Annandagen på Otterstrand
Lasse Sundén (nr 20) blev Deltas bäste målskytt i förlusten mot Otterbäcken på annandagen, med två baljor.

Annandagsmatch på idylliska Otterstrand mot Otterbäcken inför 203 åskådare. Det enda som saknades var bättre väder för att få en fin annandag... och kanske en Deltaseger. Nu fick hemmalaget fira bandyns julafton med en klar 8-3-seger.

Säsongens roligaste dag för bandyfantaster och utövare - annandagen - som i år spelades på Otterstrand för Deltas del. Senaste man var på besök där nere slutade det 7-3 till hemmalaget och denna gång blev det något liknande.

Vädret var väl inte det bästa i de södra delarna av landet som ni säkert minns, då det var enstaka plusgrader med gråmulet väder med växlande nederbörd, när det röda nystanet började rulla på den klassiska 13.15-tiden.

Under den första halvtimmen är isen hygglig, där hemmalaget försöker sätta press på gästerna, men den pressen är relativt lätt att ta sig igenom. Så länge man tar sig förbi förstastyret som står brett fanns det ytor framåt. I hemmalaget går 80% av bollarna via deras spelande tränare Daniel Svedberg medan 15% tas hand om en viss Per Bertilsson. Resterande spelare i hemmalaget får nöja sig med en mindre del av kakan. Deltaförsvaret är dock med hela tiden och reder upp situationer, där man ser till att seriens vassaste målskytt Adam Rudell är helt osynlig första halvtimmen.

Den första vassa chansen går till hemmalaget, där de försöker med skott utanför straffområdet, som Fredrik Perätalo får styra ut till resultatlös hörna. Det ska sägas att varenda hörna i första halvlek som hemmalaget vassa hörnskytte hade käkades upp med hull och hår av Deltas hörnrus. Offensivt har Delta aningen svårt att komma till riktigt vassa avslut. Delta försöker med distansskott via Lasse Sundén, Jonathan Lidholm-Jansson och Johan Lindblom, men inget som träffar mål. Istället är det hemmalaget som får en vass chans, efter en lite bökig situation i straffområdet. Ett skott som ändrar riktning tvingar Deltas keeper till att reflexstyra ut bollen med vänster benskyddet till ytterligare en resultatlös hörna.

Med tiden så blir isen hoppigare, vilket gör att spelet övergår till längre lyft och målvaktsutkast. Efter 28 minuter får Otterbäcken ett frislag strax nedanför avbytarbåsen på Deltas planhalva, där bollen lyfts in centralt mot mål. Deltaförsvaret misskommunicerar vilket gör att man inte får bort bollen ordentligt, som dimper ner strax framför mål, där motståndarna gör mål via sin notoriska målskytt Adam Rudell, 0-1

Efter målet börjar enstaka chanser komma för Delta. Henrik Karlsson är igenom på ett friläge, men blåses av snålt för en offside. Densamme är också nära att göra ett konstmål på ett lyft, där han med ryggen mot mål ur dålig vinkel nästan lobbar in en boll på volley i bortre. Men bollen går precis utanför.

Istället skickar hemmalaget iväg en av hundra lyror sammanlagt i första halvlek, som på något konstigt vis hittar sig igenom en samlat Deltaförsvar med medstuds, som ger matchens första målskytt ett friläge som förvaltas som de ska, 0-2, efter 35 minuter.

Delta jobbar på de andrabollar som uppstår på lyror eller upp via de ytor som finns på mittplan. På ett anfall kommer Ulf Buskqvist in från vänsterkanten och skickar en djupledare till Lasse Sundén som blir friställd och sätter den viktiga reduceringen till 1-2 efter 42 minuter.

Till andra halvlek har den lätta nederbörden upphört och isen ligger spegelblank. Hemmalaget äger mer boll och spelar givetvis mer längs isen då det är möjligt. Inledningen börjar med Otterbäckendominans, men deras anfall tar oftast stopp innan de kommer till farliga chanser. Det skulle krävas ett udda mål för att få liv i matchen. Efter 53 minuter kommer hemmalaget i ett anfall, där det blir trångt runt straffområdet och ett hopslag senare så kommer bollen upp på volleyläge, som en hemmaspelare slår till med ryggen mot mål - ner i isen - upp i bortre krysset, 1-3.

Minuten senare kommer Otterbäcken på kontring, där hemmalagets firma Svedberg-Rudell leder till ett friläge och 1-4. Skulle matchen rinna ifrån nu? Nej, Delta replikerar när
Fredrik Ljungberg i något anfall senare hittar fram med ett enkelt pass till en djupledsåkande Henrik Karlsson som bevisar att släkten är värst, när han reducerar till 2-4 på friläge. Dock får den glädjen vara kortvarig när hemmalaget och nyss nämnda Otterbäckenfirma gör 2-5 på nytt friläge efter 59 minuters spel. Men Delta replikerar återigen, efter 62 minuter, på en kalaskanon upp i nättaket via Lasse Sundén till 3-5. Skulle målfyrverkeriet ta slut där?

Nej, för tre minuter senare kommer en för dagen hittills osynlig Per Bertilsson genom på en soloåkning ut i högervinkel, där han får iväg en hög fösare, som Perätalo i bortakassen bara ska ta plocka ner, men får se segla in i bortre. Årets tavla på Otterstrand, som betyder hemmajubel och viktiga 3-6, för efter det går luften ur Delta.

Minuten senare går ridån ner ännu mer, när Otterbäcken får en billig straff, som dunkas in säkert av hemmalaget till 3-7 (minut 66). Ytterligare en minut tilldöms Delta en horribelt dömd utvisning, när Carl Friman proppar klockrent hemmalagets offensivt lagda libero mitt på plan, vilket renderar i tio minuters utvisning av huvuddomare Anders Bridholm...

Delta borde ha haft ett mål med sig till när Henrik Karlsson återigen får ett friläge, denna gång från högervinkeln, men nu står hemmalagets målvakt i vägen med en reflexräddning. Hemmalaget kommer med bättre fart och kommer ofta ut i vinkelavslut, men de skjuts ofta i gaveln. Det dröjer till den 80:e minuten innan hemmalaget lyckas sätta P för annandagen, denna gång på en hörna som går i nättaket av Per Bertilsson, 3-8 , den enda hörna som går in för dagen av totalt 14 hemmahörnor. Som sagt, Delta åt upp minst tio av dessa i hörnruset.

Efter det målet går matchen i stiltje, där hemmalaget äger boll, medan Delta försöker att spela av matchen. Det näst sista som sker är att Otterbäcken kommer med ett avslut från Deltas högervinkel, som Perätalo får sträcka ut på, till matchens sista situation som blir resultatlös hörna.

Sammanfattning:
Individuella misstag och slarv högt upp i banan mot offensivt skickliga lag som Otterbäcken får man inte göra för att kunna ha chans på poäng. Det märktes tydligt i andra halvlek, men efter en jämn första halvlek visar man att det går att rubba på motståndet om man är disciplinerade. Imorgon lördag väntar returmötet på Tingvalla.

Ett tips är att läsa mer om vad som sades på isen på Deltabloggen som har sin rapport från matchen.

Övriga annandagsresultat i division 1 västra:
Surte - Kareby 9-3: klar hemmaseger efter en drömöppning. Blir nog tuffare i returen imorgon!
Sunvära - Kålland 6-4: omgångens skräll, där man inte vinner några matcher på botbänken. Kålland hade 100 minuter på kontot.
Skövde - Karlstad 10-4: ett litet bottenmöte, där Skövde visar att ett samarbetslag som Karlstad inte har något att göra i serien.