrka och med vinster borta mot Vänersborg och seger 4-3 hemma mot Villa (Lidköpingslagets första förlust denna säsong) så grejade man fjärdeplatsen och fördel i kvarten med extra hemmamatch!

Edsbyn skuggade men fick nöja sig med en femteplats efter knapp 4-3 seger mot Gripen då igår. 6:a blev Broberg som borta mot Vetlanda tog en övertygande 8-2 seger efter en stark andra runda… Martin Söderberg tillbaka imponerade med 4 mål!
Utanför topp 6 hittar vi Motala som vann hemma mot VSK 3-1, Vetlanda , Hammarby och Sirius bakom och de lag som får lira åttondelsfinaler med start på måndag.

Åttondelarna spelas då mellan IFK Motala – IK Sirius och Vetlanda BK – Hammarby Bandy datum måndag 13 feb, onsdag 15 feb och fredag 17 februari. Om jag ska ge mig på några tips så blir det väldigt jämnt som det ser ut på förhand… tror Sirius kan höja sig och Vetlanda måste ha igång sin målspruta Joakim Andersson om det ska bära till en kvart.  Motala och Bajen ändå knappa favoriter…  55-45 gissar jag utan att känna mig säker. Förmodligen blir det tre matcher och allt avgörs på fredag.

---

Val och analyser kvartsfinaler

Grupp A

Villa Lidköping – IFK Motala/ IK Sirius

Så var det då dags för Villa att välja motstånd i kvartsfinaler och i sin Grupp A.
Tränare, Johan Sixtensson valde trean Bollnäs i sin grupp och vinnaren av IFK Motala eller IK Sirius. Ganska väntat även om jag hade gissat lite mer på att man skulle ta vinnaren av Vetlanda eller Bajen med sig… varför då? Ja kollar man på lite siffror så hade man 18-4 mot VBK och 15-4 på Hammarby, där storsegrarna borta med 9-1 VBK och 10-2 mot Bajen imponerar!

Mot Sirius har man 14-2 och mot Motala 12-5, så oavsett val så är man ju storfavoriter… blir spel ute också nu så kanske bra då att det är ”mello” i Lidköping och laget får träna just ute inför dessa kamper!? Ja tyvärr för Villas motståndare så kan jag inte ge dessa bra lag någon större chans ändå… skulle man ta en match så är det grymt gjort!

Villas val av Bollnäs i sin grupp var väntad… dock så kan det valet göra det lite svårare att ta guldet!? Jag har kikat på lite siffror och som vi vet är traditionens makt stor i bandy oavsett favoritskap. Villa har lirat 5 finaler nu sen 2016, då mötte man VSK och torskade 5-2. 2019 tog man revansch mot VSK o vann med 8-4. 2020 vann Edsbyn mot Villa med 5-1 och 2021 blev det seger i pandemins tecken i den lilla Recoverhallen med 5-4 i sudden mot AIK för Villa. Ifjol då seger för Edsbyn igen mot Villa 5-4. 2 segrar och 3 förluster på dessa fem chanser alltså… och just Edsbyn är inget önskemotstånd i en enda match för Villa…

SAIK är heller inget önskemotstånd, såg vi i år (och tidigare år i slutspel) då lagen spelade jämnt 4-4 i Lidköping och 4-3 till SAIK igår då… VSK där har man en varsin finalseger och summerar vi allt med dessa tre lag i grupp B med vinnaren av Vetlanda eller Hammarby så är risken stor att Villa får något av dessa tre lag i en final igen då.

Nu valde man så och resan fram till finalen lär bli enklare ändå… men i bäst av fem så hade man haft chans att slå ut någon av dessa tre giganter i svensk bandy… och som jag skrivit tidigare här är att Villa inte torskat i bäst av fem mot något av dessa lag. Fördelen för Villa är att de tre lagen lär får kriga mycket hårt för att ens ta sig till en final.
Tips kvartsfinal 3-0 i matcher för Villa.

---

Bollnäs GIF – Broberg Söderhamn
Vilket hälsingederby vi får uppleva nu med ett fullsatt SBB och Helsingehus Arena i februari månad! Broberg vann den senaste kampen med 5-3 borta och Bollnäs seger likaså med 6-5 tidigare på säsongen med. Oerhört spännande ska det bli att se matchen mot matchen mellan Martin Söderberg 31 mål + 5 assist och Erik Pettersson 33 mål och 14 assist! Två skyttekungar av rang som redan avgjort en varsin match lagen emellan denna säsong!
Kikar vi på lagens styrkor så har båda bra försvar… på mitten och framåt så är det väldigt jämnt också med framspelare och målskyttar… ja detta kommer säkerligen avgöras i minst fyra matcher troligen fem… Bollnäs börjar hemma men jag tror ändå inte det är så stor fördel faktiskt… Broberg 7-2-3 hemma medans Bollnäs har 6-1-5 , så lite fördel Broberg på hemmais som borta har 2-5-5 medans Bollnäs har 9-1-2… så fördel Bollnäs där och små marginaler kommer avgöra vem som med stor sannolikhet får möta Villa i semifinalen? Vi lyfter förutom EP och Söderberg  fram de båda försvaren samt målvakterna, Erik Persson och Max Bergström till kuggar som kan avgöra detta till lagens fördel!

Tips kvart: Här tippar jag 3-2 i matcher till något av lagen, vill inte ta ställning även om mitt hjärta ligger hos laget inåt landet då.  Vi ska ändå komma ihåg trots Bollnäs grundseriesuccé att man bygger för framtiden och att ingen hade räknat med detta före säsongen… så allt är bonus nu som jag ser det. Broberg har lite mer rutin om vi kikar på de sista åren och bör därför vara knappa favoriter även om Bollnäs varit bättre i grundserien.
I en semi mot Villa så får man vara glada om man skulle skrälla en match och vinna… så det lär stanna där i år för dessa båda lag som ändå kan gå in i detta nu som underdogs och med allt att vinna i en eventuell semifinal.


Grupp B.

Västerås SK – Vetlanda BK/Hammarby Bandy
Mesta Mästarna var i final senast 2016 och då vann man mot Villa… nu har man en bra chans igen att ta sig till final, men vägen är snårig och bakom hörnet väntar två lag + två lag från åttondelen som alla är laddade och sugna på att utmana de grönvita!  Först Vetlanda eller Hammarby… VBK har inte visat någon bra form och Bajen är bra hemma men lite sämre borta… dock i ett litet derby som jag ser så tror jag Hammarby skulle kunna utmana VSK en del. VBK har lite svårare mot VSK, många spelare kommer från anrika Vetlanda som ofta får se spelare gå till just Västerås då man pikar i karriären.
Oavsett så bör VSK klara en kvart med sämst 3-1 eller 3-2 i matcher… sen blir det jämnare i semi. Mot SAIK i grundserien har VSK 5-3 hemma och 3-5 borta… mot Edsbyn 2-3 borta och 5-3 hemma – ja ni ser, oerhört jämnt målmässigt och det borgar för en rysarduell om grönvitt klarar det första hindret?
I en final så brukar VSK vara svåra med… men resan till en eventuell final tror jag kan slita på laget och mot Villa så vill jag ge VSK högst 30 procent i en final, vilket ändå är bra mot suveräna Villa denna säsong!

Spelare som jag tror kliver fram nu i VSK är Christoffer Fagerström, Martin Landström, Daniel Johansson och rutinerade Robin Andersson… sen måste försvaret funka med i ett slutspel såklart. Målvakten Henrik Kjellsson har en mycket viktig tid framför sig också! Innan säsong så tippade jag VSK i final, och jag står fast vid det nu också även om det kommer krävas ett lyft nu för att klara dessa bra lag innan. Blir det VBK så måste Joakim A upp i formtopp om man ska utmana… sen försvaret med hos de gula. Om Bajen så har man ett mycket bra o rutinerat lag med topparna Isac Karlsson och David Jansson som kan avgöra vilken match som helst… så hot finns för VSK.
Tips kvart 3-0 eller 3-1 i matcher… om Bajen så kan det bli fem?

---


Sandvikens AIK – Edsbyns IF
Gävleborgsderby i den sista kvarten blir det… två lag som verkligen utmanat varandra genom åren och mötts en hel del i slutspelen. Sandviken avrundade starkt nu med segrar mot Vänersborg borta och igår då skrällen 4-3 hemma mot obesegrade Villa!  Imponerande var ordet och Stålmännen med härförare Daniel Berlin och Hannes Edlund lär ha växt flera centimeter efter gårdagens viktoria mot suveräna Villa.
3-6 borta och hela 9-1 hemma för SAIK mot byn… ja det är lagens möten i grundserien. Stora siffror alltså, jag tror det kommer bli betydligt jämnare nu… byn har fått tillbaka Vadim Archipkin efter avstängning och det såg inte ut som det var någon fara för Oscar Wikblad heller (spelade igår) efter Gilljams tryckare borta mot Bajen omgången innan.

Ett Edsbyn som jag tror är på väg upp även om man fick kriga för seger igår mot Gripen hemma… nu missade man chansen till extra hemmakamp och det kan faktiskt vara rätt betydelsefullt. Men som vi alla vet så har detta rödblåa lag visat så många gånger förr att man vinner även om man är i underläge… och så kan det bli nu också, men det kommer kosta kraft mot ett pånyttfött och laddat Sandviken.

Match i matchen såklart mellan skyttekungarna Oscar Wikblad och Hannes Edlund! Nämner två andra som jag tycker kan avgöra detta med… Albin Airisniemi 35 poäng så här långt… 22 assist och 13 mål en spelare som alltid levererar match för match!  I Edsbyn unge Rasmus Skarps med 16 mål och en mycket bra formkurva på slutet! Börjar dra in lite hörnor nu med och det behövs i ett byn som saknar Mattias Hammarström och Jonas Edling väldigt mycket sen de slutade ifjol.

Tips kvart: Ja här ser jag 5 oerhört jämna matcher framför mig, kan inte tänka mig annat… små marginaler kommer att avgöra och den som tar sig till semi ger jag med tanke på resultat under året 45 procents chans att ta sig till en final… med reservation på att fem matcher alltid sliter tidigt i ett slutspel.
Hemmafördel för SAIK såklart men jag gör som Bollnäs mot Broberg och tippar 3-2 i matcher till något av lagen… vågar ej ta ställning här då man är så jämna.

Datum för kvartsfinalspelet är måndag 20 feb, onsdag 22 feb, fred/lördag 24/25 feb, måndag 27 feb o sen onsdag 1 mars om femte match?

Nu önskar vi åttondelslagen stort LYCKA TILL nästa vecka då vi ska avgöra vilka lag som tar de två sista platserna till kvartsfinal! 
Lycka till också till Gripen och Frillesås som får kvala… tror båda lagen fixar det galant och gör sällskap med IFK Rättvik för Elitserien 2023/24!

Torleif Wikströmtorleif.wikstrom@telia.com2023-02-11 12:22:00
Author

Fler artiklar om Sverige