Bandy På Webben, del 1: Web-TV
De senaste åren har web-tv kommit att bli ett allmänt vedertaget medium för såväl tv-kanaler som idrottsorganisationer. Många ser givetvis reklamvärdet i möjligheten och passar på att sälja extra reklamplatser till sponsorer och finansiärer – medan andra ser det varumärkesbyggande och supporterunderhållande syftet som den primära fördelen med att ha sin egen web-tv.
Fördelarna är självklart många med att kunna visa rörlig bild på webben. Man skapar närhet och intresse på ett helt annat sätt än man gör med text och stillbild – förutsatt att produktionen är bra gjord. Ett dåligt producerat inslag kan få i det närmsta motsatt effekt.
- Det är ytterligare ett steg för klubben att förmedla information och man slipper mellanhanden från olika mediebolag som tidningar och tv-kanaler, förklarar Johan Widström, frilansande videofotograf.
- Det är också framförallt ett fantastiskt sätt att stärka relationen till supportrar och föreningen i stort.
Mer tillgängligt
Anledningen till att web-tv blivit ett så välrenommerat medium i elitidrottsföreningar de senaste åren beror främst på två saker:
1. Tillgången till höghastighetsanslutning och därmed möjligheten att streama filmklipp har blivit bättre bland publiken.
2. Kostnaden för utrustning har gått ner radikalt i takt med att den tekniska utvecklingen gått framåt. Idag kan man köpa en schysst systemkamera och en bra mikrofon för under 10 000 kronor - en bråkdel av vad motsvarande utrustning skulle ha kostat för tio år sedan. Detta leder till att föreningar inte längre behöver anlita dyra produktionsbolag och fastna i gamla lösningar, utan även ett enmansteam bestående av någon eldsjäl runt föreningen kan göra ett fullgott jobb med rätt teknisk kunskap och intresse.
Bandyklubbarnas tv
Att TV4 Sport sänder matcher från elitserien i bandy på tisdagarna den här säsongen har förmodligen inte undgått någon bandyintresserad. Vad som däremot kan ha försvunnit under luppen är att många lag i de högre serierna faktiskt redan startat en egen web-tv för att hålla publiken uppdaterad kring vad som händer i laget.
Möjligheterna är många – allt från spelarintervjuer och tränarintervjuer före/efter match till lite längre reportage om något ungdomslag, någon specifik spelare eller ledare är möjligt. Allting uppskattas av publiken och bara fantasin hos de som ligger bakom klippen sätter gränserna. Vem skjuter hårdast i Sirius? Vad tycker Christian Frohm i Kalix om att ha kommit med i den första uttagningen till P15-landslaget? Vem är det egentligen som kör ismaskinen på Heden? Hur bra trivs man som smålänning i Sandviken?
- Web-tv ger möjlighet till ytterligare identifikation med klubben, förklarar Johan Widström och fortsätter:
- Man får ett ansikte på personerna. Man vet hur de pratar, hur deras kroppsspråk ser ut. Det minskar avståndet mellan supportrar och spelare, vilket genererar ett större intresse. Och det är ju det allt handlar om.
De kanske bäst producerade inslagen tekniskt sett hittas för närvarande i Kungälv där man senast såg en intervju med tränaren Tommy Österberg inför matchen mot Kalix. Kungälv har hittat ett bra koncept: man har hittat en fungerande grafik (även om 40-sekundersintrot är i längsta laget), man har klockrena bilder och bra ljud. Det behöver inte vara svårare än så. De har helt enkelt den tekniska kunskapen för att göra tillräckligt bra TV. Sen att man inte går ut hårdare med att marknadsföra klippen i sociala medier som Twitter kommer att tas upp i nästa avsnitt av Bandy På Webben.
Några klubbar med web-tv (fyll gärna på med fler i kommentarsfältet):
Sandviken (http://www.youtube.com/user/SandvikensAIK)
Kungälv (exempel: http://bit.ly/u42aJz)
Sirius (http://www.siriusbandy.se/web/videogalleri-ny/)
Ljusdal (exempel: http://gallery.mac.com/framcomet#100811)